Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 71

Σοκολάτα

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και οι ερωτευμένοι έχουν αρχίσει να αναζητούν το δώρο που θα εντυπωσιάσει το έτερόν τους ήμισυ.

 

Πολλοί καταλήγουν στον κλασσικό συνδυασμό λουλούδια και σοκολατάκια, που είναι κυριολεκτικά η πιο «γλυκιά» επιλογή. Μια σοκολάτα, λοιπόν, σημαίνει ότι ο βαλεντίνος σας είναι πολύ τρυφερός ή πολύ αναίσθητος που δε σκέφτηκε τη σιλουέτα σας;

Η σοκολάτα αποτελείί σως το πιο δημοφιλές τρόφιμο σε όλο τον κόσμο, με φανατικούς οπαδούς όλων των ηλικιών και στα δύο φύλα.

Πριν λίγα χρόνια, μάλιστα, πρωτοεμφανίστηκε και ο όρος «chocoholics » για να περιγράψει τα άτομα που έχουν τόσο μειωμένες αντιστάσεις στη σοκολάτα, ώστε να θεωρούνται εθισμένοι σε αυτή.
Κατά καιρούς, έχουν ακουστείδιάφορα για τη σοκολάτα και τις επιδράσεις που έχει στην υγεία κα την εμφάνισή μας, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να έχει ταυτιστείμε το αίσθημα των ενοχών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δηλώνουν ότι νιώθουν τύψεις μετά την κατανάλωση μιας σοκολάτας.
Τι ισχύει, όμως, τελικά;
Η σοκολάτα περιέχει ένα πλήθος χημικών συστατικών που επηρεάζουν τη δράση του νευρικού συστήματος. Ουσίες όμοιες με τα κανναβοειδή επιδρούν στην έκκριση ντοπαμίνης δημιουργώντας το αίσθημα ευφορίας. Η τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ, που επίσης περιέχεται στη σοκολάτα, μεταβολίζεται σε νιασίνη και σεροτονίνη, η οποία έχει αντικαταθλιπτική δράση.
Η φαινυλεθυλαμίνη απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και προκαλούν ευφορία. Τέλος, η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, η ο- ποία έχει μια μικρή διεγερτική δράση. Αυτός ήταν και ο λόγος που από πολύ παλιά η σοκολάτα θεωρούνταν ισχυρό αφροδισιακό!
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου τριπλάσια ποσότητα θεοβρωμίνης συγκριτικά με τη σοκολάτα γάλακτος. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού καταφεύγει στη σοκολάτα όταν νιώθει στενοχώρια ή έλλειψη ενέργειας.
Εκτός, όμως, από την ψυχική μας διάθεση, σημαντικά είναι τα οφέλη της και στην υγεία. Η σοκολάτα περιέχει υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεWνη, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, χαλκό, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βι- ταμίνη D, βιταμίνη Ε, σίδηρο, αλκαλοειδή, πολυφαινόλες, συστατικά που της αποδίδουν μια ιδιαίτερη διατροφική αξία.
Το ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο που περιέχει η σοκολάτα έχει βρεθείότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης. Επιπλέον, το μαγνήσιο έχει θετική επίδραση στη συγκέντρωση και τη λειτουργία της μνή- μης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε πολυφαινόλες, που χαρακτηρίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες. Συγκριτικά, η μαύρη σοκολάτα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτά τα συστατικά σε σχέση με το πράσινο τσάι, το κρασί και τα λαχανικά. Ωστόσο, η βιοδιαθεσιμότητα αυτών των ουσιών στη σοκολάτα γάλακτος είναι υπό αμφισβήτηση.

Η Σοκολάτα ...απόλαυση ή αμαρτία;



Λουκάκου Αφροδίτη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Παιδική παχυσαρκία »
You are here