Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70

Επιλογή επαγγέλματος

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

«Ποιο επάγγελμα μου ταιριάζει; Ποιο επάγγελμα να διαλέξω για να βρω εργασία και να έχω μια επιτυχημένη καριέρα;».

Αυτές είναι οι δύο αγωνιώδεις ερωτήσεις που υποβάλλουν στον εαυτό τους οι νέοι και οι πιο ώριμοι άνθρωποι στη σημερινή εποχή της γνώσης, της παγκοσμιοποίησης και της υψηλής τεχνολογίας, την οποία σκιάζει το φάσμα της ανεργίας και της επαγγελματικής αβεβαιότητας

 

Ο πρόλογος στο βιβλίο της ζωής έχει μεγάλη σημασία για το τι θα ακολουθήσει. Οι επαγγελματικές επιλογές αποτελούν καίριας σημασίας αποφάσεις που προκαθορίζουν το μέλλον κάθε ανθρώπου.
Γιʼ αυτό πρέπει να παίρνονται με σύνεση, περίσκεψη και αυτογνωσία, με προσεκτική και όχι επιπόλαια αποκρυπτογράφηση της προσωπικότητας, των κλίσεων, των ταλέντων, των δυνατοτήτων, των δεξιοτήτων, των προτιμήσεων, των ενδιαφερόντων ενός ατόμου, καθώς και των επαγγελμάτων που του ταιριάζουν.
Η καλύτερη συμβουλή για τους νέους είναι να γίνουν αυτό που είναι και όχι αυτό που νομίζουν ότι είναι. Να επιλέξουν, δηλαδή, το επάγγελμα που πραγματικά τους ταιριάζει, τους ενδιαφέρει και στις απαιτήσεις του οποίου μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Η επιτυχία στη ζωή γενικότερα, είναι παιδί των σωστών επιλογών, των κλίσεων, των δυνατοτήτων, της θέλησης και της προσπάθειας. Αφού επιλεγούν τα κατάλληλα επαγγέλματα, απαραίτητο είναι για την τελική απόφαση, να συνεκτιμηθούν οι προοπτικές που υπάρχουν στη δεδομένη αγορά εργασίας.
Αν και κάθε περίπτωση χρειάζεται σαφώς ειδική αντιμετώπιση και κατάλληλη ατομική συμβουλευτική, σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι νέα άτομα με υψηλές μαθησιακές επιδόσεις, πολλές δυνατότητες και ισχυρή θέληση, έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια προσωπικών επιλογών και μπορούν να στραφούν και σε επαγγέλματα που τους ταιριάζουν και τα οποία γενικά έχουν αρνητικές ή και πολύ αρνητικές προοπτικές.
Με δεδομένο ότι σε κάθε άνθρωπο δεν ταιριάζει μόνο ένα αλλά αρκετά διαφορετικά επαγγέλματα, είναι ασφαλώς προτιμότερο να επιλέξει, από εκείνα που του ταιριάζουν και τον ενδιαφέρουν, τα επαγγέλματα με μέλλον και να αποφύγει όσα εμφανίζονται κορεσμένα. Βέβαια, είναι λάθος να επιλέξει ένα επάγγελμα με μέλλον, που όμως δεν ταιριάζει καθόλου με την προσωπικότητα, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του.
Ως γενική και ιδιαίτερα σημαντική αρχή τονίζεται ότι μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής επαγγελμάτων, ακόμα και με αρνητικές ή πολύ αρνητικές προοπτικές, έχουν άτομα με υψηλές μαθησιακές επιδόσεις, ισχυρή θέληση, επιμονή και υπομονή. Αντίθετα, άτομα με χαμηλές μαθησιακές επιδόσεις, περιορισμένη θέληση και επιμονή, είναι προτιμότερο να προσφεύγουν σε επαγγέλματα που τους ταιριάζουν και παράλληλα έχουν θετικές προοπτικές απασχόλησης.

Παπαγεωργίου Γιώτα
Ψυχολόγος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Σχετικά άρθρα (βάσει ετικέτας)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γιορτινές μέρες Άγχος και sex »
You are here