ΑΣΕΠ…αγνοειται

Ένα βήμα πριν την... Αγγελική Νικολούλη βρέθηκαν τα παιδιά του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που έκλεισαν τη σχολή και βγήκαν στο δρόμο,

ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, όπως και οι απόφοιτοι των υπόλοιπων αντίστοιχων τμημάτων.
Το παράπονό τους αφορούσε στην αδιαφορία και άγνοια των υπευθύνων και γενικά των φορέων της πόλης.
Ωστόσο, κατάφεραν να δημοσιοποιήσουν το θέμα και να το κάνουν ευρέως γνωστό. Θετικό γεγονός ήταν ότι όλοι παραμέρισαν πολιτικά πιστεύω και ιδεολογίες και αποφάσισαν να βοηθήσουν τα παιδιά.
Εμείς, ως must, θελήσαμε να πάρουμε μια δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα. Ας δούμε τι μας απάντησαν:
Υ.Γ.: Να σημειωθεί ότι στείλαμε e-mail και σε άλλους πολιτικούς, αλλά μέχρι την ώρα που κλείναμε τεύχος, δεν είχαμε λάβει κάποια απάντηση.
Παιδιά, ελπίζουμε στον επόμενο διαγωνισμό να είστε και εσείς.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Καθηγητής Πανεπιστημίου
Χρυσόστομος Σαββάτος

Θεωρώ ότι το αίτημα των φοι- τητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ειδικότερα του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών εδώ στην Καλαμάτα, είναι δίκαιο. Θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολύ καιρό. Κανένας δεν μπο- ρεί, για οποιονδήποτε λόγο, να στερεί την επαγγελματική αποκα- τάσταση, στα παιδιά εκείνα τα οποία εισέρχονται στο πανεπιστήμιο και προσβλέπουν ότι με το πτυχίο τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν κάπου και μέσα από μια διαδικασία να μπο- ρέσουν να πετύχουν την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση.
Για μένα, προβληματικό είναι και το σύστημα του ΑΣΕΠ, το οποίο θεωρώ ότι θα πρέπει να εξεταστεί ξανά σε όλο το πλαίσιο λειτουργίας του.

Δήμαρχος Καλαμάτας
Νίκας Παναγιώτης
Γνωρίζω ότι τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση, έχουν απόλυτο δίκιο. Δεν είναι δυνατόν, δεν επιτρέ- πεται το Πανεπιστήμιο να έχει δώσει εδώ και μήνες τα πρώτα του πτυχία, πάνω από χρόνο αν δεν απατώμαι, και να μην έχουν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία προσδιορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των νέων ανθρώπων.
Ακυρώνεται στην ουσία το Πανεπιστήμιο και η λειτουργία του με όλες αυτές τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες. Κρίμα για τις δηλώσεις των επισήμων, λυπούμαι ειλικρινά γι' αυτό.
Είμαστε δίπλα στους πτυχιούχους, δίπλα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου και είμαι στη διάθεσή τους, για κάθε αγωνιστική κινητοποίηση.
Μπαίνει θέμα λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Μειώνεται το κύρος του και είναι κρίμα αυτό το οποίο συμβαίνει. Δίπλα στα παιδιά λοιπόν, απολύτως.

Νομάρχης Μεσσηνίας
Δράκος Δημήτρης

Θεωρώ ότι είναι μεγίστη αδι- κία, να μην περιλαμβάνονται εις το μηχανογραφικό του ΑΣΕΠ πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Είναι, κατά την άποψή μας, αδιανόητο και είναι κάτι που πρέπει τάχιστα να διορθωθεί.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας εγκαίρως έχει πάρει απόφαση και εγκαίρως έχουμε και εγγράφως διεκδικήσει και διαμαρτυρηθεί γι' αυτή τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η ίδια η Πολιτεία στους αποφοίτους της Σχολής μας.
Σύμφωνα με απάντηση που μου έστειλε το υπουργείο, φαίνεται ότι θα καταβάλει προσπάθεια για τη διόρθωση του ζητήματος.
Εμείς δεν επαναπαυόμαστε εις αυτή τη χαλαρή απάντηση και διατύπωση και εις τη μετάθεση του θέματος εις το μέλλον και διεκδι- κούμε άμεση λύση για το δίκαιο αίτημά μας. Δεν είναι αίτημα των αποφοίτων της Σχολής, είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας, είναι αίτημα της κοινωνίας της Μεσσηνίας και ολοκλήρου της Πελοποννήσου.

Υφυπουργός Απασχόλησης
Καλαντζάκου Σοφία

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δυνατότητας των φοιτητών του συγκεκριμένου τμήματος να μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, επικοινώνησα με τον υφυπουργό Παιδείας, τον κύριο Ταλιαδούρο, και με διαβεβαίωσε ότι η διάταξη η οποία χρειάζεται περιλαμβάνεται σε ένα πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι υπό κατάθεση στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι μετά από αυτό θα δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους να μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς από την επόμενη χρονιά.
Περισσότερα θα σας πω όταν γνωρίζω πότε θα κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο.

Βουλευτής Μεσσηνίας
Σαμπαζιώτης Δημήτρης

Δυστυχώς και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συγκατα- λέγεται στον κατάλογο των τμημάτων των Σχολών για τα οποία ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους.
Η μη έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων έχει τεράστιες συνέπειες για αυτούς, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματός τους, και τους στερεί και τη δυνατότητα να μετά- σχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Θεωρώ πως δικαίως οι απόφοιτοι του Τμήματος διαμαρτύρο- νται, διότι η μη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων έχειπολύ σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους και τις οικογένειές τους, είναι θέμα κοινωνικής αδικίας. Όλα αυτά, βέβαια, είναι συνέπεια μιας πρόχειρης και αποσπασματικής πολιτικής που έγινε από το ΠΑΣΟΚ και η οποία είχε πάρα πολλά χαρακτηριστικά λαικισμού. Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι κυβερ- νήσεις του ΠΑΣΟΚ φέρουν βαρύτατη ευθύνη, όχι μόνο γιατί δεν μπόρεσαν από το 1994 έως το 2004 να επιλύσουν το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά αντίθετα με τις πράξεις τους και, κυρίως, τις παραλείψεις τους, το περιέπλεξαν, με αποτέλεσμα το ΣτΕ να επιστρέφει χωρίς να έχει επεξεργαστεί πολλά Π.Δ. επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Επί 10 χρόνια χιλιάδες απόφοιτοι και οι οικογένειές τους είχαν αφεθεί στην τύχη τους.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προώθησε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ψηφίστηκε ο νόμος 3404/2005 με τον οποίο καθορίστηκε το περιεχόμενο σπουδών για 154 τμήματα των ΤΕΙ.
Το ΥΠΕΠΘ συγκρότησε ανά τομέα Ειδικές Επιστημονικές Επιτροπές, προκειμένου να διαμορφώσουν εισηγήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι οποίες εν συνεχεία συζητούνται στο αρμόδιο όργανο, το ΣΑΤΕ (Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) του ΕΣΥΠ.
Έπειτα από επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο πήρα τη διαβεβαίωση ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν τρεις ομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των Πα- νεπιστημίων, των ΤΕΙ που έχουν αντί- στοιχες ειδικότητες και των επαγγελματικών ενώσεων.
Πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλα σχεδόν τα τμήματα που λειτουργούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ευελπιστούμε πως εντός του 2009, όσον αφορά στο ΥΠΕΠΘ, θα έχουν αντιμετωπιστεί ΟΛΕΣ οι εκκρεμότητες της διαδικασίας καθορισμού επαγγελματικών δικαιωμάτων για ΟΛΑ τα τμήματα των ΤΕΙ.
Το ίδιο θα συμβεί και για 53 από τα 66 νέα τμήματα ΑΕΙ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1997- 2004 και τα ΑΦΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΓ- ΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ.
Θα ήθελα να τονίσω στους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ότι θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό τους στηρίζοντας με όλες μου τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματά τους.
Τέλος, θα ήθελα να δηλώσω πως από τη θεσμική μου θέση ως βουλευτής Μεσσηνίας θα εργασθώ ώστε το συντομότερο δυνατόν να λήξει το θέμα, και να υπογραφούν τα Προεδρικά Διατάγματα που θα δίνουν στο Τμήμα τα επαγγελματικά δικαιώματα που του αναλογούν.

Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Λυκουρέντζος Ανδρέας

Αξιότιμε κ. Μπαμπαρούτση, Σε απάντηση του από 25-01-2009 ηλεκτρονικού σας μηνύματος, σας ενημερώνουμε ότι η περίπτωση στην οποία αναφέρεστε, αντιμετωπίζεται σε πολυνομοσχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί από το ΥΠΕΠΘ και ήδη βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών για επεξεργασία και υπογραφή.Κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή.
Για περαιτέρω πληροφορίες απευθύνεστε στον κ. Γεώργιο Καπόγιαννη, Νομικό και ειδικό συνεργάτη του Υφυπουργού (τηλ. επικ.: 210. 344 3406).
Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση, Με εκτίμηση, Από το ιδιαίτερο γραφείο Κυριακή Δανιγγέλη. τηλ. επικ.: 210.3443902

Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Δημόπουλος Κωνσταντίνο
ς
Συμμεριζόμαστε απόλυτα τις διαμαρτυρίες και ανησυχίες των φοιτητών για το πρόβλημα που έχουν με το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Από έγκυρες πληροφορίες που έχουμε, το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ, που δίνει λύση στο πρόβλημα αυτό, το οποίο έχει σταλεί από καιρό στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, μας διαβεβαίωσαν ότι θα τελειώσει μέσα στο προσεχές δεκαήμερο.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε να τηρηθούν οι ημερομηνίες που μας έδωσαν και πιστεύουμε ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά, όχι μόνο για την παραγωγή και μετάδοση της γνώσης, αλλά και για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και συνεργασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, μοναδική προIπόθεση για επίλυση μέσω του διαλόγου όλων των προβλημάτων του Πανεπιστημίου μας.
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Καθηγητής Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος

You are here