Καμία σχέση…

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Όλες έχουμε μια φίλη που το αγόρι της στην αρχή της έκανε νερά και τώρα είναι μέλι γάλα μαζί. Γιατί «όλοι οι άντρες είναι ίδιοι μέχρι να βρουν τη σωστή», σωστά;

Και βαθειά μέσα σου πιστεύεις ακράδαντα ότι αυτή «η σωστή» δεν είναι όποια κι όποια αλλά εσύ! Τώρα θα μου πεις, πως οι κανόνες υπάρχουν για τις εξαιρέσεις τους και ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περνάμε προσπαθώντας να κάνουμε κάποιον να μας αγαπήσει. Γενικότητες και αοριστολογίες… οπότε θα σας διηγηθώ περιληπτικά την ιστορία του Χάρη και της Μεταξίας.

Γνωρίστηκαν σε μια κοινωνική εκδήλωση όταν εκείνη έπληττε από βαρεμάρα και επινόησε ένα αυτιστικό παιχνίδι με την ελιά του dry martini, ώσπου ξαφνικά εμφανίζεται εκείνος. Η Καλαμών παύει να έχει ενδιαφέρον και το βλέμμα της καρφώθηκε κυριολεκτικά πάνω του. Τα πράγματα έγιναν καλύτερα όταν η ανία έδωσε τη θέση της στον έρωτα με την πρώτη ματιά αλλά μόνο για κείνη. Ακολούθησε ένας φιλικός διάλογος σ’ ένα κοντινό μπαρ, μέχρι τη στιγμή που τη ρώτησε αν έβγαινε με κάποιον και φυσικά αρνήθηκε. Και αφού ανταπόδωσε την ερώτηση και περίμενε την ίδια αρνητική απάντηση για να κάνει πάρτι, αυτή αντικαταστάθηκε με την φράση «όχι, όχι εδώ και καιρό δεν είμαι σε φάση για σχέση. Θέλω απλώς να περνάω καλά», σχεδόν μηχανικά η Μεταξία αποκρίθηκε «α, πολύ ωραία» ενώ από μέσα της σκεφτόταν ότι το πεδίο ήταν ελεύθερο να δράσει.

Ας πούμε ότι ήταν ο λάθος άνθρωπος την πιο κατάλληλη στιγμή (που λέει κι ο Πλούταρχος). Τι θέλω να πω; Βγήκαν πολλές φορές ίσως 9 ή 10, με τον Χάρη να της τηλεφωνεί μετά τη δουλειά να βρεθούν. Κι εκείνη η μυστηριώδης φράση του πρώτου ραντεβού θεωρήθηκε ως εφέ εντυπωσιασμού όπως κάνουν οι άντρες επειδή νομίζουν ότι προσθέτει πόντους στο macho προφίλ τους αλλά δεν ισχύει τελικά.

Δύο μήνες πέρασαν και δε γνώρισε κανέναν φίλο του, δεν μοιράστηκαν την καθημερινότητα ούτε έκαναν όνειρα όμως δεν την ένοιαζαν καθόλου αυτά. Στο μυαλό της είχαν σχέση. Τη σχέση δεν τη συζητάς τη ζεις, σωστά; Λάθος! Και πιο μεγάλο λάθος το κλισέ «δεν υπάρχουν άντρες». Φυσικά και υπάρχουν και είναι γνήσια αρσενικά όπως στις παλιές ταινίες, όταν ο λόγος τους είναι συμβόλαιο και δεν αθετούν βέβαια.

Κι όταν ένας άντρας λέει «δε θέλω σχέση» εννοεί αυτό ακριβώς. Φαντάσου ένα καλογραμμένο συμβόλαιο χωρίς ψιλά γράμματα, με σαφείς διατυπώσεις και την υπογραφή του φαρδιά πλατιά στο τέλος. Γιατί οι άντρες προσέχουν που υπογράφουν

κι αν δεν υπάρξει ένσταση από την άλλη πλευρά, θεωρείται ότι η γυναίκα συναινεί, συνυπογράφει και οι όροι αμοιβαία θα τηρηθούν.

Με δυο λόγια ο καθένας κάνει ότι θέλει με όποιον θέλει χωρίς να δώσει λογαριασμό ή να ζητήσει λογαριασμό. Έτσι διατυπώθηκαν και οι δικοί τους κανόνες. Αλλιώς λες ευθαρσώς «λυπάμαι πολύ, εγώ θέλω σχέση σχεσένια και όχι το ήμισυ του πακέτου». Άρα ο Χάρης με το «σχεσιακό προσύμφωνο» ήταν ο ορισμός του «καθαρές κουβέντες» και αλίμονο αν δε το θύμιζε στη Μεταξία όταν ζητούσε επίμονα διακοπές και εξόδους με φίλους.

Εκείνη ένιωθε άνετη και αυτός νόμιζε πως είχε αποδεχτεί τη μη σχέση τους. Τα όρια είχαν μπει απ’ την αρχή αλλά η γυναίκα από την Αφροδίτη είχε μεταφράσει τα λεγόμενα του άντρα από τον Άρη ως «ήμουν μόνος και χωρίς ελπίδα μέχρι τη στιγμή που συναντηθήκαμε». Και τώρα; Βόλεμα στην παρούσα κατάσταση ή επαναδιαπραγμάτευση; ήταν το δίλλημά της.

Το δεύτερο, γιατί τα θέλω δεν μπορούν να κρύβονται άλλο και αμέσως μετά ακολούθησε μια ωραιότατη απόρριψη. Ήταν ξεκάθαρος, άρα δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει τις πεποιθήσεις του. Όπως ήταν αναμενόμενο η Μεταξία αποφάσισε να προχωρήσει τη ζωή της ειδικά όταν του προσφέρει το όλο της κι αυτός αρκείται στο ένα κομματάκι. Δεν σχετίζεται με το αν είναι υπέροχη, δοτική ή συναισθηματικά επαρκής αλλά στο ότι ο Χάρης βρίσκεται απέναντί της και χρειάζεται κάτι διαφορετικό από αυτό που του δίνεται τη δεδομένη στιγμή. Το αντίθετο συνέβαινε με κείνη. Ζητούσε κάποιον να την αγαπήσει χωρίς όρια και συμφωνητικά.

Τα συμφωνητικά μπορεί να θέτουν περιορισμούς παράλληλα όμως σε καθιστούν προσγειωμένο. Ίσως όλοι χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο προκειμένου να κρατήσουμε αποστάσεις, να είμαστε ειλικρινείς χωρίς να πληγωθεί κανείς και να ξεφύγουμε από ένα φλερτ που είχε όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω. Όταν ξαναβρεθεί ένα τέτοιο συμφωνητικό στο δρόμου σου δεν είναι ανάγκη να το αποδεχθείς αν δε το θες, ούτε να κοιτάξεις τα μικρά γράμματα. Τις περισσότερες φορές αρκεί να διαβάσεις τον τίτλο.

You are here