Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70

Άγχος και sex

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πολλές φορές η έλλειψη επιθυμίας για σεξ του ενός από τους δύο στο ζευγάρι ερμηνεύεται ως μια μορφή απόρριψης ή προβλήματος στη σχέση.

Χωρίς να αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο προβλήματος, πολύ συχνά αίτιο είναι το άγχος της καθημερινής ζωής.

Όσο πιο πολύ διαρκεί η περίοδος του άγχους, τόσο πιο βλαβερές είναι οι συνέπειες για τον οργανισμό, αλλά και για τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ακόμα κι αν το ζευγάρι έρχεται σε επαφή σε καταστάσεις στρες ή κούρασης, η ποιότητα και η ικανοποίηση μειονεκτούν.
Πώς επηρεάζει το άγχος τις γυναίκες;
Οι ορμόνες του άγχους επηρεάζουν αρνητικά τις γυναικείες ορμόνες που συνδέονται με τη σεξουαλική επιθυμία. Το αποτέλεσμα είναι η καταστολή της επιθυμίας για σεξ.
Πώς επηρεάζει το άγχος τους άντρες;
Στους άντρες το σωματικό ή ψυχολογικό άγχος προκαλεί μια άμεση πτώση της τεστοστερόνης στο αίμα. Η πτώση της τεστοστερόνης μειώνει εξαιρετικά τη σεξουαλική ορμή των αντρών. Παράλληλα, το άγχος στους άντρες επηρεάζει αρνητικά και τη σεξουαλική απόδοση. 
Οι διαταραχές που συνδέονται με το άγχος είναι οι δυσκολίες στη στύση και η πρόωρη εκσπερμάτιση. Δυστυχώς, οι σεξουαλικές διαταραχές των αντρών που οφείλονται στο άγχος είναι πολύ συχνές και με τα χρόνια συνεχώς αυξάνονται.
Οι περισσότεροι άντρες θα προσπαθήσουν να απωθήσουν το άγχος τους και να αναζητήσουν βοήθεια μόνο όταν οι συνέπειές του έχουν φτάσει στο απροχώρητο, και αφού διαπιστώσουν και οι ίδιοι ότι το άγχος τους εμποδίζει τη λειτουργικότητά τους. Όταν ο ένας από τους δύο δεν έχει σεξουαλική επιθυμία, ο άλλος το εισπράττει ως απόρριψη προς το άτομό του. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες, οι οποίες έχουν την ικανότητα να ελέγχουν καλύτερα το άγχος τους. Έτσι, δυσκολεύονται να κατανοήσουν, πολλές φορές, την έλλειψη επιθυμίας του συντρόφου τους.
Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να βρεθούν τρόποι προστασίας της σεξουαλικής ζωής από το άγχος. Η αλληλοβοήθεια στις εργασίες του σπιτιού και στις οικογενειακές υποχρεώσεις, αλλά και η αφιέρωση ποιοτικού χρόνου για περαιτέρω καλλιέργεια της σχέσης μπορούν να αναθερμάνουν τη σεξουαλική ζωή, προστατεύοντάς την από το διαρκές άγχος που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους στην εποχή μας.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η γνωστική – συμπεριφορική – ψυχοθεραπευτική προσέγγιση έχει φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους, αλλά και στη θεραπεία ζευγαριών.

 

 

Παπαγεωργίου Γιώτα
Ψυχολόγος

Σχετικά άρθρα (βάσει ετικέτας)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επιλογή επαγγέλματος Σας λείπει η αισιοδοξία; »
You are here