ΤΑΚΗΣ ΔΡΟΥΓΑΣ

Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα παιδιά της Μαύρης Θύελλας. Ένας παίκτης που έπαιξε στα μεγάλα σαλόνια με την Καλαμάτα και από εκεί πήρε μεταγραφή στον Ηρακλή. Χρωστάει πολλά στην Καλαμάτα, όπως μας λέει.

Φέτος ξαναφόρεσε τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας και ήταν ένας από τους συντελεστές που οδήγησαν στην άνοδο-περίπατο

Πότε ξεκίνησες να παίζεις ποδόσφαιρο;
Όλη μου τη ζωή ποδόσφαιρο έπαιζα, από μικρή ηλικία στις γειτονιές. Ήμουν με μια μπάλα στο χέρι, ώσπου αποφάσισα να βγάλω το πρώτο μου δελτίο, που ήταν στην Καλαμάτα, στην οποία έπαιζα από 14 χρόνων.

Τι σημαίνει για σένα αυτό;
Mια ζωή ολόκληρη. Νομίζω ότι είναι όλη μου η ζωή, πάντα μου άρεσε να τρέχω πίσω από μια μπάλα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα.

Πες μας την πορεία σου μέχρι σήμερα…
Ξεκίνησα από την ακαδημία της Καλαμάτας, έπειτα έκανα επαγγελματικό συμβόλαιο και μετά πήγα στον Ηρακλή, που για μένα ήταν μια εξίσου μεγάλη ομάδα, με πολλές απαιτήσεις και πολύ μεγάλη ιστορία. Εκεί έπαιξα και αρκετά ευρωπαϊκά παιχνίδια. Επίσης, αγωνίστηκα σε Βέροια, Γιάννενα και Κέρκυρα. Γενικά, μπορώ να πω πως είμαι πολύ χαρούμενος από την εμπειρία που είχα σε αυτό το κομμάτι και ήταν ένα μεγάλο συν στην καριέρα μου.

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή στην καριέρα σου;
Ως καλύτερες θα σου πω δύο. Η πρώτη ήταν με την Καλαμάτα που καταφέραμε να κερδίσουμε μέσα στα Γιάννενα 0-3. Μάλιστα, είχα βάλει και ένα γκολ. Η δεύτερη καλύτερη ήταν όταν πήρα μεταγραφή για τον Ηρακλή. Χειρότερη είναι η στιγμή που έσπασα το πόδι μου σε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Καυτατζόγλειο και, μάλιστα, συνέβη από έναν καλό μου φίλο, τον Κωστούλα.

Θεωρείς ότι θα μπορούσες να έχεις παίξει πιο ψηλά ή είσαι ευχαριστημένος με την καριέρα σου;
Νομίζω ότι μερικές φορές είναι και θέμα τύχης, καθώς ο τραυματισμός που είχα με άφησε πίσω ένα χρόνο. Νομίζω ότι θα μπορούσα να έχω παίξει σε μεγαλύτερη ομάδα, όπως θα μπορούσα να έχω παίξει και στην Εθνική Ελλάδος. Γενικά, όμως, μέχρι τώρα μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τι σημαίνει για σένα αυτή η ομάδα;

Η Καλαμάτα είναι η ομάδα που με βοήθησε, η ομάδα με την οποία μεγάλωσα, αυτή που με βοήθησε να κάνω μεταγραφή, είναι τα πάντα.

Ποια η καλύτερή σου στιγμή στην ομάδα;
Είναι αυτή που προανέφερα με τον ΠΑΣ.

Πώς αισθάνθηκες όταν έφυγες, αλλά και όταν ξαναγύρισες;
Έφυγα με πολλά όνειρα και πολλή όρεξη να παίξω σε μια μεγαλύτερη ομάδα και γι’ αυτό πρέπει να ευγνωμονήσω την Καλαμάτα. Όταν επέστρεψα, ήμουν γεμάτος εμπειρίες και ωριμότητα.

Περίμενες το καλοκαίρι η ομάδα να κάνει αυτή την πορεία;
Και ναι και όχι. Ναι, γιατί είναι μια μεγάλη ομάδα, με ιστορία. Όχι, γιατί όταν πήγα στην πρώτη συγκέντρωση ήταν μόνο 5 άτομα.

Ποια τα συστατικά που βοήθησαν την ομάδα να πάει τόσο καλά;
Το κλίμα, δηλαδή οι καλοί χαρακτήρες και οι αρκετοί Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι. Γίναμε μια γροθιά και έτσι μπήκαμε και στο γήπεδο.

Τι προβλέπεις για τη νέα χρονιά;
Δύσκολη κατηγορία. Υπομονή και αλήθεια στον κόσμο. Πρέπει οι στόχοι που θα θέσουμε από την αρχή να είναι πραγματικοί και θα χρειαστεί χρόνος.

Τι αλλαγές χρειάζεται η ομάδα;
Να φτιαχτεί πάλι από τα σπλάχνα της.

Α΄Εθνική είναι ένα πολύ μακρινό όνειρο;
Δύσκολο, πολύ δύσκολο. Χρειάζεται μια πενταετία για να δούμε τι έχει κάνει η ομάδα και πού μπορεί να φτάσει. Μετά από μια 5ετία, αν στηθούν οι βάσεις, νομίζω μπορεί κάτι να γίνει.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ
Πόσο δύσκολο επάγγελμα είναι;

Εύκολο να το αγαπάς, δύσκολο να μην το αγαπάς.

Τι θα έλεγες σε ένα νέο που σκέφτεται να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό;
Αν το κάνει με αγάπη, νομίζω πως όλα μπορεί να τα καταφέρει. Γιατί στο ποδόσφαιρο βελτιώνεσαι αν έχεις λίγο ταλέντο. Αν δουλέψεις, γίνεσαι καλύτερος.

Τι στοιχεία πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής;
Ένα θα πω, αν έχεις ταλέντο και δε δουλέψεις, δεν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο. Χρειάζεται πολλή δουλειά και υπομονή.

Λεφτά βγάζει κάποιος από την μπάλα;
Κάθε μέρα που περνάει η οικονομική κρίση πλήττει τα πάντα, έτσι και το ποδόσφαιρο. Για μια δεκαετία είχε χρήματα. Τώρα, όμως, έχουν αλλάξει λίγο τα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι έχει χρήματα.

Ποιον θεωρείς κορυφαίο Μεσσήνιο ποδοσφαιριστή;
Τον Νίκο Λυμπερόπουλο.

Μπορεί να καταπολεμηθεί, πιστεύεις, η βία στα γήπεδα;
Νομίζω με τίποτα, πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές, εκεί που πρέπει να κόψουν κεφάλια, δεν το κάνουν. Νομίζω ότι στην Ελλάδα είναι δύσκολο να μη δούμε συλλαλητήρια και να μη γίνεται το παραμικρό.

Πότε σκέφτεσαι να κρεμάσεις τα παπούτσια σου;
Όταν δω ότι δεν μπορώ να προσφέρω άλλο στο ποδόσφαιρο, θα σταματήσω.

Και μετά με τι λες να ασχοληθείς;
Περνά από το μυαλό μου η σκέψη να ασχοληθώ με την προπονητική, αλλά έτσι και αλλιώς, από πέρυσι, παράλληλα με το ποδόσφαιρο, έχω ανοίξει δύο καταστήματα, με τα οποία θέλησα να προσφέρω κάτι διαφορετικό. Αφού στη Θεσσαλονίκη που έζησα αγάπησα, όπως όλοι, την μπουγάτσα της, έτσι έφερα στην πόλη μας κάποιες νέες γεύσεις.

Πες κάτι τελευταίο στους φιλάθλους της Καλαμάτας
Όσο μπορώ να βοηθάω, θα το κάνω. Μακάρι να μπορούσα να φτάσει η ομάδα στην Α΄ Εθνική. Όσο με κρατάνε τα πόδια μου, θα προσφέρω στην αγαπημένη μου ομάδα.

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

You are here