Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

Γιορτινές μέρες

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μύθος ή πραγματικότηταΟι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων έχουμε συνηθίσει να παρουσιάζονται ως μια περίοδος όπου όλα είναι χαρούμενα, λαμπερά και άφθονα - σχεδόν μυθικά.

 

Μερικές φορές, όμως, μια γιορτινή περίοδος έρχεται να διαλύσει τέτοιουςμύθους, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με το γεγονός ότι η ζωή δεν είναιπάντα ή για όλους τόσο θορυβωδώς χαρούμενη και «τέλεια», όσο έχουμεοδηγηθεί να πιστεύουμε.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η γιορτινή περίοδοςτων Χριστουγέννων μπορεί να είναι μέρες χαράς, αλλά και πηγή αρνητικούάγχους για πολλούς ανθρώπους.
Στατιστικά, οι ενδοοικογενειακέςσυγκρούσεις αυξάνονται σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτή η περίοδοςτου χρόνου μπορεί να επιφέρει περισσότερο στρες, θόρυβο, άγχος καιαναστάτωση απ’ ό,τι συνήθως. Ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι,τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μέρες μοναξιάς, ακόμα καιαπομόνωσης.
Από την άλλη, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι,που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, βιώνουν περισσότερη χαρά καιικανοποίηση από την πνευματική και συναισθηματική διάσταση των γιορτών– π.χ. τα συμβολικά δώρα ή απλές πράξεις αγάπης, το να αφιερώσουνποιοτικό χρόνο στη συνεύρεση με αγαπημένα πρόσωπα, η χαλάρωση τωνδιακοπών - παρά από αυτή καθ’ αυτή την υλική ή καταναλωτική πλευρά.
Ηυπερκατανάλωση προκαλεί πολλές φορές μεγάλο άγχος και οικονομικήδυσχέρεια, που έχει αντίκτυπο και μετά το τέλος των γιορτών, όταν, γιαπαράδειγμα, έρθουν οι νέοι λογαριασμοί των πιστωτικών καρτών.Φαίνεται ότι μακρόχρονα οικογενειακά ή/και οικονομικά προβλήματα,προβλήματα εργασίας ή πένθος, θέματα σχέσεων ή προσωπικά ζητήματα,έρχονται πιο έντονα στην επιφάνεια κατά την περίοδο των γιορτών. Μέσασε ένα τέτοιο κλίμα δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε, γιατί η κατάθλιψηή η καταθλιπτική διάθεση έχει υπολογιστεί ότι αυξάνεται σχεδόν κατάδέκα τοις εκατό την περίοδο αυτή.
Σκέψου, λοιπόν, τρόπους να κάνεις δικά σου αυτά τα Χριστούγεννα, παράνα μπεις σε ένα χείμαρρο προσδοκιών και απαιτήσεων που είναι έξω απόεσένα και που είναι πιθανόν, απλά να σε γεμίσουν υπερβολικό άγχος,πίεση και εν τέλει θλίψη ή θυμό.
-Οι γιορτές των Χριστουγέννων τείνουν να συμβολίζουν την προσφορά στοσυνάνθρωπο, αλλά και στον εαυτό σου.
-Οργάνωσε το χρόνο σου ανάλογα με τις ανάγκες σου, ώστε να αποφύγειςπεριττές πιέσεις χρόνου και άγχος.
Αν «πρέπει» να κάνεις κάποιεςεπισκέψεις, βάλε όρια και εκτίμησε πόσο χρόνο θα μπορούσες νααφιερώσεις σε αυτές.
-Κράτησε κάποιον χρόνο για σένα.
-Αν καλείς εσύστο σπίτι σου φέτος συγγενείς και φίλους για την ημέρα τωνΧριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, προσπάθησε να το κάνεις όσο πιοεύκολο γίνεται.
-Αποφορτίσου από τον υπερκαταναλωτικό χαρακτήρα τωνγιορτών.

Παπαγεωργίου Γιώτα
Ψυχολόγος

Χρόνια πολλά και καλά, με υγεία, σωματική και ψυχική, και ευτυχία! Μετην ευχή ο καινούργιος χρόνος να κρύβει τις ευχάριστες εκπλήξεις που οπροηγούμενος δεν είχε!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μετατραυματικό Επιλογή επαγγέλματος »
You are here