Εθελοντισμός, η νέα μόδα της εποχής μας…

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η οικονομική κρίση είναι μια φράση που ακούμε πολύ τελευταία, περισσότερο όμως τη βιώνουμε στις συνήθειες και τη καθημερινότητά μας. Μαζί με όλα τα άσχημα που έφερε στους ανθρώπους ακούμπησε και κάποιες ομάδες που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τους αφανείς ήρωες της κοινωνίας μας.

Αναφέρομαι σε ιδιαίτερους ανθρώπους που με τις αξιέπαινες πράξεις τους αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και με το ψυχικό σθένος τους στέκονται διακριτικά δίπλα στο συνάνθρωπο παρέχοντας βοήθεια και υποστήριξη.

 

Αυτοί λοιπόν οι ξεχωριστοί άνθρωποι το τελευταίο διάστημα έγιναν προϊόν προβολής και τηλεθέασης. Δε με αφορά αν οι μεγάλες εταιρίες ξαφνικά θυμήθηκαν τι σημαίνει εταιρική κοινωνική ευθύνη ή αν ξεπλένουν μαύρο χρήμα και το’ριξαν στον εθελοντισμό, αν και μεταξύ μας είναι προτιμότερο να αξιοποιούν αυτά τα χρηματικά ποσά για κοινό όφελος παρά για bonus στα golden boys.

 

Παρόλα αυτά θεωρώ τον εθελοντισμό μοναδική λέξη, με βαθιά έννοια και ύψιστη αξία. Είναι μια αυθόρμητη και ανιδιοτελής πράξη αγάπης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Γίνεσαι εθελοντής επειδή πηγάζει από μέσα σου, επειδή είσαι σκεπτόμενο και ενεργό μέλος μιας σαθρής κοινωνίας, επειδή λόγω νοοτροπίας διαφέρεις από τη μάζα. Δεν το κάνεις για κανένα τηλεοπτικό σποτάκι, ούτε για να συζητιέσαι από τους γύρω σου. Αν θες να γίνεις εθελοντής ψάχνεις και βρίσκεις αυτό που σου ταιριάζει χωρίς να το διατυμπανίζεις.

 

Αυτοί οι εθελοντές μου αρέσουν εμένα, που κάνουν και τα πιο δύσκολα να φαίνονται απλά, που δε γκρινιάζουν αλλά αγόγγυστα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Γίνονται χρήσιμοι όχι για τα παράσημα, ούτε για τα βραβεία, ούτε για τη δημοσιότητα ούτε φυσικά περιμένουν ανταπόδοση. Δε λένε μεγάλα λόγια παρά μόνο χαρακτηρίζονται από τεράστιες πράξεις αγάπης και ανιδιοτέλειας.

 

Ενώ είμαι μέσα στα social media (λόγω αντικειμένου) μου τη σπάει η δηθενιά που πλασάρουν. Το alternative που βγάζουν έχει πάψει να ισχύει χρόνια τώρα κάνοντας κάθε τι που απέχει απ’τη δημοσιότητα πιο αυθεντικό. Το χειρότερο όμως είναι όταν κάποιοι προσπαθούν να δώσουν χρώμα στην αλληλεγγύη. Λυπάμαι κύριοι που θα σας απογοητεύσω αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι προνόμιο ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστεράς, ούτε του κέντρου, ούτε τίποτα. Σε οτιδήποτε ανακατεύτηκε η πολιτική και τα κόμματα χάθηκε η ουσία του πράγματος. Επίσης δεν είναι ούτε θέμα θρησκείας, εθνότητας, χρώματος, ιδεολογίας κλπ.

 

Θλίβομαι που έπρεπε να δούμε τα χρήματα που είχαμε θεοποιήσει να λιγοστεύουν για να καταφύγουμε στον εθελοντισμό και να τον αναδείξουμε. Χρόνια ολόκληρα δίπλα μας υπήρχαν άτομα, ομάδες, οργανώσεις, σύλλογοι οι οποίοι κράταγαν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους. Να, που ένας ακόμη μύθος καταρρίφθηκε. Το συναίσθημα, απέναντι στον κοινό κίνδυνο που διατρέχουμε όλοι, συνεχίζει να πουλάει. Πολύ πιασάρικο θέμα με τους δείκτες της AGB να καρφώνονται στην κορυφή. Βέβαια αυτή είναι η δουλειά των MME, να βγάζουν άφθαρτα θέματα ώστε να επιβιώσουν. Τι γίνεται στη περίπτωση που ακούς έναν κατ’ όνομα εθελοντή να επιζητά έστω και την ολιγόλεπτη δημοσιότητα μέσω του λειτουργήματος που προσφέρει; Τότε το παιχνίδι είναι ολότελα χαμένο, γίνεται μια σωστή πράξη για λάθος λόγους.

 

Μας κατέστρεψε το εναλλακτικό και το trendy. Παρατήστε επιτέλους τους αληθινούς εθελοντές να κάνουν αυτό που τους δίνει μόνο ηθική ικανοποίηση και μην τους μολύνετε με τα φλας των δημοσιογραφικών φακών σας. Δεν έχουν την ανάγκη σας, ποτέ δεν την είχαν. Συνεχίζουν να προσφέρουν σιωπηλοί, ειλικρινείς, χαμογελαστοί και πάνω απ’ όλα ταπεινοί. Κι όταν όλοι οι προβολείς σβήσουν, οι κάμερες απομακρυνθούν και η μόδα περάσει εκείνοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν θεάρεστο έργο στους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

 

 

 

You are here