Fanny Truilhe - Mathilde Gibelin

Από τη Γαλλία... σε όλο τον κόσμο Μια ιστορία με πολλά, πολλά χιλιόμετρα άρχισαν 2 φίλες από τη Γαλλία. Ξεκινώντας από το Mont Ventoux σκοπεύουν να γυρίσουν όλη την Ευρώπη

και να καταγράψουν όσες πιο πολλές παραδόσεις μπορούν. Πριν μερικές μέρες βρέθηκαν –και -στην Καλαμάτα και μίλησαν στο MUST. Σας τις παραδίδουμε:

 

 

-Πείτε μου για εσάς, πώς σας λένε, πόσο χρόνων είστε, με τι ασχολείστε;
Με λένε Fanny Truilhe, είμαι 24 ετών και σπουδάζω αρχιτέκτονας (Orange). Με λένε Mathilde Gibelin, είμαι 21 ετών και σπουδάζω ιστορικός (Nimes).

-Πώς και αποφασίσατε να κάνετε όλο αυτό το εγχείρημα;
Αποφασίσαμε να κάνουμε σε ένα χρόνο το γύρο του κόσμου περπατώντας. Ξεκινήσαμε στις 21 Σεπτεμβρίου από την τοποθεσία Mont Ventoux. Πάνω από όλα, μας αρέσει να περπατάμε, γιατί ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους.

-Τι σας λένε μέχρι σήμερα;
Πολλοί μας ρωτάνε «Με τα πόδια; Για ένα χρόνο; Μόνες σας;». Ορισμένοι είπαν ότι είμαστε μέλη κάποιας περίεργης οργάνωσης, άλλοι φοιτητικής ομάδας, άλλοι προσκυνητές.

-Θεωρείτε ότι σας ταιριάζει κάτι από τα παραπάνω;
Θεωρούμε ότι ο τελευταίος χαρακτηρισμός μάς ταιριάζει περισσότερο, αφού σκοπός των προσκυνητών είναι να συγκεντρώνονται σε ένα και μοναδικό στόχο. Η περιπέτεια που ζούμε είναι προσωπική, την ονειρευτήκαμε, τη σχεδιάσαμε, την πραγματοποιούμε.

-Πώς είναι η μέρα σας; Πώς είναι οι συνθήκες;
Ζούμε με τον ήλιο, κοιμόμαστε με τη δύση του, αρχίζουμε το περπάτημα την αυγή, ακολουθούμε το ρυθμό των εποχών, νιώθουμε το κρύο στο πετσί μας, τη βροχή στο μέτωπο και τον ήλιο όταν μας στραβώνει στα μάτια. Είμαστε σε απόλυτη αρμόνια με τη φύση.

-Πώς σας φαίνεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής;
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς αρρωσταίνει, επειδή όλα γίνονται τόσο γρήγορα, οι διαφημίσεις είναι τόσο παραπλανητικές. Προσπαθούμε να πιστεύουμε σε ό,τι είναι φυσικό και λατρεύουμε ό,τι θυμίζει την ελληνική οντότητα, σε συνδυασμό με τις αξίες που μας διαπρέπουν, να είμαστε σε αρμονία με το Wandervögel’s!

-Τι είναι αυτό; Αποτελεί μοντέλο για εσάς αυτό;
Δεν αποτελεί για εμάς μοντέλο, αλλά θεωρούμε πως υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες με το γερμανικό νεανικό κίνημα του 1914 κατά της αστικής τάξης. Το Wandervögel χαρακτηρίζεται από το πνεύμα του Völkisch (σύνθετη έννοια που εμπεριέχει έννοιες όπως ο πατριωτισμός, η παράδοση, ο δημοτικισμός και αγροτικός, η ελευθερία και η επανάσταση κατά του αστισμού). Πρόσφατα νεαροί Γερμανοί ανακάλυψαν την οικολογική αντίληψη, την επιθυμία για απλούστερη ζωή κοντά στη φύση, απορρίπτοντας τις τεχνητές αξίες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

-Ποιος ο στόχος όλου αυτού του οδοιπορικού;
Ο στόχος της περιπέτειας αυτής είναι πολιτιστικός. Θέλουμε να ανακαλύψουμε πως οι Ευρωπαίοι έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και διαφορές μεταξύ τους και, μάλιστα, αυτή η έρευνα βασίζεται στους μύθους μέσω τον οποίων μεταδίδεται η παράδοση.

-Η Ευρώπη για εσάς έχει όρια;
Για εμάς η Ευρώπη δεν περιορίζεται στις Βρυξέλλες και στο ευρώ, αλλά κυρίως στις κοινές παραδόσεις, στην κοινή καταγωγή και την έννοια «θέαση του κόσμου μέσω των διαφορετικών τρόπων ζωής».

-Όταν τελειώσετε αυτό το εγχείρημα, σκοπεύετε να κάνετε κάτι;
Ένα βιβλίο ας πούμε; Όταν ολοκληρώσουμε αυτή την περιπέτεια, σκοπεύουμε να γράψουμε ένα βιβλίο με τους μύθους της Ευρώπης, καθώς και ένα δεύτερο με τις δοκιμασίες που περάσαμε, κάτι σαν ημερολόγιο.

-Μέχρι τώρα ποιες χώρες έχετε διασχίσει;
Περπατήσαμε στη Γαλλία (Gap, Briancon), στην Ιταλία (Torino, Βologna, Parma, Lucca, Sienna, Rome και Bari) και στην Ελλάδα (Πάτρα, Ολυμπία, Πύργο και τώρα είμαστε Καλαμάτα).

-Το πρόγραμμα μετά από εδώ τι προβλέπει;
Θα περάσουμε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στις Θερμοπύλες, τοποθεσία συμβολική, όπου οι αρχαίοι Έλληνες πολέμησαν για την υπεράσπιση των αξιών και της ταυτότητάς τους. Στη συνέχεια, θα πάμε στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία και τη νότια Γαλλία.

-Πολλά δεν είναι; Τι απόσταση είναι όλα αυτά;
Θα διανύσουμε 60.000 χλμ. περπατώντας και άλλα 2.000 χλμ. με τρένο (για λόγους ασφαλείας σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία).

-Μέχρι σήμερα έχετε συναντήσει κάποιο εμπόδιο;Είχατε κάποιο ευτράπελο;
Μέχρι τώρα δεν έχουμε συναντήσει εμπόδια, όμως, οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τις παραδόσεις και τους θρύλους και, κατά συνέπεια, είναι δύσκολο για εμάς να τους ανακτήσουμε. Κάθε μέρα γνωρίζουμε διαφορετικούς ανθρώπους, κάποιοι μας συστήνουν σε γνωστούς τους και με αυτό τον τρόπο δεν είμαστε απλοί τουρίστες, αλλά ζούμε όπως οι γηγενείς.

-Πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος;
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευγενικοί και φιλόξενοι μαζί μας. Οι Έλληνες είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους.

-Πώς σας φαίνεται η πόλη μας;
Μας αρέσει ιδιαιτέρως η Καλαμάτα, αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι οι άνθρωποι πίνουν με τις ώρες καφέ.

-Οι γονείς σας τι σας είπαν για όλο αυτό το ταξίδι; Ήταν αρνητικοί;
Οι γονείς μας, μας μύησαν από πολύ μικρές στα αθλήματα, στην περιπέτεια και στο να σκεφτόμαστε ανοιχτόμυαλα. Οφείλουμε να πούμε, πάντως, ότι ανησυχούν, αλλά μαθαίνουν νέα μας καθώς και βλέπουν εικόνες από το blog μας: http://tourdeurope.over-blog.com/). Έχουμε την απόλυτη υποστήριξή τους, αλλά δε μας στηρίζουν οικονομικά.

-Οικονομικά πού στηρίζεστε;
Βρήκαμε μόνες μας χρήματα, κυρίως μέσω της ευρωπαϊκής επιτροπής και του προγράμματος "Youth in action".

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

You are here