Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 71

Καλοκαίρι και διατροφή

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η διατροφή και η δίαιτα έχουν συνδυαστεί μόνο με θερμίδες και απώλεια βάρους, παραμερίζοντας τη σημασία της σωστής διατροφής σε πολλούς άλλους τομείς της ζωή μας. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Λίγο - πολύ όλοι γνωρίζουμε τις βασικές οδηγίες που πρέπει να τηρούμε τις μέρες που η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο, ελαφρύς ρουχισμός, σκιερά μέρη, δροσερά μπάνια, περιορισμός μετακινήσεων τις μεσημεριανές ώρες.
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω οφείλουμε να προσέξουμε και τη διατροφή μας, ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Κυριότερο όλων είναι η σωστή ενυδάτωση. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως, κατά προτίμηση δροσερό νερό.
Προσοχή, όμως, ο καφές, το τσάι και τα αλκοολούχα ποτά δεν προσμετρούνται σε αυτή τη σύσταση. Η καφεΐνη και το αλκοόλ επειδή είναι διουρητικά απειλούν περισσότερο με αφυδάτωση τον οργανισμό. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε το νερό πριν φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε, γιατί τότε σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει εξαντλήσει τα όριά του. Επίσης, προσπαθούμε να είναι κατανεμημένο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σε περιπτώσεις πολύ έντονης ζέστης ή έντονης άσκησης, απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα υγρών. Ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες έχουν τα παιδιά, οι αθλητές, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αυξημένο σωματικό βάρος.
Αντιθέτως, σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας μπορεί οι συστάσεις να είναι μικρότερες (πχ. νεφροπαθείς). Εξίσου σημαντικό είναι να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα αποφεύγοντας την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε ένα μόνο γεύμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος μας ακόμα περισσότερο και να προκαλέσει αίσθημα υπνηλίας.
Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφεύγουμε τα τηγανητά, τις βαριές σάλτσες, τα πολλά λιπαρά και σύνθετα φαγητά, ο μεταβολισμός των οποίων διαρκεί περισσότερο. Καλό είναι να δείξουμε προτίμηση σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν μεγάλα ποσοστά υγρασίας, είναι πηγή ενέργειας, είναι εύπεπτα και, βεβαίως, πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Τη συγκεκριμένη εποχή υπάρχει πληθώρα επιλογών, οπότε μπορούμε να βρούμε μια μεγάλη ποικιλία για τα ενδιάμεσα σνακ ή για να συνδυάσουμε το κυρίως γεύμα μας. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολύ ζεστά ή καυτά φαγητά και να προτιμάμε το γεύμα μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα πιο δροσερό. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα ενδιάμεσα σνακ, ένα παγωμένο φρούτο, ένας χυμός ή ένα γιαούρτι αποτελούν καλές επιλογές.
Τέλος, τις ζεστές αυτές μέρες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη συντήρηση των τροφίμων, καθώς είναι πολύ πιο ευαίσθητα και, κατά συνέπεια, εύκολο να αλλοιωθούν.

 

 

Λουκάκου Αφροδίτη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πάσχα και διατροφή
You are here