Fr. Nektarios Moulatsiotis

Όταν βρήκα αυτό το profile στο facebook, δεν πίστευα ότι είναι του πατέρα Νεκτάριου Μουλατσιώτη. Θεωρώντας ότι κάποιος άλλος το είχε φτιάξει, αποφάσισα να τον κάνω φίλο και να μιλήσω μαζί του.

Τελικά,ήταν αυτός, κάτι που επιβεβαίωσα και τηλεφωνικά, κι έτσι προέκυψε η συνέντευξη που ακολουθεί. Πού έγινε; Μα, φυσικά, στο chat του facebook:

 

Πώς βρεθήκατε στο facebook;
Φίλοι κληρικοί και Μητροπολίτες μού είπαν ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος επικοινωνίας με τη νεολαία. Έτσι ξεκινήσαμε και μέσα σε 15 ημέρες έχουμε περίπου 500 ηλεκτρονι- κούς φίλους, με τους οποίους μέσω μηνυμά- των μιλούμε, τους προσκαλούμε σε εκδηλώσεις μας και υπάρχει αναμεταξύ μας μια καλή και πνευματική επικοινωνία.

Θεωρείτε ότι το ίντερνετ είναι ένα μέσο κατήχησης;
Βεβαίως και είναι, αφού πολλοί εκ των νέων καθημερινώς μού κάνουν ερωτήσεις γύρω από την Εκκλησία, την πίστη και άλλα επίκαιρα θέματα.

Φέρνει κοντά τον κόσμο ή τον απομακρύνει;
Γενικά τον κόσμο τον έκανε μια γειτονιά.

Η ζωή των μοναχών είναι μόνο μέσα στη Μονή, κατά τη γνώμη σας;
Βεβαίως και οι μοναχοί πρέπει να ζουν, κυρίως, μέσα στη Μονή τους, είναι ο φυσικός χώρος που οι ίδιοι επέλεξαν για το υπόλοιπο της επίγειας ζωής τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και κλειδωμένοι. Αν υπάρχουν ανάγκες κοινωνικές ή ιεραποστολικές με την άδεια του Επισκόπου και του Ηγουμένου, ο μοναχός μπορείνα εξέρχεται προς όφελος των πιστών. Το αυτό έκανε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος ζούσε στη Μονή Φιλοθέου στο Άγιον Όρος. Όταν υπήρξε ανάγκη, εξήλθε με την άδεια του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Τι έχει συμβεί, κατά τη γνώμη σας, με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου;
Απ' ό,τι μέχρι ώρας προκύπτει, παρ όσα ακούγονται και λέγονται από τους δημοσιογράφους στις τηλεοπτικές οθόνες, ουδείς εισαγγελέας κινήθηκε εις βάρος του Γέροντος Εφραίμ. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους δεν του βρήκε, επίσης, κάτι μεμπτό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αν και θα μπορούσε να τον εκθρονίσει από Ηγούμενο, δεν το έπραξε. Όλα δείχνουν ότι μάλλον είναι άλλη μιατηλεοπτική φούσκα. Επειδή το θέμα είναι μεγάλο, προτρέπω να διαβάσουν οι αναγνώστες του περιοδικού σας, στην ιστοσελίδα μας http://www.freemonks.gr, τρία άρθρα μου, που θα τους καλύψουν όλες τις πτυχές, όπως κάλυψαν όλους τους νέους του facebook.

Η δική σας Μονή έχει περιουσία;
Το δικό μας το Μοναστήρι δεν έχει ουσιαστικά περιουσία, διότι είναι νεόκτιστο. Πρόσφερα την πατρική περιουσία που οι γονείς μου με χαρά μού έδωσαν και έτσι ξεκίνησε να χτίζεται η Μονή.

Μετανιώσατε ποτέ για τους «Ελεύθερους»; Τι να περιμένουμε πλέον από το σχήμα;
Οι «Ελεύθεροι» υπήρξαν μια νέα μορφή ποιμαντικής και ιεραποστολικής προσπάθειας, που έγινε αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά και εξωτερικού. Πριν ξεκινήσουμε, πήραμε την ευλογία του Μητροπολίτη μας, αλλά και του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Κυκλοφορήσαμε 4 μουσικά CDs, αλλά το 2004 σταματήσαμε διότι είχαμε κουραστεί. Εξάλλου, το κύριο έργο μας είναι ο μοναχισμός και όχι η ιεραποστολή. Τον Ιανουάριο του 2006 απεχώρη- σε ένα μέλος πηγαίνοντας στη Μητρόπολη Φθιώτιδος και από εκείμετακόμισε για τη Μητρόπολη Θηβών. Αργότερα, μετά λύπης μας, πληροφορηθήκαμε, για λόγους αγνώστους σε εμάς, ότι απέβαλε το σχήμα του. Όσο ήταν κοντά μας, ήταν πάντως καλός μοναχός, τι συνέβη στα 2 χρόνια (2006 -2008) που μεσολάβησαν, δε γνωρίζουμε. Για το μέλλον έχουμε κατά νου να γίνουν πάλι κάποιες κινήσεις προς χάριν της νεολαίας μας.

Πιστεύετε ότι τα ΜΜΕ έβλεπαν και βλέπουν εχθρικά την Εκκλησία;
Δε θα μπορούσα να το πω για όλα τα ΜΜΕ. Πάντως, μερικά φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν εχθρική γραμμή απέναντι στην Εκκλησία. Αυτό το κατάλαβαν μέχρι και οι ηλικιωμένοι.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει «ξενερώσει» απέναντι στην Εκκλησία με αυτά τα θέματα;
Όσοι ζουν κοντά στην Εκκλησία, δε βλάπτονται ψυχικά με τίποτα. Όσοι, όμως, απλά πιστεύουν στο Θεό και δε ζουν κοντά στην Εκκλησία, παθαίνουν πνευματική ζημιά. Αυτός που ζει κοντά στην Εκκλησία γνωρίζει την πραγματικότητα και δεν κλονίζεται. Οι άλλοι είναι λογικό να παρασύρονται.

Ποια η σχέση σας με τους νέους;
Οι νέοι μάς αγάπησαν και συνεχίζουν να μας αγαπούν. Η μεγάλη παρουσία τους σε συγκεντρώσεις ή σε εκδηλώσεις μάς βεβαιώνει για του λόγου το αληθές.

Πιστεύετε ότι τα Θρησκευτικά πρέπει να είναι προαιρετικό μάθημα; Ποια η άποψή σας για το συμβόλαιο συμβίωσης, αλλά και τους γάμους των ομοφύλων;
Στις ανωτέρω 3 ερωτήσεις η Εκκλησία έχει εκφράσει την άποψή της, με την οποία και συνταυτίζομαι. Δηλαδή, ο νόμος του Θεού είναι εντελώς διαφορετικός από το νόμο της Πολιτείας. Οι εντολές του Θεού ισχύουν για όσους τον αποδέχονται και θέλουν να τον ακολουθούν. Όποιος θέλει, είπε ο Χριστός, ας με ακολουθήσει. Επομένως, δεν μπορούμε δια της βίας να βάλουμε τον κόσμο να εφαρμόζει κάτι που ο ίδιος δεν πιστεύει. Το αντίθετο, όμως, συμβαίνει με τους νόμους της Πολιτείας, που είναι υποχρεωτικοί για όλους. Θέλει- δε θέλει ο κόσμος, οφείλει να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία. Αυτή είναι και μια μεγάλη διαφορά μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους. Η Εκκλησία, έστω και αν διαφωνεί, σέβεται την προσωπική σου επιλογή. Το Κράτος δεν τη σέβεται, σε υποχρεώνει να κάνεις αυτό που εκείνο διατάσσει.

Πιστεύετε ότι οι 10 εντολές είναι εφικτό να τηρηθούν από κάποιον στις μέρες μας;
Βεβαίως και είναι δυνατόν. Και εκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γη αγωνίζονται να τις εφαρμόσουν. Οι 10 εντολές είναι διαχρονικές, είναι σαν τον ήλιο, ο οποίος παραμένει ο ίδιος που φώτιζε το Σωκράτη και τον Περικλή. Είναι, όμως, ο ίδιος που φωτίζει και εμάς, αν και πέρασαν χιλιάδες χρόνια. Ένας πνευματικός ήλιος είναι και το Ευαγγέλιο, αναγκαίο και χρήσιμο για όλες τις εποχές. Ο Χριστός χθες, σήμερα και αύριο είναι ο αυτός.

Στην πόλη μας μπορούμε να σας δούμε; Έχετε καλές σχέσεις με το Μητροπολίτη μας;
Έρχομαι συχνά στην Καλαμάτα, είμαι Μεσσήνιος στην καταγωγή και έχω αρκετούς συγγενείς εκεί. Με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας έχω πολύ καλές σχέσεις και επικοινωνία.

Ένα δικό σας μήνυμα για τα Χριστούγεννα και το νέο χρόνο!
2008 χρόνια πέρασαν από τότε που γεννήθηκε ο Χριστός και βαδίζουμε για 2009 και χριστιανοίακόμα δε γίναμε! Εύχομαι, έστω και τώρα, να γνωρίσουμε τον Χριστό. Διότι πολλοίαπό εμάς τον πιστεύουμε, αλλά δεν τον γνωρίσαμε ποτέ προσωπικά. Ας γίνει αυτό φέτος. Χρόνια πολλά.

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

You are here