Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70

Μελαγχολία γιορτών

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τρόποι αντιμετώπισης της μελαγχολίας των γιορτώνΚάποιοι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη των γιορτών με παθητικό τρόπο, όπως με το να κάνουν υπομονή να περάσουν, και κάποιοι, με το ευφυολόγημα «λόγω των ημερών», αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Φυσικά, οι τρόποι αυτοί δε βοηθούν την κατάσταση ούτε λύνουν το πρόβλημα. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

 

-Αν είστε μόνοι και δε σας έχει καλέσει κανείς, καλέστε εσείς κάποιους (ακόμα και ένας φτάνει για να περάσετε όμορφα τις γιορτές). Αν επιμένετε πως οι γιορτές αυτές χρειάζονται περισσότερους από έναν για να υπάρχει εορταστικό κλίμα, τότε αναζητήστε ιδρύματα, γηροκομεία, φιλανθρωπικά κέντρα κ.λπ. για να κάνετε γιορτές με πολύ κόσμο.
-Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει πως, επειδή είναι γιορτές, πρέπει να περάσω καλά. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως πρέπει να περάσετε τις μέρες αυτές μέσα στη θλίψη και στην γκρίνια. Αν δε σας εκφράζουν τα Χριστούγεννα για τους δικούς σας προσωπικούς λόγους και δε θέλετε να συμμετάσχετε στο γιορτινό κλίμα, κάντε κάτι για εσάς. Δείτε ταινίες, κάνετε αρωματοθεραπείες, διαβάστε, απολαύστε την ησυχία, κάνετε ένα ταξίδι κ.λπ.
-Χριστούγεννα και γιορτές δε σημαίνει πως πρέπει να ξοδευτεί μια ολόκληρη περιουσία για να περάσει κανείς καλά. Μην πιστεύετε πως, όσο πιο πολλά ξοδεύει κανείς αυτές τις μέρες, τόσο πιο καλά θα γιορτάσει. Βάλτε τη φαντασία σας να δημιουργήσει και δε θα χάσετε.
-Συχνά κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μελαγχολία αυτές τις μέρες, καθώς θυμούνται πως περάσανε κάποιες άλλες γιορτές με ανθρώπους που τώρα δεν είναι κοντά τους. Η νοσταλγία και η αναπόληση δε βοηθούν και δεν αλλάζουν την κατάσταση. Αν νιώθετε έτσι, κοιτάξτε προσεκτικότερα το σήμερα. Και τώρα υπάρχουν κάποιοι γύρω σας που σας αγαπάνε και σας νοιάζονται.
-Μην αφήνετε τα προβλήματα να καθορίζουν τη διάθεσή σας. Λύστε τα άμεσα ή σταματήστε να τα σκέφτεστε αυτές τις μέρες και βάλτε ως πρώτο στόχο να τα αντιμετωπίσετε αμέσως μετά τις γιορτές.
-Αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να νιώθετε λύπη, όπως πρόσφατος θάνατος αγαπημένου προσώπου, χωρισμός, ατύχημα κ.λπ., μην πιέζετε τον εαυτό σας πως πρέπει να περάσει καλά αυτές τις μέρες. Μιλήστε για τις ανησυχίες σας σε κάποιο πολύ κοντινό και αγαπημένο σας πρόσωπο. Θα ανακαλύψετε ότι οι άλλοι σέβονται το πένθος σας και ότι δεν πρόκειται να τους χαλάσετε τις γιορτές αν τις περάσετε μαζί τους.
Αν πάλι, αφού, όμως, πρώτα προσπαθήσετε να εφαρμόσετε αυτές τις γενικές συμβουλές, δείτε ότι δεν καταφέρνετε μόνοι σας να απαλλαγείτε από τη μελαγχολία των εορτών, τότε μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό της ψυχικής υγείας.

Γιώτα Παπαγεωργίου

Ψυχολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Βάλε χρώμα Μάτιασμα »
You are here