Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70

Αγοραφοβία

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η πλέον διαδεδομένη φοβία της σύγχρονης εποχής

 

Το 60% των ατόμων που ζητούν θεραπεία για κάποια φοβία τους, ουσιαστικά ταλαιπωρούνται από αγοραφοβία.
Η αγοραφοβία χαρακτηρίζει τα άτομα που αποφεύγουν να βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους, επειδή φοβούνται μήπως βρεθούν σε μέρη ή καταστάσεις που η διαφυγή είναι δύσκολη, πολλές φορές εξαιτίας της πολυκοσμίας. Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι θα ντροπιαστούν, αν τους πιάσει πανικός όσο βρίσκονται σε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο.
Επειδή τα άτομα με αγοραφοβία φοβούνται μην ντροπιαστούν, αυτοπεριορίζονται στο σπίτι τους.Αν θα τολμήσουν να βγουν έξω, θα το κάνουν μόνο εφόσον συνοδεύονται από κάποιον που πιστεύουν ότι θα μπορέσει να τους βοηθήσει σε περίπτωση πανικού. Αποφεύγουν να μένουν μόνα στο σπίτι και φοβούνται να περπατούν μόνα τους σε δρόμους που απέχουν πολύ από το σπίτι τους.
Ακόμη, δεν μπορούν να περιμένουν σε ουρές, αλλά ούτε να κλείνουν ραντεβού, γιατί αισθάνονται παγιδευμένα. Δεν αντέχουν το μποτιλιάρισμα, το ασανσέρ και γενικά οποιαδήποτε κατάσταση νιώθουν ότι τους δεσμεύει.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα άτομα με αγοραφοβία δεν αποφεύγουν τους ανθρώπους επειδή τους φοβούνται, αλλά επειδή φοβούνται μήπως κάτι συμβεί που δε θα μπορούν να ελέγξουν. Φοβούνται, δηλαδή, το ενδεχόμενο να ντροπιαστούν μπροστά σε άλλους.Τα άτομα με τη συγκεκριμένη φοβία περιγράφουν την κατάσταση που βιώνουν ως υψηλότατου κινδύνου. Νιώθουν ότι, αν βγουν έξω, θα αντιμετωπίσουν τεράστια απειλή. Συνήθως θα πουν «κάτι δε με αφήνει να βγω έξω» και όχι «φοβάμαι να βγω έξω». Θεωρούν, δηλαδή, ότι κάτι άλλο φταίει. Έχουν αίσθηση δυσφορίας, ανημποριάς και απώλειας ελέγχου. Ξέρουν ότι φοβούνται υπερβολικά και ντρέπονται γι’ αυτό.Τα άτομα που θα εκδηλώσουν αυτή τη φοβία, συνήθως, θέλουν να ελέγχουν τα πάντα στη ζωή τους, να τα κάνουν όλα και να είναι ικανοί σε όλα. Συνήθως έχουν ιστορικό εξάρτησης, δηλαδή το πιθανότερο είναι να διατηρούν σχέσεις εξάρτησης με το περιβάλλον τους ή να έχουν ως πρότυπα άτομα που αλληλοεξαρτιόνταν.
Γενικά, θα λέγαμε ότι τα άτομα που θεωρούν ότι, όποτε αισθάνονται μοναξιά δεν πρέπει να το λένε, έχουν τις φοβίες ως έναν τρόπο να το δείχνουν…

Παπαγεωργίου Γιώτα
Ψυχολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ψυχοσωματικά Μετατραυματικό »
You are here