Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 69

Βασιλόπιτα

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Και ναι… το 2011 φτάνει! Και όπως πάντα, θα υποδεχτούμε το νέο χρόνο με πολύ φαγητό και ποτό. Το must, όμως, του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού δεν είναι άλλο από τη βασιλόπιτα, που δε λείπει ποτέ.

Τώρα, θα μου πείτε, απευθύνεσαι σε αρχάριους και μιλάς για βασιλόπιτες… Κι όμως, μία μόνο δοκιμή, θα σας πείσει πως δεν είναι και υπερπαραγωγή ο τρόπος παρασκευής της.
Η πίτα, λοιπόν, του βασιλιά, που χαρίζει τύχη σε όποιον κερδίσει το φλουρί της, χρειάζεται τα παρακάτω υλικά:

 

6 αυγά
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1 ποτηράκι κονιάκχυμό από πορτοκάλιξύσμα πορτοκαλιού
6 φλιτζανάκια του τσαγιού αλεύρι
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ.
Εννοείται πως δε θα χρειαστείτε καν μίξερ για να τη φτιάξετε.
Σε ένα μπωλ, λοιπόν, ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών (στο σπάσιμο θέλει λίγη προσοχή) με σύρμα μαζί με τη ζάχαρη για 6 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο μαλακωμένο και ανακατεύουμε για 3 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Η μαρέγκα είναι βασικό συστατικό της βασιλόπιτας, γιατί αν δεν πετύχει, την κάτσαμε…
Η μαρέγκα για να πετύχει θέλει ασπράδια φρέσκων αυγών, καθώς και να μην ανακατευτεί καμία σταγόνα κρόκων μέσα σε αυτή! Και φυσικά, δε θα σας αφήσω έτσι, αλλά θα σας πω και πώς φτιάχνεται, καθώς θα τη χρειαστείτε και για άλλες λιχουδιές .
Έτσι αρχίζουμε να χτυπάμε τα ασπράδια για 2-3 λεπτά με ελαφρές κινήσεις και στη συνέχεια για 7-8 λεπτά επιταχύνοντας. Όταν σηκώσετε το σύρμα και η μαρέγκα είναι άσπρη και στέκεται πάνω σε αυτό, είναι έτοιμη!
Επιστέφουμε στο μπωλ με τους κρόκους, όπου ρίχνουμε το κονιάκ αναμεμειγμένο με το χυμό πορτοκαλιού, λίγο αλεύρι και λίγη μαρέγκα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και την υπόλοιπη μαρέγκα.Ουουουου, τελειώνουμε.
Ρίχνουμε τη μάζα σε φόρμα τούρτας, που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο (160 βαθμοί καλά είναι πάνω κάτω). Μια ώρα θα τη χρειαστεί! Την ξεφορμάρουμε, αφού κρυώσει καλά η φόρμα μας για να μη διαλυθεί και την πασπαλίζουμε με άχνη. Το φλουρί!
Το βάζουμε αφού ψηθεί στην πίτα για να μην κολλήσει ζύμη, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο… και όχι αδικίες!Κι αν στο δικό σας κομμάτι δε βρίσκεται το φλουρί της βασιλόπιτας, εύχομαι όλοι να αποκτήσετε το φλουρί της υγείας και της αγάπης τη νέα χρονιά... όλα τ’ άλλα βρίσκονται.


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Βίκυ Πιταούλη

Τελευταία άρθρα από τον/την

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καρμπονάρα Σνίτσελ κοτόπουλου »
You are here