Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70

Μετατραυματικό

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ :Έρευνες αποδεικνύουν τελευταία ότι το 70% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν ζήσει τουλάχιστον μία τραυματική εμπειρία κάποια στιγμή στη ζωή τους και ότι το 20% από αυτούς αναπτύσσουν μετατραυματικό στρες.

Το άτομο που βιώνει μετατραυματικό στρες αναβιώνει πολύ συχνά την τραυματική εμπειρία που έζησε στο παρελθόν.

 

Την αναβιώνει με τόση λεπτομέρεια, που μπορεί να έχει ακριβώς την ίδια αίσθηση με εκείνη που είχε τη στιγμή που τη ζούσε, να μυρίζει τη μυρωδιά που μύριζε τότε, ακόμα και να ακούει τους ήχους που ακούγονταν κατά τη διάρκειά της. Μπορεί να επιστρέφει στο μυαλό τους σαν flash back που έχει μικρή διάρκεια ή να βλέπει ολόκληρους εφιάλτες.
Τα άτομα αυτά νιώθουν ότι η άσχημη εμπειρία που έζησαν θα τα κυνηγάει για πάντα, αφού δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να απαλλαχτούν από αυτή. Αισθάνονται τρόμο, πανικό και έντονο άγχος.
Στατιστικά, τα περισσότερα άτομα που αναπτύσσουν μετατραυματικό σύνδρομο έχουν ζήσει σεξουαλικό βιασμό, ξυλοδαρμό, ατύχημα με το αυτοκίνητο ή με τρένο, ή έχουν βρεθεί σε φυσική καταστροφή, όπως σεισμό, πλημμύρα, φωτιά κ.τ.λ. Καταστάσεις, δηλαδή, απειλητικές για τη σωματική τους ακεραιότητα ή και τη ζωή τους.
Έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι το 91% των γυναικών που έχουν κάνει έκτρωση παρουσιάζουν συμπτώματα μετατραυματικού συνδρόμου. Μια ομάδα που διατρέχει τον κίνδυνο μετατραυματικής διαταραχής είναι, επίσης, οι επαγγελματίες διασώστες, αλλά και οι ψυχοθεραπευτές, που αναπτύσσουν και αυτοί συμπτώματα εξαιτίας της έκθεσής τους σε τραυματικά γεγονότα άλλων.
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ προσωπικότητας που έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει μετατραυματική διαταραχή. Ένα άτομο, λοιπόν, που αγχώνεται, αν δεν ελέγχει τις καταστάσεις και βρίσκεται συνέχεια σε εγρήγορση προσπαθώντας να προβλέψει τι μπορεί να του συμβεί, δε θα μπορέσει να δεχθεί με τον ίδιο τρόπο ένα άσχημο αναπάντεχο γεγονός σε σχέση με ένα άλλο που έχει μάθει να περιμένει τα πάντα σε οποιαδήποτε στιγμή.
Το άτομο που νιώθει ότι βιώνει έντονο μετατραυματικό στρες είναι απαραίτητο να απευθυνθεί σε ειδικό της ψυχικής υγείας, μιας και, αν γενικευτεί ως φαινόμενο, είναι ικανό να διαταράξει τόσο τη σωματική και την ψυχική όσο και την κοινωνική και πνευματική υγεία του ατόμου.

Παπαγεωργίου Γιώτα
Ψυχολόγος

Σχετικά άρθρα (βάσει ετικέτας)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αγοραφοβία Γιορτινές μέρες »
You are here