Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 83

Καλοκαίρι και κατοικίδια

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΛΛΑ… ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, ιδίως στην πανέμορφη πόλη μας, και οι ιδιοκτήτες των καλύτερων φίλων μας (σκύλων) πληθαίνουν στα πάρκα, τους δρόμους, αλλά και τη θάλασσα. Όλοι προσπαθούν να ξεκλέψουν χρόνο και να βγουν μια αγχολυτική (και για τους δύο...) βόλτα με το σκυλάκι τους,

ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να τρέξουν, να παίξουν και να γνωριστούν με άλλα τετράποδα μετά από μια περίοδο που ήταν κλεισμένα στο σπίτι, με την πρόφαση του χειμώνα (λες και οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης και άλλων χωρών με ψυχρότερα κλίματα περιμένουν να έρθουν στην Ελλάδα διακοπές για να τα βγάλουν βόλτα!).
Έστω όμως, έχουν μια περίοδο 4-5 μηνών να διασκεδάσουν και αυτά. Για να μην εξελιχθεί η βόλτα σε εφιάλτη, όμως, οφείλουμε να γνωρίζουμε κάποια πράγματα!Ο σκύλος δεν είναι βιονικό ον...
Όπως εμείς έχουμε ανάγκη από δροσιά και νερό όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, έτσι και αυτός θέλει τον ίσκιο του και οφείλουμε να τον προστατεύουμε τις επικίνδυνες ώρες του μεσημεριού.

 

Δεν τον αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένο για αρκετή ώρα στον ήλιο, έστω και αν το αποζητά (ιδίως σκυλιά κλεισμένα για μεγάλα διαστήματα σε διαμερίσματα).

Ο σκύλος δεν έχει ιδρωτοποιούς αδένες στην επιφάνεια του δέρματός του (με εξαίρεση τα πέλματα) και η μόνη μέθοδος θερμορύθμισής του είναι η ταχύπνοια με τη γλώσσα έξω, στην προσπάθειά του να αποβάλει, με την εξάτμιση, θερμότητα.

Εικόνα που πολλές φόρες συγχέεται από τον ιδιοκτήτη με δίψα!

Σε περίπτωση που μείνει πολλή ώρα στον ήλιο, μπορεί να εμφανίσει ζαλάδα, εμετό, μυϊκό τρόμο, λιποθυμία κ.ά., οπότε θέλει αμέσως μεταφορά σε δροσερό μέρος και βρέξιμο με κρύο νερό ή και οινόπνευμα στο δέρμα και τοποθέτηση κάτω από ανεμιστήρα ή A/C, έως ότου επανέλθει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά όρια.

Τότε το πάμε αμέσως σε κτηνίατρο για χορήγηση ορών και φαρμάκων.

Έχουμε πάντα φρέσκο και δροσερό νερό στη διάθεσή του!

Δεν το αφήνουμε ΠΟΤΕ στο αυτοκίνητο με κλειστά ή ανοιχτά παράθυρα χωρίς κλιματισμό, ούτε για 5 λεπτά!!!

Δεν του επιτρέπουμε να τρέχει σε καυτό έδαφος όπως η άσφαλτος, οι πέτρες της θάλασσας (εγκαύματα πελμάτων) για πολλή ώρα.

Δεν ταΐζουμε το ζώο και μετά από λίγο του επιτρέπουμε να κάνει έντονη άσκηση (ιδίως στα μεγαλόσωμα σκυλιά), γιατί υπάρχει ο κίνδυνος στροφής στομάχου και θανάτου, αν δε χειρουργηθεί άμεσα ώστε να αποσυμπιεστεί!

Όταν τρέχει δίπλα μας με το ποδήλατο, πάντα πρέπει να έχουμε συσκευή συγκράτησής του από αυτό ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις (γάτα στο απέναντι πεζοδρόμιο, τροχαίο...).

Έχουμε σακούλες μικρού μεγέθους και γάντια μιας χρήσης (μηδενικό κόστος) και μαζεύουμε τα κόπρανά του, ώστε να μην ενοχλούμε τους συνανθρώπους μας και δίκαια μας κατηγορούν.Επίσης, στη θάλασσα διαλέγουμε ένα ήσυχο και απομακρυσμένο μέρος εάν θέλουμε να αφήσουμε το σκύλο να κολυμπήσει, δείχνοντας κατανόηση σε άτομα τα οποία αισθάνονται απειλή ή φόβο για αρρώστιες (όσο και αν δεν υπάρχει κανένα νόσημα το οποίο να μεταδίδεται μέσω ...θαλάσσης), διότι σε κλήση της Αστυνομίας δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε το δίκιο μας!

Παρ’ όλα αυτά, η νομοθεσία αναφέρει τα εξής: Σε οργανωμένες παραλίες ισχύει ο εσωτερικός κανονισμός, δηλαδή αν αυτός που εκμεταλλεύεται την παραλία το απαγορεύει, τότε απαγορεύεται να μπαίνουν στη θάλασσα τα ζώα.

Σε μη οργανωμένες παραλίες δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την είσοδο των ζώων στη θάλασσα και, συνεπώς, επιτρέπεται τα ζώα να μπαίνουν στο νερό...

Ισχύει όμως ο Ν. 3170/2003 που λέει ότι οι σκύλοι πρέπει να συγκρατούνται με λουράκι-οδηγό κατά την έξοδό τους από το σπίτι, άρα μπορεί να ισχύει «να μπαίνουν στο νερό με λουράκι», όπως είπε χαρακτηριστικά η Διεύθυνση ΚΑΦΕ.

Επίσης, στη θάλασσα προσέχουμε πιθανό αποπροσανατολισμό του σκύλου και κίνδυνο πνιγμού την ώρα της κολύμβησης, γι’ αυτό πάντα είναι καλό να ελέγχουμε το σκύλο με ένα λουρί μεγάλο (8-10 μέτρων).

Το ιδανικό θα ήταν να φοράει κι ένα σωσίβιο... ναι, σωσίβιο, καλά βλέπουν τα μάτια σας, όπως σε άλλες προηγμένες χώρες.

Μην ξεχνάτε ότι δεν μπορούν να κολυμπήσουν όλες οι ράτσες (π.χ. English Bulldog)!

Έχοντας αυτά στο μυαλό μας και με λίγη οργάνωση θα αποφύγουμε τις καλοκαιρινές περιπέτειες και θα περάσουμε πανέμορφες στιγμές με τους αχώριστους (έτσι θα πρέπει να είναι...) φίλους μας!

Και μην ξεχνάτε: όταν προγραμματίζετε τις διακοπές σας, ελέγξτε αν το ξενοδοχείο που θα μείνετε δέχεται κατοικίδια ή αν δε σκοπεύετε να πάρετε μαζί το ζωάκι σας, ψάξτε για καλά οργανωμένα ξενοδοχεία σκύλων/γατών και κλείστε νωρίς θέση!!!

 

Καλό καλοκαίρι...

 

 

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δέν επιστρέφονται Εμβόλιο για το Καλα-αζαρ »
You are here