Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 75

Πέρσαινα Ηλείας

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Άρχισε η εθελοντική προσπάθεια.Η εθελοντική προσπάθεια στο χωριό Πέρσαινα του Νομού Ηλείας άρχισε… Εμείς βρεθήκαμε στο χώρο στον οποίο θα γίνουν οι εργασίες και μιλήσαμε με την Ελένη Γιαννακούλη,

καθώς και με εθελοντές και κατοίκους του χωριού.

 

Γκαλένη Αφροδίτη
«Ήρθα εδώ ως εθελόντρια. Είμαι οδηγός και παλιά γνωστή με την Ελένη Γιαννακούλη. Έχω έρθει να βοηθήσω εδώ στο χωριό. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν αρκετή, δεν ήταν βέβαια η αναμενόμενη, καθώς θα θέλαμε περισσότερους. Εμείς, πάντως, κάναμε ό,τι καλύτερο, ενώ οι κάτοικοι βοήθησαν αρκετά. Θέλω να πω στους νέους πως πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες, γιατί, αν βοηθήσουμε εμείς κάποιους, θα βοηθήσουν και κάποιοι άλλοι εμάς».

Τριανταφυλλίδης Χρήστος
«Είμαι εργολάβος ηλεκτρολόγος, έχω έρθει από Κομοτηνή να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου που χρειάζονται κάποια βοήθεια. Η συμμετοχή ήταν αρκετή. Βοήθησαν όλοι όσοι μπορούσαν, μας ευχαριστεί, όμως, πολύ που βοήθησαν όλα τα μικρά παιδιά του χωριού, τα οποία δουλεύουν αδιάκοπα και κάνουν ό,τι μπορούν με τον καλύτερο τρόπο. Άλλωστε, είναι αυτά που θα χαρούν το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας. Έχουμε ανοίξει μεγάλες δουλειές, πιστεύω, όμως, ότι όλα θα τελειώσουν μέσα στο χρονοδιάγραμμα»

Νικολόπουλος Πέτρος
«Είμαι κάτοικος της Πέρσαινας και χάρηκα πολύ για όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται στο χωριό μας. Πιστεύω πως στο τέλος όλος ο χώρος θα γίνει πολύ ωραίος. Βοηθάμε κι εμείς και ελπίζουμε όλα να είναι έτοιμα μέχρι 15 Αυγούστου».

Διαμαντοπούλου Γιώτα
«Πήρα την απόφαση να βοηθήσω στο έργο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελένης, ώστε να γίνει η ανακατασκευή της πλατείας και των οικημάτων που βρίσκονται γύρω της. Να δώσουμε και πάλι ζωή σε έναν τόπο που το αξίζει! Ο λόγος για τον οποίο συμμετείχα σε όλο αυτό, ήταν, αφ’ ενός, για να συμπαρασταθώ στους συμπολίτες μου και, αφ’ ετέρου, για να δείξουμε σε όλους αυτούς τους δήθεν μεγάλους που κυβερνούν αυτόν τον τόπο, πως ναι, μπορούμε και μόνοι μας να φτιάξουμε τον κόσμο μας καλύτερο!»

Αργυρόπουλος Δημήτρης
«Είμαι κάτοικος του χωριού και ιδιοκτήτης του καφενείου δίπλα στην πλατεία. Η προσπάθεια αυτή είναι τέλεια. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να βοηθήσουν το χωριό μας. Θα ήθελα, πάντως, περισσότερη συμμετοχή και από τους συγχωριανούς μου, όμως πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα πείσει κάθε καχύποπτο»

Γιαννακούλη Ελένη
Πώς ήταν οι πρώτες 3 μέρες στην Πέρσαινα;
«Κατ’ αρχάς, ότι ξεκινήσαμε είναι κάτι. Σιγά σιγά το ταξίδι φτάνει στο τέλος του». Η συμμετοχή ήταν η αναμενόμενη; «Περίμενα λίγη περισσότερη ανταπόκριση από τους κατοίκους του χωριού για να είμαι ειλικρινής. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχαν πολλά παιδιά που συμμετείχαν και βοήθησαν ουσιαστικά στο ξεκίνημα των εργασιών. Αποδεικνύουν ότι ο αρχικός μας στόχος, που ήταν η δημιουργία των κτηρίων γι’ αυτά τα παιδιά, επετεύχθη».

Υπάρχει δυσπιστία για όλη αυτή την προσπάθεια;
«Ναι, δυστυχώς, υπάρχει. Τη δυσπιστία που ίσως έχουν κάποιοι κάτοικοι τη δικαιολογώ, γιατί σίγουρα έχουν χορτάσει από λόγια. Ακόμα και τώρα δεν πιστεύουν αυτό το οποίο βλέπουν, ίσως φοβούνται πως θα τα αφήσουμε έτσι και δε θα ολοκληρώσουμε τίποτα. Σιγά σιγά, όμως, περνώντας οι μέρες, η συμμετοχή τους είναι μεγαλύτερη και βοηθούν σημαντικά στις εργασίες».

Πείτε μου για τους εθελοντές.
«Χάρηκα πολύ, γιατί ήρθαν νέα παιδιά κι από άλλα μέρη, ακόμη και από την Καλαμάτα. Χάρηκα και ταυτόχρονα αισθάνθηκα πολύ υπερήφανη, γιατί έχω τη δυνατότητα σε αυτή την ηλικία, που ακόμα είναι νεαρή, να μπορώ να χαίρομαι μικρότερους από εμένα. Όταν ήμουν κι εγώ σε αυτή την ηλικία των 20-24, είχα ακριβώς τον ίδιο ενθουσιασμό και τα ίδια όνειρα με αυτά τα παιδιά. Επειδή, όμως, ο δρόμος που ακολούθησα ήταν πάρα πολύ δύσκολος και δεν είχα κάποιον να με βοηθήσει, χαίρομαι γι’ αυτά τα παιδιά και θα είμαι δίπλα τους, σαν μεγαλύτερη αδερφή, να τα βοηθήσω να διατηρήσουν αυτό τον ενθουσιασμό τους».

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε όλη αυτή την προσπάθεια; Ποιο ήταν το ερέθισμα;
Σίγουρα το ερέθισμα ήταν η καταστροφή που υπήρχε στον τόπο μου. Με λυπεί το γεγονός ότι έχουν περάσει ουσιαστικά 2 χρόνια και δεν έχει γίνει κάτι. Βέβαια, η Πέρσαινα ήταν, ας πούμε, από τα τυχερά χωριά. Η φωτιά πέρασε έξω από το χωριό, επειδή οι κάτοικοι μπόρεσαν και έφτιαξαν μόνοι τους αντιπυρική ζώνη».

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο χωριό;
«Είναι ένα ορεινό χωρίο με 80 παιδάκια. Τα κτήρια είναι σε άθλια κατάσταση και δεν είναι δυνατόν το 2009 να κάνουν μάθημα σε τέτοιες συνθήκες, μέσα σε κοντέινερ και χωρίς θέρμανση. Μια βιβλιοθήκη δεν μπορεί να είναι χωρίς βιβλία. Ένα πολιτιστικό κέντρο δεν μπορεί να είναι ένας χώρος όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί κάποιο ατύχημα. Για όλους αυτούς τους λόγους επέλεξα το συγκεκριμένο χωριό».

Μετά την ολοκλήρωση των έργων πιστεύετε ότι θα αρχίσει μια πολιτιστική δραστηριότητα;
«Ναι, πιστεύω πως έχω ήδη βρει τους ανθρώπους που θα αναλάβουν από εμάς τη σκυτάλη και θα συνεχίσουν. Άλλωστε, με την προβολή του θέματος αρκετοί άνθρωποι του πνεύματος έχουν εκδηλώσει επιθυμία να παρουσιάσουν μια θεατρική παράσταση ή μια συναυλία. Πιστεύω πως όλα αυτά, σε συνάρτηση με την ταινία που γυρίζεται ταυτόχρονα, θα δώσουν μια πολιτιστική ώθηση γενικότερα στο Δήμο Φολόης. Πρέπει, όμως, και οι κάτοικοι της περιοχής να αρπάξουν αυτή την ευκαιρία, αν και πιστεύω πως υπάρχουν νέοι στην περιοχή που θα κάνουν το καλύτερο».

Πείτε μου δυο λόγια για την ταινία.
«Είναι μια ταινία που δε θα καταγράψει το πώς χτίζουμε, θα καταγράψει τη ζωή των εθελοντών, γιατί τελικά δεν είναι τόσο εύκολο να είσαι εθελοντής. Πρέπει να έχεις γερό στομάχι. Στη χώρα μας υπάρχει μια καχυποψία και ένας ωχαδερφισμός. Η ταινία, λοιπόν, θα μας δείξει αν τελικά είναι εύκολο να είσαι εθελοντής και αν είσαι, έχει τελικά αποτέλεσμα αυτό που κάνεις; Θα καταγράψει την κατάσταση πριν και μετά και γενικότερα την τοπική κοινωνία».

Η ταινία πού θα προβληθεί;
«Θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να περάσει κάποια μηνύματα και να αποτελέσει ένα μάθημα εθελοντισμού για όλους. Θα παιχτεί στις κινηματογραφικές αίθουσες και αντί για το αντίτιμο του εισιτηρίου, ο σκηνοθέτης και γενικά ο άνθρωπος που έχει όλη την επιμέλεια της ταινίας, ο Νίκος Κροντηράς, ζητά από τους θεατές να φέρουν ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη τους και να γράψουν μια αφιέρωση προς τον άγνωστο που θα το διαβάσει. Τα βιβλία που θα μαζευτούν, θα γεμίσουν αρχικά τη βιβλιοθήκη της Πέρσαινας, στη συνέχεια των υπόλοιπων χωριών του Δήμου Φολόης και κατόπιν τις βιβλιοθήκες της Ηλείας και- γιατί όχι; -ολόκληρης της Πελοποννήσου!!»

Τελευταία άρθρα από τον/την

Σχετικά άρθρα (βάσει ετικέτας)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κάποτε Χειροπρακτική »
You are here