Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 71

Σήμερα πεινάσατε;

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Αλήθεια, αν μετά από κάθε γεύμα σάς ρωτούσαν... «φάγατε γιατί πραγματικά πεινούσατε;», ποια θα ήταν η δική σας απάντηση; Αν νομίζετε ότι συχνά η κατάφαση δε θα ήταν η ειλικρινής απάντηση, τότε τα παρακάτω σάς αφορούν.

Η αλήθεια είναι ότι το φαγητό αποτελεί μια βασική ανάγκη του ανθρώπου, καθώς οι τροφές του παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια για να λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, είναι πολλές οι φορές που καταλήγουμε μπροστά στο ψυγείο παρακινούμενοι από κάποια άλλη ανάγκη και όχι την πείνα. Η κακή διάθεση, ένα δυσάρεστο συμβάν, η θέα του αγαπημένου μας φαγητού ή εδέσματος είναι συχνά αρκετά για να μειώσουν τις αντιστάσεις μας και να μας οδηγήσουν στην κατανάλωση τροφών χωρίς να πεινάμε πραγματικά.
Προσπαθούμε, δηλαδή, να ικανοποιήσουμε μια καθαρά συναισθηματική ανάγκη μέσω της πρόσληψης τροφής. Πολύ συχνά νιώθουμε ότι καταναλώνοντας κάποιο φαγητό, γλυκό ή σνακ θα νιώσουμε καλύτερα και θα διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις. Βέβαια, όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι πέρα από μερικά λεπτά απόλαυσης, το φαγητό ή τα γλυκά δεν πρόκειται να μας προσφέρουν κάποια λύση στα προβλήματά μας. Αντιθέτως, πολύ συχνά θα μας δημιουργήσουν τύψεις και ενοχές, με αποτέλεσμα να επιδεινώσουν τις αρνητικές σκέψεις και να μας αναγκάσουν σε ένα φαύλο κύκλο υπερφαγικών επεισοδίων - αρνητικών συναισθημάτων.
Μερικά συνήθη συναισθήματα που μας ωθούν να φάμε ενώ ουσιαστικά δεν πεινάμε είναι η απογοήτευση, το άγχος, ο θυμός, η θλίψη, το πένθος, ο φόβος, η μοναξιά, η ανασφάλεια, η ζήλια, η ενοχή, η ανησυχία, η πλήξη. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι οι άλλοι οι άνθρωποι επηρεάζονται από τα παραπάνω συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο. Μια απογοήτευση μπορεί, για παράδειγμα, να οδηγήσει έναν άνθρωπο στο ψυγείο, ενώ κάποιον άλλο σε προσωρινή απώλεια όρεξης. Βέβαια και στις δυο περιπτώσεις σημαίνει ότι τα συναισθήματα συνδυάζονται άμεσα με το φαγητό. Αυτό δε συμβαίνει τυχαία, αλλά έχει αρχίσει από την παιδική ακόμα ηλικία. Σίγουρα όλοι θα έχετε ακούσει, έστω μια φορά, να σας λένε: «η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμή σου», «φάε άλλη μία για τη μαμά, μία για το μπαμπά, μια για…», «αν φας όλο το φαγητό σου θα φας και γλυκό» κ.λπ.
Όλα αυτά είναι που μας μαθαίνουν από μικρή ηλικία να συνδυάζουμε το φαγητό με τα συναισθήματα και, τελικά, ακόμα και ως ενήλικοι να φτάνουμε να ξεσπάμε στο φαγητό όποτε κάτι άσχημο συμβαίνει στη ζωή μας. Επίσης, συχνά αντιμετωπίζουμε το φαγητό ως τιμωρία ή επιβράβευση και ξεχνάμε τον πραγματικό ρόλο που έχει στη ζωή μας. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όταν τρώμε λόγω ψυχολογικής διάθεσης, οι προτιμήσεις μας εστιάζονται σε τρόφιμα εύγευστα που δε χρειάζονται προετοιμασία, αλλά είναι έτοιμα για κατανάλωση. Αυτά συνήθως είναι πιο πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός που τους αποδίδει υψηλή θερμιδική αξία και αντιθέτως πολύ χαμηλή θρεπτική αξία. Όταν, λοιπόν, τέτοια φαινόμενα αρχίζουν να συμβαίνουν τακτικά είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού μας βάρους.
Έχει βρεθεί σε έρευνες ότι η άσχημη ψυχολογία χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με πρόβλημα παχυσαρκίας. Βέβαια, δεν έχει εξακριβωθεί αν η παχυσαρκία οφείλεται στην κατάθλιψη ή αν η κατάθλιψη προκαλείται λόγω του προβλήματος βάρους. Πριν, λοιπόν, ξεκινήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για απώλεια βάρους είναι σημαντικό να μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους τρώμε, καθώς αυτοί θα κρίνουν την επιτυχία ή όχι της προσπάθειάς μας.
Ο τρόπος είναι εύκολος αν δώσετε λίγη προσοχή στα συμπτώματα της πείνας σας. Αν έχουν περάσει αρκετές ώρες από το προηγούμενο γεύμα σας και σιγά σιγά το στομάχι σας έχει αρχίσει να γουργουρίζει ή νιώθετε αδυναμία και σκέφτεστε τι θα ετοιμάσετε να φάτε, τότε η πείνα είναι πραγματική. Αν, όμως, εντελώς ξαφνικά σας ήρθε μια επιθυμία για κάτι συγκεκριμένο και είστε πολύ ανυπόμονοι να ικανοποιήσετε αυτή την επιθυμία, σημαίνει ότι η πείνα είναι συναισθηματική. Αν τώρα έχετε ξεκινήσει το γεύμα σας και δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε παρ’ όλο που έχετε χορτάσει ή αρχίζετε να νιώθετε τύψεις για αυτά που τρώτε ή, τέλος, τρώτε αφηρημένα και ασυναίσθητα, τότε σημαίνει ότι προσπαθείτε να ικανοποιήσετε μια συναισθηματική πείνα.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ετοιμάζεστε για μια μικρή «επιδρομή» στο ψυγείο, προσπαθήστε πρώτα να αναγνωρίσετε αν η πείνα σας είναι πραγματική ή συναισθηματική. Αν καταλάβετε ότι ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, προσπαθήστε να καταπολεμήσετε με διαφορετικούς τρόπους τα συναισθήματά σας. Βγείτε για ένα περίπατο, τακτοποιήστε το σπίτι, διαβάστε ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο, τηλεφωνήστε σε ένα φίλο, βγείτε για καφέ, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να έχετε πάντα διαθέσιμα στο σπίτι τρόφιμα υγιεινά και θρεπτικά και αποφύγετε αυτά που συνήθως προτιμάτε όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι.
Τέλος, προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά και αισιόδοξα απέναντι σε όποια αρνητική κατάσταση προκύπτει και να θυμάστε ότι το φαγητό δεν είναι η λύση. Είναι σίγουρο ότι η «συναισθηματική πείνα» θα υπάρχει συχνά στη ζωή μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε σε ετοιμότητα να το αντιμετωπίσουμε και θα το πετύχουμε εκπαιδεύοντας τον εαυτό μας να αποσυνδέει το φαγητό από τα συναισθήματα.

 

Λουκάκου Αφροδίτη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ανορθόδοξες δίαιτες Αύξηση βάρους »
You are here