Πιστοποίηση

Γράφτηκε από Γιώργος Τζώρτζης
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πώς γεννήθηκε ο θεσμός της πιστοποίησης;


Η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών ήταν η αιτία που οι μεγάλες εταιρείες του χώρου βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα σοβαρό θέμα: ενώ οι τεχνολογίες τους είχαν όλο και μεγαλύτερη αποδοχή, λίγοι ήταν οι χρήστες που ήξεραν να χρησιμοποιήσουν σωστά και σε βάθος τα προγράμματα που κατασκεύαζαν και ακόμη λιγότεροι οι τεχνικοί που είχαν την ικανότητα να εγκαταστήσουν σωστά, να παραμετροποιήσουν και να συντηρήσουν την τεχνολογία.
Η αγορά είχε ανάγκη, λοιπόν, από δυνατούς χρήστες και τεχνοκράτες με αδιάσειστη απόδειξη των γνώσεών τους.
Έτσι, «γεννήθηκαν» οι πιστοποιήσεις υπολογιστών.
Η πιστοποίηση στην αγορά εργασίας Η υψηλή ανεργία που παρατηρείται σήμερα στους νέους δημιουργεί μεγάλο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα οι πρωτοει- σερχόμενοι στην αγορά εργασίας να μπαίνουν σε έναν αγώνα δρόμου συγκέντρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων βεβαιώσεων ή πιστοποιήσεων των γνώσεών τους.
Για παράδειγμα, στην εποχή της Κοι- νωνίας της Πληροφορίας, η κατοχή γνώσεων και δεξιοτήτων στους υπολογιστές αποτελεί σημαντικό εργαλείο προκειμένου ένας νέος να εξασφαλίσει εργασία. Το πόσο απαραίτητοι είναι σήμερα οι υπολογιστές μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας από μας. Ο καλός χειρισμός Η/Υ αποτελεί πλέον βασική προMπόθεση για μια θέση στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα. Οι πιστοποιήσεις γνώσης υπολογιστών στην Ελλάδα
Το «πάρτυ» ξεκίνησε όταν το φθινόπωρο του 2003 ανακοινώθηκε στις εφημερίδες το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος παρακαλώ, το οποίο έλεγε ότι για να προσληφθεί κάποιος στο δημόσιο τομέα θα έπρεπε να έχει πιστοποιητικό τύπου ECDL! Για μερικούς μήνες, όσοι Έλληνες επιθυμούσαν να μπουν στο Δημόσιο (δεν είναι και λίγοι!) έτρεξαν να αποκτήσουν πιστοποίηση ECDL. Το τελικό Προεδρικό Διάταγμα στο τέλος του 2003 δε ζητούσε πιστοποίηση συγκεκριμένου τύπου και δεν προσδιόριζε ποιες τελικά πιστοποιήσεις θα γίνονται αποδεκτές για το Δημόσιο.
Για δύο ολόκληρα χρόνια δεν ήταν σαφές τι τελικά γίνεται αποδεκτό από το Δημόσιο και τι όχι.
Τελικά, το Δεκέμβριο του 2005 εκδόθηκε Κοινή Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας που όριζε τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης υπεύθυνο ελεγκτή (!) των πιστοποιήσεων. Αυτός αποφασίζει ποια πιστοποιητικά θα γίνονται αποδεκτά.

 

Μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά έχουν γίνει αποδεκτοί από τον ΟΕΕΚ και το ελληνικό Δημόσιο έξι φορείς πιστοποίησης:
1. Η ECDL Hellas.
2. Η εταιρεία Infotest, που αντιπροσωπεύει στη χώρα μας τη Certiport και τις πιστοποιήσεις IC3 και Microsoft Office Specialist.
3. Η εταιρεία Vellum, που αντιπροσωπεύει τις πιστοποιήσεις Πληροφορικής του Cambridge με τα ονόματα Cambridge International Diploma in ICT και Cambridge International Diploma in IT Skills.
4. Η ICT Hellas με τα πιστοποιητικά Intermediate.
5.Η Keycert με τα πιστοποιητικά Keycert It Basic και Keycert It Basic Plus.
6.Η ACTA, τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τις πιστοποιήσεις CCU (Certified Computer User). Βέβαια, όλα αυτά αφορούν στο δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα, η κάθε εταιρεία αναγνωρίζει και αποδέχεται τα πιστοποιητικά αυτά κατά το δοκούν (ή αποδεικνύεις τις γνώσεις σου ή πας σπίτι σου)!

Που να πάω και ποιών φορέα να διαλέξω;

Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα και για να ξε- καθαρίσουμε τα πράγματα, θα πρέπει να γνωρίζετε:
1.Η ύλη που πρέπει να γνωρίζει και στην οποία θα εξεταστεί ο υποψήφιος είναι ίδια για όλους τους φορείς πιστοποίησης και δίδεται από τον ΟΕΕΚ (Φ.Ε.Κ 1720/08-12- 2005)
2.Το όνομα του φορέα δεν «αυξάνει» την ποιότητα του πιστοποιητικού. Όλα είναι ισάξια αναγνωρίσιμα από τον ΑΣΕΠ
3.Αν αποφασίσετε να αποκτήσετε κάποιο πιστοποιητικό γνώσεων στους Η/Υ, θα διαλέξετε το εκπαιδευτήριο που θα σας προσφέρει σωστές και ποιοτικές γνώ- σεις, ανεξαρτήτου φορέα. Γιατί μπορεί όλοι να θέλουμε να μπούμε στο Δημόσιο, αλλά υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας και εκεί επικρατεί ο «καλύτερος».
4.Τέλος, θα πρέπει να βάλετε το χέρι στην τσέπη σας και το ψαλίδι στο χρόνο σας για να μπορέσετε να φτάσετε σε αυτό το πολυπόθητο πιστοποιητικό. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να βρείτε το κατάλληλο εκπαιδευτήριο, που θα σας παρέχει όλα τα πα- ραπάνω στην καλύτερη τιμή…

Γεώργιος Ε. Τζώρτζης Μηχανολόγος Η/Υ

Άντε και καλό ψάξιμο!
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « PC time Facebook »
You are here