Το χωριό και η πόλη της κρίσης

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Για πολλές δεκαετίες γενιές ελλήνων αφήναν τα χωριά και τις κωμοπόλεις για να συγκεντρωθούν σωρηδόν στην πρωτεύουσα γεμάτοι προσδοκίες και όνειρα: καλύτερες σπουδές, ευκαιρίες καριέρας, περισσότερες επιλογές διασκέδασης και πολιτιστικής έκφρασης και μια τάση φυγής από τον συντηρητισμό της ελληνικής επαρχίας.

Μέσα σε εξήντα χρόνια, η Αθήνα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη κατέστη το πεδίο μιας αχαλίνωτης και ανοργάνωτης αστικοποίησης. Άπλωσε τα πλοκάμια της σχεδόν σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο δημιουργώντας μια ασφυκτική μάζα από μπετόν, μια πόλη μεν ζωντανή και σε συνεχή αλλαγή με πολύ δύσκολη όμως καθημερινότητα.

Έχει αναλογιστεί κανείς ποιό τίμημα πληρώνουν όσοι ζουν στην πόλη αυτή σε σχέση με αυτό που πραγματικά κερδίζουν; Μήπως η Αθήνα είναι υπερτιμημένη; Μήπως τελικά όσα νομίζουν πως τους προσφέρει δεν καταφέρνουν ποτέ να τα απολαύσουν;

Τα τελευταία χρόνια πάντως, χιλιάδες οικογένειες μες στη δίνη της οικονομικής κρίσης την εγκαταλείπουν. Οι νέοι, που έχουν προσόντα και προσδοκίες φεύγουν στο εξωτερικό. Οι πιο μεγάλοι αποχαιρετούν άρον άρον την πρωτεύουσα και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην επαρχία. Ξενοικιάζουν το σπίτι της πόλης, ανακαινίζουν το πατρικό και επιστρέφουν στο χωριό ή πάνε να μείνουν στο εξοχικό τους. Είναι φρεσκοαπολυμένοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι. Νέα ζευγάρια και οικογένειες ολόκληρες, που ξανασμίγουν για να ζήσουν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι. Αναγκαστικά, «επτά νομά σ' ένα δωμά». Φεύγουν για την επαρχία κι ας μην έχουν εξασφαλίσει εκεί δουλειά, είναι πιο ανθρώπινα εκεί τα πράγματα. Γιατί τα νοίκια και η ζωή είναι πιο φτηνά. Επειδή έχει σπίτι ο παππούς και μπορούν να βοηθήσουν τα πεθερικά.

Η νέα μετανάστευση είναι πλέον γεγονός και η απαρχή μιας βίαιης αποαστικοποίησης που επιβάλλει η αποανάπτυξη. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο.

Ξαναζωντανεύουν τα χωριά! Πολύς κόσμος γυρίζει στην Κρήτη, στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, στη Θράκη, στα νησιά, παντού. Έτσι και στο χωριό μου.

Όλο και περισσότεροι φτιάχνουν στις αυλές τους λαχανόκηπους και κοτέτσια και καλλιεργούν τα κτήματα που για χρόνια είχαν εγκαταλείψει.

Ανεργία, περικοπές, φουσκωμένοι λογαριασμοί, ακρίβεια. Όσο περισσότερο βουλιάζουμε στην ύφεση τόσο μεγαλώνει το κύμα φυγής από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η εσωτερική μετανάστευση αυξάνεται, αφού οι συνθήκες ζωής κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα γίνονται ασφυκτικές.

Γι’ αυτό ακριβώς επιλέγουν τη σιγουριά που ενδεχομένως τους προσφέρει ο τόπος καταγωγής τους, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι πιο τολμηροί, που αναζητούν την τύχη τους σε άλλον τόπο διά της ανταλλαγής περιουσίας.

Στα χωριά τα πράγματα είναι πιο απλά, μπορείς να τα βγάλεις πέρα με λιγότερα χρήματα ενώ στην Αθήνα αν δεν τα ακουμπάς κάθε μήνα δεν έχεις ούτε κεραμίδι. Ξεκινάς στις 7:55 από το σπίτι σου και στις 8:00 είσαι στην δουλειά. Σου δίνεται η ευκαιρία να περπατήσεις από άκρη σε άκρη την πόλη σε λίγη μονάχα ώρα χωρίς να χρειαστεί να πάρεις αυτοκίνητο, συγκοινωνίες ή πανάκριβα ταξί. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις τον καφέ σου όσο την σαμπάνια στο Μουλέν Ρουζ. Τα βγάζεις πέρα με λιγότερα χρήματα, χωρίς να ξοδέψεις  έναν μισθό για μετακινήσεις και φαγητό! Έχεις πιο προσωπικές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σου, επικοινωνείς και αν μη τι άλλο γνωρίζεις ποιος μένει δίπλα σου!

Δεν χρειάζεται να παρακολουθείς τις ειδήσεις κάθε μέρα για να μάθεις εάν έχουν απεργία στα ΜΜΕ ή διαδήλωση στο κέντρο. Παρκάρεις το αυτοκίνητο σου κοντά στο μέρος που θέλεις να πας και όχι 5 μίλια μακριά! Οι πιθανότητες στο χωριό ή σε μια μικρή πόλη να δεις ξανά ένα  άτομο που σου φάνηκε ενδιαφέρον είναι αυξημένες. Οι άνθρωποι είναι πιο ευγενικοί και δεν θα σε αφήσουν στο πεζοδρόμιο για ώρες αν λιποθυμήσεις. Η παραλία βρίσκεται δίπλα σου (τουλάχιστον σε εμένα χεχε) και δεν χρειάζεται να τρέχεις με την υπόλοιπη μάζα ξεκινώντας από τα χαράματα! Όταν πας διακοπές Αθήνα τριήμερο, όλοι οι δρόμοι είναι άδειοι, ενώ το αντίθετο ρεύμα θα είναι πηγμένο από Αθηναίους εκδρομείς που αναζητούν στιγμές χαλάρωσης!

Όλο και κάποιο πατρικό σπιτάκι θα υπάρχει για να μείνεις και να γλιτώσεις ενοίκιο. Ο αέρας είναι καθαρός και περιλαμβάνει 78% άζωτο και 21% οξυγόνο και όχι 50% καυσαέρια! Αν χρειάζεσαι χαλάρωση, σε δέκα λεπτάκια βρίσκεσαι σε ένα ερημικό λιβάδι να βλέπεις πολύχρωμα μες στο πράσινο και ακούς μόνο τα πουλάκια. Έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο αφού δεν θα τον σπαταλάς κολλημένος στο μποτιλιάρισμα. Οι ρυθμοί ζωής είναι πιο χαλαροί και τα νεύρα σου δεν θα είναι συνεχώς τεντωμένα επειδή θα βρίσκεσαι συνέχεια στην τσίτα για να προλάβεις.

Η αλήθεια είναι πως λίγοι καταφέρνουν να ζήσουν τη πόλη αυτή, λόγω της έλλειψης χρόνου και διάθεσης που έχουμε όταν οι μετακινήσεις, η καθημερινότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, η  γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί σε σχέση με την επαρχία, συνθέτουν ένα διόλου ικανοποιητικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Παρόλα αυτά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που καταστεί ακόμη ελκυστικές τις μεγαλουπόλεις.

Οι επαγγελματικές ευκαιρίες στην πρωτεύουσα είναι πολύ περισσότερες από ότι στην επαρχία. Έχεις πολλές επιλογές για την διασκέδαση σου (θέατρο, κινηματογράφος, συναυλίες, ροκ σκηνές, μπουζούκια κ.τ.λ..) έχει τα πάντα και δεν χρειάζεται να συμβιβαστείς, απλά επιλέγεις! Η Αθήνα δεν είναι μια μόνο πόλη, άρα μπορείς να αλλάζεις παραστάσεις όποτε θέλεις ανακαλύπτοντας νέες περιοχές. Μπορείς να έρθεις πιο κοντά στον πολιτισμό και της ιστορία μας, αφού διαθέτει πολλές βιβλιοθήκες, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και φυσικά την Ακρόπολη, που αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο! Βρίσκεσαι στο κέντρο των εξελίξεων και μπορείς να παρακολουθείς εκδηλώσεις, σεμινάρια και συνέδρια που σε ενδιαφέρουν, αφού ως επί το πλείστον αυτά πραγματοποιούνται στη πρωτεύουσα. Αρκετά σημαντικό είναι το ατού που έχει να μην κουβαλάει τις συνήθειες της επαρχιακής κλειστής κοινωνίας. Συνεπώς έχεις τη δυνατότητα να φορέσεις και να κάνεις ότι θέλεις χωρίς τα σχόλια του κόσμου!

Όπου και αν αποφασίσετε να μείνετε να θυμάστε πως το μόνο που έχει σημασία είναι να περνάτε καλά! Δώστε έμφαση στα θετικά που σας προσφέρει ο τόπος σας και απολαύστε τον!

You are here