Οδηγός Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Καλώς ήρθες, νέε φοιτητή, και καλή διαμονή. Αυτός ο οδηγός έχει στόχο να μην κοιτάς την πόλη μας σαν ψάρι!

 

Καλώς ή κακώς, η μοίρα ή, απλά, η επιλογή σου, τα έφεραν η Καλαμάτα να είναι η πόλη που θα περάσεις τα περιβόητα φοιτητικά χρόνια, ίσως τα καλύτερα της ζωής σου.
Για να είμαι ειλικρινής, η Καλαμάτα δεν είναι ούτε Κομοτηνή ούτε Γιάννενα (κλασσικές φοιτητουπόλεις), αλλά αν βρεις την κατάλληλη παρέα, παντού μπορείς να περάσεις καλά.
Πάμε, λοιπόν, Καλαμάτα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 (μεγαλώσαμε από τότε), έχει 57.620 κατοίκους.
Όπως λέει και η «κουτσή Μαρία», συνδυάζει βουνό και θάλασσα, αφού ο Μεσσηνιακός κόλπος «γλείφει» τον Ταΰγετο.
Ας δούμε λίγο την πόλη, γιατί πολύ το παίδεψα το θέμα.
Ξεκινάμε από ψηλά.
Στο ψηλότερο σημείο, λοιπόν, της πόλης υπάρχει το κάστρο. Εκεί υπάρχει και αμφιθέατρο, όπου το καλοκαίρι γίνονται πολλές εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, συναυλίες, παραστάσεις κ.λπ.
Κατεβαίνοντας λίγο συναντάμε μια μεγάλη εκκλησία, είναι ο ναός της Υπαπαντής. Η Παναγία η Υπαπαντή, που είναι η πολιούχος (οπότε εκείνη τη μέρα δεν έχεις σχολή= αργία!!!), γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου.
Όπως είσαι τώρα, στο δεξί σου χέρι, αν το κόψεις όλο ευθεία, είναι το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, χρήσιμο πολύ, αφού ως φοιτητής λογικά με αυτό θα μετακινείσαι.
Πάμε προς τα κάτω.
Πιάνουμε την οδό Υπαπαντής. Εκεί, και στα στενά δεξιά και αριστερά, συναντάς club, μεζεδοπωλεία, καφέ, bar, ταβέρνες.
Για να καταλάβεις πού είσαι, αν το πάρεις τέρμα αριστερά πέφτεις ακριβώς πάνω στο πανεπιστήμιο και περίπου στα μέσα της διαδρομής θα συναντήσεις τον κινηματογράφο της πόλης.
Ξαναπιάνουμε την Υπαπαντής.
Λίγα μέτρα πιο κάτω και στο δεξί σου χέρι συναντάς την πλατεία Αμφείας ή αλλιώς Παπλωματάδικα. Εκεί υπάρχουν αρκετά μπαρ, όπως και στα γύρω στενά, όπως και μια μουσική σκηνή. Έλα, προχώρα και λίγο, θα τα βρεις όλα!
Γενικά, το Ιστορικό Κέντρο, που είναι η περιοχή που είσαι τώρα, αποτελεί το βασικό κομμάτι της βραδινής διασκέδασης της πόλης το χειμώνα,
Ξαναπιάνουμε την Υπαπαντής.
Λίγο πιο κάτω, στο δεξί σου χέρι πάλι, συναντάς μια πλατεία, είναι η πλατεία 23ης Μαρτίου, 23η Μαρτίου και όχι 25ης, αφού στις 23 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Επανάσταση από την Καλαμάτα.
Μάλιστα, οι οπλαρχηγοί ορκίστηκαν στο ναό των Αγίων Απόστολων. Μπροστά σου είναι... άντε, δεν τον βλέπεις;
Αν σου αρέσουν και τα μουσεία, πίσω από το ναό θα βρεις κάποια, με μεγαλύτερο το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Άντε και εκεί μια βόλτα.
Ξαναγυρνάμε στην αρχική μας διαδρομή.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο αριστερό σου χέρι, βλέπεις έναν πεζόδρομο.
Άντε στρίψε, λοιπόν! Αυτός ήταν ο κεντρικός δρόμος της πόλης, ο οποίος πεζοδρομήθηκε σχετικά πρόσφατα. Το όνομα αυτού Αριστομένους.
Πάμε, λοιπόν, στον πεζόδρομο.
Να σημειώσω εδώ ότι παράλληλα και κάθετα στην Αριστομένους υπάρχουν δρόμοι με μαγαζιά κάθε είδους.
Λοιπόν, βλέπεις μπροστά σου ένα νεοκλασικό με τρεις σημαίες; Μπράβο, αυτό είναι το Δημαρχείο της πόλης.
Αριστερά, παράλληλα και κάθετα με την Αριστομένους, υπάρχουν στοές, όπου θα βρεις καφέ και μπαρ.
Σημαντικό για ένα φοιτητή, για να μην τρέχει στο ΚΤΕΛ, είναι να ξέρει ότι υπάρχουν εκδοτήρια στη Στοά Βαρβουτσή (η τελευταία στοά του πεζόδρομου). Έτσι, λοιπόν, μπορείς να βγάλεις εκεί το εισιτηριάκι σου.
Συνεχίζουμε ευθεία και πιάνουμε την κεντρική πλατεία της πόλης, όπα, πρόσεχε, αυτοκίνητα, ο πεζοδρόμος τελείωσε!
Όπως βλέπεις, στην πλατεία υπάρχουν αρκετά καφέ. Δεν πιστεύω να κουράστηκες...
Όπα... το σιντριβάνι μας, ρίξε ένα κέρμα και κάνε μια ευχή.
Λίγα μέτρα πριν από αυτό, είναι η Βαλαωρίτου και η Ιατροπούλου, δυο πεζόδρομοι που συναντάς στο δεξί και αριστερό σου χέρι, γεμάτοι καφέ.
Συνεχίζουμε... φτάσαμε στα φανάρια, οδός Φραντζή.
Αν πας δεξιά, μερικά μέτρα πιο κάτω υπάρχει ο ΟΣΕ, τα δρομολόγια είναι λίγα, δυστυχώς, οπότε πριν αποφασίσεις να ταξιδέψεις με τρένο, ρώτα!
Απέναντι από τον ΟΣΕ υπάρχουν μερικά καφέ ακόμα!
Συνεχίζουμε... Περνάμε τα φανάρια…
Επόμενος δρόμος Βασιλίσσης Όλγας.
Αν στρίψεις αριστερά, στο πρώτο τετράγωνο βλέπεις το Ταχυδρομείο. Αν θες να στείλεις κάνα γράμμα, βουλόμενο ή μη, εκεί πας!
Γύρω από το Ταχυδρομείο υπάρχουν αρκετά καφέ.. όλο καφέ, καφέ σου λέω. Ε , τι να κάνουμε, αφού υπάρχουν!
Πάμε πάλι Αριστομένους. Προχωράμε.
Βλέπεις ένα μεγάλο κτήριο με επένδυση μαρμάρου και μπλε παράθυρα;Αυτό είναι το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης (μακριά από εμάς).
Ακριβώς από κάτω είναι το τεράστιο (ουάου και τέτοια, ε!) κτήριο της Νομαρχίας. Εκεί υπάρχει και το  ΚΕΠ της πόλης, που όμως λειτουργεί 8.00 με 8.00.
Συνεχίζουμε.
Μπροστά σου βλέπεις ένα πάρκο, το Πάρκο του ΟΣΕ. Εκεί μπορείς να δεις παλιά τρένα, να παίξεις μπάσκετ, βόλεϊ, γενικά είναι ένα πάρκο που αξίζει να επισκεφτείς.
Εμείς δε θα διασχίσουμε τώρα το πάρκο, αλλά θα πάμε από τη Φαρών (3 δρόμους αριστερά της Αριστομένους, παράλληλο αυτής).
Κύριο χαρακτηριστικό της οδού Φαρών είναι τα dvdάδικα και οι ψησταριές της, μιλάμε για πολύ πράγμα!
Και συνεχίζουμε… Πάμε, πάμε, πάμε… Άντε λίγο ακόμα και φτάνουμε στο τέλος.
Έπιασες θάλασσα; Αν ναι, όπα!
Είναι η οδός Ναυαρίνου, ένας μεγάλος δρόμος.
Μάλιστα, το πεζοδρόμιό της είναι το μεγαλύτερο όλης της Πελοποννήσου. Γι’ αυτό, άλλωστε, θα συναντήσεις κόσμο να περπατά όλη τη μέρα. Δε λέγεται, άλλωστε, τυχαία δρόμος των by pass.
Στην οδό Ναυαρίνου, λοιπόν, όπως έχεις φτάσει, προς το αριστερό σου χέρι, μπορείς να βρεις ουζερί, καφετέριες, παγωτατζίδικα, μπαρ, πιτσαρίες και πολλά ξενοδοχεία της πόλης.
Αν το κόψεις δεξιά, θα συναντήσεις τη χαρά και του φοιτητή, το jumbo, δηλαδή. Εκεί σίγουρα θα πετύχεις συμφοιτητές σου να παίζουν, να φωνάζουν κ.λπ.
Όπως είσαι εκεί, λίγα μέτρα πίσω από αυτό (έλα ρώτα και τίποτα) είναι η περιοχή της Μαρίνας. Εκεί μπορείς να δέσεις το γιοτ σου, αλλά επειδή γιοτ δεν έχεις, κοίτα μήπως φας τίποτα, καθώς υπάρχουν πολλές ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ, πιτσαρίες.
Τόση ώρα που περπατάς σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει τον ποδηλατόδρομο της πόλης, ένα έργο που παραδόθηκε πρόσφατα. Διασχίζει όλη την πόλη, ξεκινά από ψηλά (κάπου στο ύψος του ΚΤΕΛ που λέγαμε πριν) και καταλήγει στην οδό Ναυαρίνου.
Γενικά η Καλαμάτα είναι μια πόλη που ενδείκνυται για ποδήλατο, οπότε σκέψου το σοβαρά! Αλλά προσοχή, ε, δεν πάμε ντουγρού σε διασταυρώσεις και ποδηλατόδρομο, γιατί ακόμα δεν τον έχουμε συνηθίσει!

Συγκοινωνίες: Τόση ώρα που περιφερόσουν στην πόλη, σίγουρα θα πέτυχες και κάποιο αστικό λεωφορείο. Υπάρχουν γραμμές, λοιπόν, που ενώνουν όλη την πόλη, ενώ η μεγαλύτερη σε απόσταση είναι αυτή που καταλήγει στο ΤΕΙ. Ταξί: Αυτά τα λαχανί αυτοκίνητα που βλέπεις είναι τα ταξί μας, υπάρχουν αρκετές πιάτσες, ψάξε και εσύ λίγο.
Υπεραστικό ΚΤΕΛ: Με τις γραμμές του μπορείς να πας ή να έρθεις απευθείας από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα και, φυσικά, τις ενδιάμεσες πόλεις αυτών.
Αεροπλάνο: Αν βιάζεσαι ή βαριέσαι ή θες να πετάξεις ψηλά, ρε παιδί μου, μπορείς να την κάνεις με το αεροπλάνο, υπάρχει αεροπορική σύνδεση με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο.
ΟΣΕ: Μια πονεμένη ιστορία. Την ώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, μπορεί να έχει καταργηθεί από την πόλη εντελώς. Τέλος πάντων, μέχρι στιγμής λειτουργούν οι εξής γραμμές: Πάτρα, Μεσσήνη και στο ΤΕΙ της πόλης.
Πλοίο: Υπάρχει καράβι που ενώνει την Καλαμάτα με το Ρέθυμνο, αλλά είναι μια γραμμή που ίσως κοπεί το χειμώνα, οπότε καλό είναι να ρωτήσεις πριν προγραμματίσεις!
Κι αφού πας στο μάθημα (τι στραβώνεις;) και τελειώσεις… τι κάνεις;
Στην Καλαμάτα, αν ψαχτείς, μπορείς να βρεις αρκετές επιλογές, το θέμα είναι να έχεις διάθεση και όρεξη. Πάμε, λοιπόν...
Υπάρχουν αρκετές θεατρικές ομάδες. Οπότε, αν κρύβεις μέσα σου έναν ηθοποιό, για κοίτα να τον βγάλεις. Μην ξεχάσεις, εμείς σε προτρέψαμε, οπότε δικαιούμαστε την πρώτη σου συνέντευξη, όταν θα πάρεις το Όσκαρ!
Υπάρχουν πολλές αθλητικές ομάδες, από ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβο, πόλο, μέχρι μπάντμιντον.
Υπάρχει Λέσχη Φωτογραφίας, για να ξεδιπλώσεις άλλο ένα ταλέντο σου. Αν το ’χεις…
Υπάρχει Ορειβατικός Σύλλογος. Πόδια να ’χεις και τα βουνά σε περιμένουν!
Υπάρχουν και σχολές ιππασίας. Άντε και μέχρι την Ολυμπιάδα έχουμε 1,5 χρόνο σχεδόν, οπότε μπορεί να σε δούμε δίπλα στην Αθηνά Ωνάση να πηδάτε με τα άλογά σας.
Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι για χορό, είτε παραδοσιακό είτε σύγχρονο, ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
Υπάρχει το Κέντρο Νέων της πόλης, όπου θα δεις ξένους εθελοντές από άλλες χώρες της Ευρώπης να κάνουν διάφορες δραστηριότητες.
Υπάρχουν πολλά 5x5 για να πάρεις την παρέα σου και να πας να ξεδιπλώσεις εκεί το ταλέντο σου.
Είσαι τύπος του υγρού στοιχείου (σεμνά!); Στην πόλη μας υπάρχει κολυμβητήριο, αλλά και σχολές ιστιοπλοΐας, όπου σε περιμένουν να ανοίξετε μαζί πανιά!
Ακόμα, υπάρχει paintball, έτσι για να γαζώσεις τους φίλους σου και να τους κάνεις χάλια, όπως και bowling, έτσι για να το κάνεις, ρε παιδί μου, το strike σου.
Όπως κατάλαβες, αν ψαχτείς λίγο, υπάρχουν αρκετά πράγματα να κάνεις.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να σου ευχηθώ καλή διαμονή, να περάσεις φανταστικά και να μην ξεχνάς ότι αυτά τα χρόνια είναι τα τελευταία χωρίς έγνοιες και σκοτούρες.
Μετά, τα πράγματα σοβαρεύουν, τα κεφάλια μπαίνουν μέσα και τα λεφτά του μπαμπά κόβονται!

Υ.Γ: Όσο έγραφα αυτόν τον οδηγό-παρουσίαση, βασική μου έννοια ήταν να μην ξεχάσω κάτι ή έστω κάτι σημαντικό, οπότε, αν ξέχασα, σας ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. Να ξέρετε, δεν έγινε επίτηδες, αλλά τι να κάνουμε, ένα μυαλό είναι αυτό!

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 1429 θέσεις 445 επιτυχόντες Φοιτητική ζωή »
You are here