Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 83

Στείρωση σκύλου & γάτας

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στείρωση, μια παρεξηγημένη έννοια στη χώρα μας, ταυτόχρονα όμως κοινή συνείδηση σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη! Τα οφέλη της επέμβασης αυτής είναι πολλαπλά και σωτήρια για τους μικρούς μας φίλους.

Άλλες φορές γίνεται για διόρθωση συμπεριφοράς σε αρσενικά σκυλάκια ή γάτους, ενώ τις περισσότερες για πρόληψη εγκυμοσύνης και αποφυγή πιθανών ατυχημάτων κατά τη διαδικασία φυγής από το σπίτι και αναζήτησης

 

συντρόφου, ένα πολύ ισχυρό ένστικτο που συχνά οδηγεί σε κατάγματα από αυτοκίνητα έως και το θάνατο!
Το σημαντικότερο, όμως, είναι να γίνει κατανοητό από όλους ότι μόνο έτσι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα, αφού, δυστυχώς, μετά την ανεπιθύμητη γέννα υπάρχουν συμπολίτες μας που πετούν τα ζωάκια στα σκουπίδια και τους δρόμους. Υπάρχουν, όμως, και πολλοί σημαντικοί λόγοι υγείας για τα ίδια τα ζώα.
Ένα σκυλάκι που δε γεννάει ανά τακτά διαστήματα, όπως είναι στη φύση του, κινδυνεύει από μελλοντική πυομήτρα, μια οξύτατη κατάσταση που απαιτεί επειγόντως χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων, αλλιώς επέρχεται ο θάνατος. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από τη σταδιακή υπερπλασία του τραχήλου της μήτρας μετά από κάθε οίστρο.
Επίσης, πολλές μελέτες αποδεικνύουν τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου του μαστού στα ζώα που δε στειρώθηκαν στα πρώτα χρόνια τηςζωής τους. 
Η άποψη ότι πρέπει να γεννήσουν πρώτα μια φορά και μετά να στειρωθούν, δεν ευσταθεί και δεν τεκμηριώνεται από καμία μελέτη.Η καλύτερη ηλικία είναι μετά τους 6 μήνες και όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Η επέμβαση είναι ρουτίνας, όταν γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό κτηνίατρο και το ζώο αναρρώνει αμέσως χωρίς πόνο (λόγω προεγχειρητικής αναλγησίας), απλά με τη χορήγηση αντιβίωσης για λίγες μέρες (υπάρχει πλέον και η δυνατότητα μιας ένεσης που διαρκεί 14 ήμερες).
Η διαδικασία στα αρσενικά ζώα είναι ακόμα πιο απλή. Η μόνη φροντίδα μετεγχειρητικά είναι ο έλεγχος της σωστής διατροφής για να μην πάρει βάρος το ζώο, υπάρχουν όμως πλέον τροφές ειδικές για στειρωμένα ζώα.
Πρέπει να πάψει να μας φοβίζει η λέξη στείρωση και οφείλουμε να προχωρήσουμε στη θωράκιση της υγείας των ζώων μας, αλλά και στην εξάλειψη του φαινομένου εγκατάλειψης κουταβιών στους δρόμους.

Κώστας Αντωνόπουλος
Ιατρείο Μικρών Ζώων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Δέν επιστρέφονται »
You are here