ΣΥ.ΜΕ.Φ

Ένας σύλλογος που ενώνει Μεσσήνιους Φοιτητές

Πότε ξεκινά ο ΣΥ.ΜΕ.Φ.;
Η ζωή του ΣΥ.ΜΕ.Φ ξεκινά γύρω στο 1942. Η πρώτη καταγεγραμμένη εκδήλωσή του γίνεται στις 23 Νοεμβρίου 1942 στον κινηματογράφο Έσπερος (σημερινό Πνευματικό Κέντρο) Καλαμά- τας ενάντια στη γερμανική κατοχή. Η εκδήλωση χαρακτηρίζεται πρωτοφανής για την εποχή, ενώ την επόμενη μέρα έγιναν συλλήψεις. Ο σύλλογος συνεχίζει την πορεία του με περιόδους μεγάλης αλλά και μικρότερης δραστηριότητας. Έντονη δράση παρουσιάζει πριν και μετά τη στρατιωτική δικτατορία, στα χρόνια εδραίωσης της δημοκρατίας Η νεώτερη ιστορία του ΣΥ.ΜΕ.Φ. ξεκινά κάπου στις αρχές του 1998, οπότε τρεις φοιτητές της Νομικής Αθηνών, παλιοί φίλοι από την Καλαμάτα, άρχισαν να συζητούν την ιδέα της επαναλειτουργίας του Συλλόγου Μεσσήνιων Φοιτητών. Μετά την υπογραφή της ιδρυτικής πράξεως, της ψήφισης ομοφώνως όλων των άρθρων του Καταστατι- κού καθώς και της εκπλήρωσης των υπόλοιπων νομικών υποχρεώσεων, ο σύλλογος πήρε σάρκα και οστά. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος σε όλους τους Μεσσήνιους φοιτητές, που έσπευσαν να ενταχθούν στις τάξεις του και να ενισχύσουν τη δράση του.

Πόσα μέλη έχει ο σύλλογος;
Σήμερα αριθμεί περίπου 1.000 μέλη, τόσο Μεσσήνιους που έχουν μεγαλώσει στο νομό όσο και απόδημους, που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ζωτικό κομμάτι του συλλόγου και αγαπούν ιδιαίτερα τον τόπο καταγωγής τους…

Ποιος ο στόχος του ΣΥ.ΜΕ.Φ.;
Στόχος του συλλόγου είναι η σύσφιξη των σχέσεων και η αλληλεγγύη των Μεσσήνιων φοιτητών στις περιοχές όπου σπουδάζουν. Επιπλέον, αναπτύσσει έντονο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, ενώ προβάλλει τις παραδόσεις και την ιστορία της Μεσσηνίας.

Κάποιες κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα ο ΣΥ.ΜΕ.Φ.;
Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων πιο χαρακτηριστικές είναι η συμμετοχή σε εκδήλωση για την επιστροφή των Μαρμάρων
του Παρθενώνα, η αναδάσωση στην Ιθώμη, η πραγματοποίηση κάθε χρόνο ημερίδας στη διάρκεια της οποίας δίνονται υποτροφίες από τα λεφτά του συλλόγου στους αριστούχους μαθητές της Μεσσηνίας, η έκδοση εφημερίδας “Μεσσσήνιων Δεσμός” και η δημιουργία site για την καλύτερη ενημέρωση των μελών (www.symef.gr), και η πράξη αγάπης το περασμένο Πάσχα, οπότε διαθέσαμε τα έσοδα από το χορό μας σε άπορες οικογένειες για να στρώσουν το πασχαλιάτικο τραπέζι.

Παρατηρώ ότι δε γυρνάτε πίσω, ειδικά όσοι σπουδάζουν στην Αθήνα! Τελικά, οι Καλαματιανοί φοιτητές θα γυρίσουν πίσω πι- στεύεις;
Η επιστροφή του επιστημονικού δυναμικού της Μεσσηνίας στον τόπο καταγωγής του ήταν και το θέμα της δεύτερη ημερίδας
μας πέρυσι. Σύμφωνα με έρευνα μέσω του site μας, οι περισσότεροι νέοι θα γύριζαν μόνο υπό προ\ποθέσεις.
Η επαγγελματική αποκατάσταση με τις ανάλογες αμοιβές βάσει των σπουδών τους είναι μια σημαντική παράμετρος, που επη- ρεάζει αρνητικά τους νέους να γυρίσουν σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνά μας, πιο εύκολα θα επιστρέψουν στη Μεσσηνία οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, καθηγητές, αλλά πιο δύσκολα οικονομολόγοι, μηχανολόγοι μηχανικοί, απόφοιτοι θεωρητικών σχολών, καθώς δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, βιομηχανίες και μεγάλη ελεύθερη αγορά να τους απορροφήσει. Στην ίδια έρευνα οι περισσότεροι πιστεύουν ότι στο νομό μας μπορούν να γίνουν αναπτυξιακά έργα και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

Ετοιμάζετε κάποια εκδήλωση ή συνεστίαση για το καλοκαίρι;
Στις 11 Αυγούστου στην Καλαμάτα θα διοργανωθεί η 3η Ημερίδα του Συλλόγου Μεσσήνιων Φοιτητών για να εορταστούν τα 10 χρόνια από την επανίδρυσή του.

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

More in this category: « Global Fantasy ΤΡΙΟ »
You are here