ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ

Αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος για να πει τα πράγματα με το όνομά τους, κάτι που οι άλλοι φοβούνται, όπως υποστηρίζει. Δεν κρύβει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις για το ίδιο φύλο

και προσπαθεί εδώ και χρόνια για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Πριν από μερικές μέρες βρέθηκε στην Καλαμάτα και μίλησε στη διάρκεια της ημερίδας που έγινε από το Πανεπιστήμιο για το AIDS. Τον συναντήσαμε και δέχτηκε να μας μιλήσει:

Επάγγελμα δημοσιογράφος;
Από πολλά χρόνια, διότι οι σπουδές μου ήταν στις Πολιτικές Επιστήμες. Αυτό που ήθελα ήταν διπλωματία ή δημοσιογραφία, με κέρδισε η δημοσιογραφία όμως λόγω των αναγκαίων ηθικών συνθηκών, φαινομένων, που αντιμετώπιζα αλλιώς.

Πώς και μπήκες σε αυτό το χώρο;
Γυρίζοντας από τις σπουδές μου κατάλαβα ότι μερικά πράγματα στην Ελλάδα δε λέγονται με το όνομά τους. Έτσι αποφάσισα να τα πω εγώ. Πράγματα που έχουν σχέση με την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ο κόσμος, βέβαια, δε σε γνωρίζει τόσο με αυτή σου την ιδιότητα…
Είμαι δημοσιογράφος εδώ και 30 χρόνια, γράφω σε όλα τα περιοδικά και τις εφημερίδες, έχω εκπομπή σε 6 κανάλια, σε 4 ραδιόφωνα και έχω πάρει το πρώτο βραβείο ενημερωτικής εκπομπής το 1992. Αν ο κόσμος επιμένει να γαργαλιέται με άλλες ιδιότητες, είναι δικό του πρόβλημα.

Πώς και πότε ανακάλυψες ότι προτιμάς άντρες ως συντρόφους σου;
Από τη στιγμή που σου σηκώνεται όταν βλέπεις άντρες σε cartoon ή άντρες γυμνούς ή ντυμένους, νομίζω ότι το πρόβλημα έχει λυθεί.

Γιατί αποφάσισες να δημοσιοποιήσεις τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις;
Γιατί δεν υπήρχε κανένας άλλος τρόπος να γίνει τολμηρή, ειλικρινής και αληθινή συζήτηση για ορισμένα πράγματα, όταν μια κοινωνία χαρακτηρίζεται από υποκρισία.

Τι άλλαξε στην καθημερινότητα του Γρηγόρη;
Τα πάντα, διότι, αντί να είμαι ένας επιστήμονας, ήμουν ένας ομοφυλόφιλος. Ό,τι έκανα πια, ο κόσμος το έβλεπε μέσα από το μαύρο γυαλί.

Ομοφυλόφιλος γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Η απάντηση είναι η ίδια στην ερώτηση, ετεροφυλόφιλος γεννιέσαι ή γίνεσαι; Η Επιστήμη ακόμα δεν έχει καταλήξει. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι δεν πρέπει να λέμε σεξουαλική προτίμηση ή επιλογή, γιατί είναι κάτι που δεν επιλέγεις μέχρι τα 10 χρόνια σου.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις ενός ατόμου;
Οι παράγοντες, σύμφωνα με την Επιστήμη, είναι εικόνες, οσμές, ήχοι, παραδείγματα, πράγματα που μπορούν να εντυπωσιάζουν σε μια ηλικία.

Πώς είναι να είσαι ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα του σήμερα;
Αισθάνεσαι ότι έχεις λιγότερα δικαιώματα από τους ομοφυλόφιλους στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν και χειρότερα παραδείγματα, αλλά ο μέσος όρος είναι πολύ καλύτερος.

Υπάρχουν κάποιοι που το κρύβουν;
Όποιος νομίζει ότι υπάρχει λόγος που τον κυνηγούν, είναι κάποιος που νομίζει ότι τον κυνηγούν.

Πιστεύεις ότι αν είχαν περισσότερα δικαιώματα θα ήταν διαφορετικά;
Προφανώς θα ήταν καλύτερα.-Θα πρέπει να διεκδικήσουν περισσότερα;

Πιστεύεις ότι σας παίρνει;
Βεβαίως, πιστεύω ότι πρέπει να διεκδικήσουν περισσότερα. Χρειάζεται να βελτιωθεί ο αυτοσεβασμός και η αυτοπροστασία μας. Εννοείται πάρα πολύ μας παίρνει.

Οι γονείς δύσκολα δέχονται ότι το παιδί τους δεν είναι straight. Εσύ τι θα τους έλεγες;
Θα τους έλεγα ότι τη θέση αυτή δεν την έχουν επιλέξει. Το παιδί τους δεν έγινε, γιατί το θέλησε. Έχει μορφωθεί και διαμορφωθεί μέσα στην οικογένειά του, άρα αυτό που πρέπει να τους ενδιαφέρει είναι αν το παιδί τους είναι ευτυχισμένο και όχι αν είναι gay ή straight. Και οι φυλακές είναι γεμάτες από straight.

Πώς αντέδρασε η δική σου οικογένεια, όταν ανακοίνωσες ότι είσαι ομοφυλόφιλος;
Στο σπίτι μου δεν είχα πρόβλημα, γιατί ο ίδιος δε δέχτηκα ποτέ να συζητήσω αμυντικά την ομοφυλοφιλία μου. Ήμουν ένα άτομο που ζούσα ως ομοφυλόφιλος από μικρός και είχα μάθει να ζω με αξιοπρέπεια. Όταν χρειάστηκε να το συζητήσω, μόνος μου σηκώθηκα και έφυγα για σπουδές. Όταν γύρισα, ήμουν γνωστός και όλα ήταν εντάξει.

Ένας gay γίνεται straight ή και το αντίθετο;
Με τίποτα. Αυτά δε γίνονται έτσι κι αλλιώς. Απλώς, όταν κάποιος το καταπιέζει, πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να χαλαρώσει και τίποτα άλλο.

Οι gay αναγνωρίζονται μεταξύ τους;
Για μένα δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν μεταξύ τους. Όταν κοιτούν κάποιον που είναι γνωστό πως είναι ομοφυλόφιλος, το κάνουν είτε από αντίδραση είτε από άμυνα. Αλλά οι περισσότεροι gay είναι παντρεμένοι με παιδιά.

Γιατί συνήθως οι gay κάνουν παρέα με γυναίκες;
Γιατί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, κάποια κατάκτηση. Οι καλοί άνθρωποι κάνουν παρέα με καλούς ανθρώπους.

Αρκετά συχνά χαρακτηρίζουν διάσημους ότι είναι gαy… Τι έχεις να πεις γι’ αυτό;
Τα Μέσα και, κυρίως, αυτές οι ζώνες του κουτσομπολιού κάνουν τη δουλειά τους. Ενδιαφέρονται για λεπτομέρειες. Απλά, η δυσκολία είναι στους ανθρώπους οι οποίοι δεν τολμούν να πουν ότι είναι gay ή λεσβίες. Είναι αστείο στην Ελλάδα που είμαστε λίγοι και γνωριζόμαστε, να μην υπάρχει κανένας gay τραγουδιστής και καμία λεσβία, εκτός από τη Σαπφώ.

Εκκλησία και ομοφυλόφιλοι…
Η Εκκλησία να συγκεντρωθεί στα κηρύγματα των γραφών και να πάψει να υβρίζει και να προσβάλλει ένα μέρος του πληθυσμού. Καμία άλλη ΔΕΚΟ δε θα τολμούσε να φέρεται έτσι σε ομάδα πολιτών χωρίς συνέπειες!

Έχει μεγάλη σημασία για τους ομοφυλόφιλους η τέλεση γάμου;
Συμβολική! Μεταθέτει τη συζήτηση από το σεξ πίσω από τους θάμνους που είναι σήμερα, στο κεντρικό κοινωνικό θέμα του γάμου για μια ολόκληρη κοινωνία. Το θέμα είναι πλέον η ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάποιοι είναι κατά του γάμου γενικά, κι αυτό είναι σεβαστό.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πώς σου φάνηκε η ημερίδα που έγινε στην πόλη μας;
Ήταν πολύ ωραία, είχε πολύ κόσμο, πολλή ζωντάνια και νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολλά πράγματα.

Υπήρξαν ερωτήσεις που σκέφτηκες ότι δεν μπορεί να γίνονται από 20χρονα παιδιά;
Καθόλου, νομίζω πως οι ερωτήσεις απηχούν στο κλίμα της εποχής, αν και θεωρώ πως τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλώσει σένα κλίμα υποκρισίας.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ
Γιατί επιμένεις τόσο να μπει στα σχολεία;
Γιατί στην έλλειψή της αποδίδω την έξαρση των αφροδίσιων νοσημάτων, τις εκτρώσεις που στη χώρα μας θεωρούνται μέθοδος αντισύλληψης (!), την παιδεραστία , την ενδοοικογενειακή βία και, φυσικά, την παραπληροφόρηση γύρω απ το AIDS! Αρκετά με τις μπαρούφες των φίλων και κολλητών!

Πώς κρίνεις την κίνηση του mega να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του test σχετικά με οροθετικό παίκτη και το διαχωρισμό του από τους άλλους;
Θεωρώ αδιανόητο το μεγαλύτερο κανάλι της χώρας, στο δημοφιλέστερο παιχνίδι ριάλιτι της τηλεόρασης, να μη σχολιάζει τον αποκλεισμό ενός οροθετικού από το παιχνίδι με διαδικασίες αυθαίρετες, παράνομες και ρατσιστικές και να δίνει στον κόσμο ένα τελείως λανθασμένο μήνυμα, ότι οι οροθετικοί δεν είναι άνθρωποι που συνεχίζουν τη ζωή τους.. Οι οροθετικοί είναι άνθρωποι που συνεχίζουν τη ζωή τους και αν το Mega και το Master Chef δε θέλουν να το καταλάβουν με το καλό, θα το καταλάβουν με το κακό.

Πώς βλέπεις το μέλλον της χώρας μας;
Η Ελλάδα είναι σε μια κατάσταση σοκ, έχει σκάσει μια φούσκα από αξίες και τρόπους ζωής. Θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή και το πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν το μυαλό μας θα είναι καθαρό.

Εσύ θα ασχολιόσουν ποτέ με την πολιτική;
Είμαι πολιτικός επιστήμονας, ασχολούμαι με την πολιτική νοοτροπία από μικρός. Αν εννοείς την πολιτική του κοινοβουλίου, δε θα ήθελα να ασχοληθώ.

Είχες δήλώσει υπέρ της ονομασίας Μακεδονία για τα Σκόπια;
Είμαι δημοσιογράφος και θεωρώ υποχρέωσή μου να πληροφορώ τους αναγνώστες μου για την αλήθεια των γεγονότων. Η αλήθεια είναι πως το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας έχει λήξει εδώ και δεκαετίες! Θεωρώ αδιανόητο ως φιλελεύθερος να καθορίζω το όνομα μιας άλλης χώρας! Είναι κρίμα και έχουν ευθύνη οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι πολιτικοί, για τη δυσάρεστη κατάσταση που θα αντιμετωπίσει ο μέσος Έλληνας από τις μελλοντικές εξελίξεις!

Θεωρείς ότι οι δημοσιογράφοι κρύβουν πράγματα; Υπάρχει πραγματική ενημέρωση; Αν όχι, τι τους εμποδίζει να κάνουν τη δουλειά τους;
Η επαγγελματική τους ανεπάρκεια και το γλείψιμο προς την εξουσία τούς εμποδίζει να μεταφέρουν τα ευρήματα των εκθέσεων όλων των αρμόδιων διεθνών οργάνων πάνω στο θέμα.

Ήσουν σύμβουλος επικοινωνίας του Γιώργου Παπανδρέου;
Είμαι σύμβουλος επικοινωνίας πολλών επιχειρηματιών και πολιτικών και είναι τιμή μου ότι μέσα στους πελάτες μου είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Είναι ακόμα;
Άλλη ερώτηση.

Τελικά, πώς από Γιωργάκης έγινε Γιώργος;
Είτε Γιωργάκης είτε Γιώργος ή οτιδήποτε άλλο, θα το δείξει η ιστορία και θα φανεί το έργο του. Εγώ θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει ο πολιτικός πάγκος της χώρας.

Μήπως, όμως, ο πρωθυπουργός είναι πλέον στον πάγκο και παίζουν ξένοι παίχτες το παιχνίδι διοίκησης της χώρας;
Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της διοίκησης βρίσκεται εκτός Ελλάδας, αυτή είναι η αλήθεια, αυτοί μας έχουν δανείσει. Αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχουν και όρια. Η Ελλάδα, όμως, πρέπει πρώτα να γίνει κράτος, επειδή δεν είναι κράτος, αλλά σκορποχώρι, και δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με αυτό.

Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου.
Το βιβλίο αποτελεί μια περίληψη του εαυτού μου. Λέγεται «Ακατάλληλο» για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, είναι η εικόνα του συγγραφέα, είμαι εγώ.

Μια ευχή στους αναγνώστες μας…
Με το νέο χρόνο, να αγαπιούνται και να καυλώνουν!

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

You are here