Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 71

Παιδική παχυσαρκία

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

H μάστιγα των αναπτυγμένων χωρών  Αναμφισβήτητα όλοι θέλουμε η χώρα μας να έχει διακρίσεις στην Ευρώπη. Τι γίνεται, όμως, όταν οι πρωτιές αφορούν στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας;

 

 

Δυστυχώς, οι στατιστικές δείχνουν ότι η «επιδημία» της παιδικής παχυσαρκίας έφτασε και στη χώρα μας.Τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά συνεχώς αυξάνονται, φέρνοντάς μας στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα ευρωπαLκά κράτη.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις τρεις σημαντικότερες αιτίες θανάτου για τους κατοίκους των "αναπτυγμένων χωρών" του Δυτικού Κόσμου. Αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία είναι η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, η υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών και ζάχαρης, η μειωμένη φυσική δραστηριό-τητα ψυχολογικοί παράγοντες, ορμονικές διαταραχές και σε μικρότερο ποσοστό κάποια γενετική προδιάθεση.
Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι σύνθετη και δύσκολη και κυρίως όταν αφορά παιδικές ηλικίες, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία.Είναι μάταιο να προσπαθούμε να πιέσουμε ή να πείσουμε τα παιδιά να μην τρώνε πολύ. Όπως, επίσης, δεν πρέπει να συνδέουμε το φαγητό με τιμωρία ή επιβράβευση. Είναι πιο αποτελεσματικό να αλλάξουν οι συνήθειες όλης της οικογένειας.
Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι και να γνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία. Βέβαια, οι αλλαγές στη διατροφή πρέπει να γίνονται σταδιακά, ώστε να προλαβαίνει το παιδί να προσαρμόζεται. Οι γονείς οφείλουν πάντα να ενθαρρύνουν και να στηρίζουν τα παιδιά, χωρίς να τους δημιουργούν τύψεις και ενοχές για την εμφάνισή τους.
Επειδή, όμως, η παχυσαρκία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κακής διατροφής, αλλά και της περιορισμένης άσκησης, θα πρέπει να ωθήσουν τα παιδιά να γίνουν πιο δραστήρια.
Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας περιλαμβάνει την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών, την αύξηση και εντατικοποίηση της φυσικής δραστηριότητας, την αλλαγή της συμπεριφοράς και την ψυχολογική στήριξη, με πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση του σωματικού βάρους.
Ένα παιδί μπορεί να αδυνατίσει αν όσο ψηλώνει καταφέρνει να διατηρήσει το σωματικό του βάρος σταθερό. Η μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους στα παιδιά είναι επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυικής μάζας, μειωμένη πρόσληψη βιταμινών, εμφάνιση διατροφικών διαταραχών ή ακόμα και να επηρεάσει τη σωματική τους ανάπτυξη.
Κατά συνέπεια, οι στερητικές, υποθερμιδικές δίαιτες όχι μόνο απαγορεύονται, αλλά μπορεί να είναι και καταστροφικές.Ένα παχύσαρκο παιδί έχει 1/3 μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος ενήλικας και για αυτό θα πρέπεινα αντιμετωπίσουμε τη "μάστιγα" αυτή έγκαιρα και δυναμικά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σοκολάτα Νευρική Ανορεξία »
You are here