Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70

Δεσμεύομαι, άρα υπάρχω;

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η έννοια της δέσμευσης είναι ίδια και για τα δύο φύλα. Το πώς, όμως, την αντιμετωπίζουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον τρόπο που αξιολογούμε τον εαυτό μας,

τις προσδοκίες και τα όνειρά μας, καθώς και τις προηγούμενες εμπειρίες μας από τις σχέσεις. Τι ισχύει, λοιπόν, στη πραγματικότητα;

Οι άνδρες αγαπούν την ελευθερία τους και η σκέψη να δεσμευτούν με μια γυναίκα για το υπόλοιπο της ζωής τους είναι αρκετή για να το βάλουν στα πόδια! Το ισχυρό φύλο σήμερα είναι προβληματισμένο για το γάμο. Τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους χαρακτηρίζονται από αστάθεια και ανασφάλεια στην εργασία και την καριέρα. Οι περισσότεροι από τους μισούς τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλές δουλειές, σχέσεις και σπίτια.

Παλιότερα, οι άνδρες διαχώριζαν τις γυναίκες σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που απλά βγάζουν για ποτό και αυτές που παντρεύονται. Οι γνωριμίες τους γίνονται μέσω φίλων, σε clubs-μπαράκια, στη δουλειά, στο γυμναστήριο, στο super market. Τόσο ο χρόνος όσο και ο χώρος που γνωρίζουν κάποια επηρεάζει τις προσδοκίες τους από μια σχέση μαζί της. Π.χ. αυτές που γνωρίζουν σε μπαράκια είναι υποψήφιες για περιστασιακές σχέσεις και όχι για γάμο, υποχρεώσεις, οικογένεια και παιδιά.

Αντίθετα, η συγκατοίκηση (που αφήνει και μια χαραμάδα διαφυγής) φαίνεται να έχει πάρει τα πάνω της. Για τους άντρες η λέξη «δέσμευση» σημαίνει συμβιβασμό και απώλεια της ανεξαρτησίας. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι άντρες δεσμεύονται πολύ συχνά, με την καριέρα τους, τις υποχρεώσεις τους, με τα ενδιαφέροντά τους… Συνεπώς, δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το αν οι άντρες έχουν την ικανότητα να δεσμεύονται ή όχι.

Τι κάνει, τελικά, έναν άντρα να αποχωριστεί την εργένικη ζωή και να δεσμευτεί σε μια σχέση; Είναι θέμα χειρισμού εκ μέρους της γυναίκας ή απλώς θέμα συγκυριών;

Παραδοσιακά, οι άνδρες κατείχαν το μονοπώλιο του φόβου μπροστά στη δέσμευση με την αγαπημένη τους, οι γυναίκες όμως; Μήπως, τελικά, είναι αυτές που σήμερα φοβούνται περισσότερο από ποτέ την πραγματική δέσμευση;

Οι περισσότερες γυναίκες, λοιπόν, αποζητούν μια ιδανική σχέση, παρ’ όλα αυτά καταφέρνουν να απορρίπτουν τον ένα τέλειο υποψήφιο μετά τον άλλον. Ίσως οι γυναίκες να είναι αυτές που δυσκολεύονται να αποδεχτούν μια σχέση και μια στενότερη δέσμευση. Δέσμευση ίσον συμβιβασμός, πρέπει δηλαδή να επιβιώσουν με την απώλεια της ελευθερίας τους και να αποδεχτούν την καθημερινότητα με έναν άλλον άνθρωπο, που δεν έχει πάντα τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες, τους φόβους, τα όνειρα, και τη δική τους στάση ζωής.

Οι περισσότερες, μάλιστα, από τις σημερινές γυναίκες, με ακαδημαϊκές σπουδές, συμβουλεύονται τη λογική τους, ενώ αφήνουν ξεχασμένο το μόνο πραγματικό αγαθό, την ποιότητα ζωής και τις σχέσεις με το άλλο φύλο. Αρκετές, μάλιστα, δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν έχουν χρόνο και διάθεση για σχέσεις, αποζητούν την αναγνώριση της δουλειάς τους μέσω της επιτυχίας, ενώ ακολουθούν πιστά τη μόδα.

Συνοψίζοντας, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε «εκπαιδευτεί» να φοβόμαστε τη δέσμευση, να τη συνδέουμε με απώλεια της προσωπικής ελευθερίας και να τη δεχόμαστε μόνο όταν αυτή αφορά τον επαγγελματικό-εργασιακό χώρο. Δέσμευση δε σημαίνει ούτε βέρα, ούτε γάμος, ούτε υπόσχεση. H δέσμευση είναι διαδικασία. Οι έξυπνες γυναίκες ξέρουν ότι η συμμετοχή τους σε μία σοβαρή σχέση δε σημαίνει γάμο και κοσμήματα και δώρα από το σύντροφό τους, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους άνδρες. Δέσμευση σημαίνει συνεργασία, αφοσίωση, φροντίδα και αφορά στον τρόπο που επιλέγει κανείς να συσχετιστεί και να αλληλεπιδράσει με το σύντροφό του.

Σχετικά άρθρα (βάσει ετικέτας)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο έρωτας γεννήθηκε για δύο… Άντρες! »
You are here