Αγαπώντας τα λάθη μας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ας αρχίσουμε αυτό το άρθρο συμφωνώντας στο ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη! Τέλεια. Από εδώ και πέρα, ας δώσουμε λίγο χρόνο στο να τα ξεχωρίσουμε σε σημαντικά, μη σημαντικά και σε αυτά που μας καθορίζουν.

Όταν μιλάμε για σημαντικά λάθη, στο μυαλό μου έρχεται η προ-προτελευταία ψήφος μου, η οποία, αν και ίσως να μην άλλαζε πολλά, μπορεί και να τα άλλαζε όλα. Όμως, αυτό είναι κάτι το οποίο μεμονωμένα δεν αλλάζει την πορεία της ζωής μου και, επίσης, δεν μπορώ να το αλλάξω πλέον. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσέχω περισσότερο από εδώ και πέρα.

Τα ασήμαντα λάθη είναι αυτά τα οποία επαναλαμβάνουμε σε διαφορετικές εκδοχές κάθε φορά και πολλές φορές έχουν αναπάντεχα θετικές επιπτώσεις. Ένα απλό παράδειγμα είναι το να χύσεις τον καφέ σου σε έναν όμορφο μελαχρινό άγνωστο και να καταλήξεις να πίνεις έναν καινούργιο καφέ μαζί του. Η διαφορετική εκδοχή αυτού είναι η περίφημη στάμνα στην κλασική ελληνική ταινία «Η θεία από το Σικάγο».

Η τελευταία κατηγορία είναι τα λάθη που καθορίζουν τη ζωή μας και χωρίς να θέλω να σας τρομάξω, την ύπαρξή μας γενικότερα! Ακούστηκε βαρύ, το ξέρω, αλλά αυτό που θέλω είναι να καταλάβουμε την αξία τους και να τα αγαπήσουμε.

Παράδειγμα τέτοιου λάθους είναι η εισαγωγή μας σε μια σχολή που δε μας αρέσει, αλλά κάπου έπρεπε να περάσουμε, διαφορετικά ποιος ακούει την γκρίνια της μαμάς. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί σε πολλούς και θα συνεχίσει να συμβαίνει σε ακόμα περισσότερους κάθε χρόνο. Κι αυτό, γιατί στα 18 μας είμαστε κάπως ανώριμοι ακόμη. Έτσι, λοιπόν, «μπαίνουμε» σε μια σχολή η οποία δε μας αντιπροσωπεύει. Ε, και; Έχετε την εντύπωση πως, αν μπαίνατε σε μια άλλη σχολή, υπήρχε περίπτωση να είναι όλα καλά και όμορφα όπως τα φταστήκατε; Σας το εύχομαι, αλλά αυτό σίγουρα δε συνέβη σε μένα. Έπρεπε να φτάσω στο τέταρτο έτος ώστε να καταλάβω πως αυτό που ήθελα τότε να κάνω δεν προαπαιτούσε κανένα πτυχίο Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Ce la vie! Αυτό, απλά σημαίνει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, και αν δε θέλετε να αλλάξετε την επιλογή σας ως προς τη σχολή σας, ψάξτε τις εναλλακτικές που θα έχετε όταν τελειώσετε αυτήν τη ρημαδοσχολή.

Άλλο παράδειγμα είναι ο έρωτας. Τις περισσότερες φορές ερωτευόμαστε λάθος άτομα. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κάνουμε πολλές σχέσεις, αλλά ελάχιστες κρατούν πολύ. Αυτή είναι μια κλασική περίπτωση λάθους που ίσως καθορίσει τη ζωή μας. Τι κάνουμε, λοιπόν, αν και εφόσον ανακαλύψουμε πως ο έρωτας της ζωής μας ίσως να μην είναι αυτό που θέλαμε; Κατʼ αρχάς, πρέπει να σιγουρευτούμε για το αν όντως ο άνθρωπος που είναι δίπλα μας δεν είναι αυτό που ψάχνουμε και πως δεν περνάμε απλώς μια φάση. Αν μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα καταλάβουμε πως δεν είναι αυτό που ψάχναμε, τότε το αγαπάμε. Τι εννοώ; Αγαπώντας κάτι σταματάμε να το ενοχοποιούμε και να νιώθουμε τύψεις. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να το αφήσουμε να φύγει, ώστε να ζήσουμε όλοι μας ευτυχισμένοι.

Τίποτα δεν είναι εύκολο και αυτό είναι σίγουρο. Μα, αξίζει να προσπαθήσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και να μη στενοχωριόμαστε για ό,τι δεν μπορούμε να αλλάξουμε, αλλά και να αλλάξουμε ό,τι μας στεναχωρεί.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Με το αριστερό χεράκι Εξεταστική is here! »
You are here