Με το αριστερό χεράκι

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ζώντας σ' έναν κόσμο σχεδιασμένο αποκλειστικά για δεξιόχειρες, όσοι χρησιμοποιούσαν το αριστερό χέρι βίωναν συνεχώς το ρατσισμό λόγω της ιδιαιτερότητάς τους. Το 10% του συνολικού πληθυσμού βάσει στατιστικών ερευνών αποτελείται από άτομα που βλέπουν τα γεγονότα από την «αριστερή οπτική γωνία».

Για χρόνια θεωρούνταν μη φυσιολογικοί, σε μία προκατειλημμένη κοινωνία που μεταχειριζόταν μέχρι και βία στην παιδική τους ηλικία για να τους εξαναγκάσει να απαρνηθούν τη φύση τους.

Πάρα τις μελέτες που έχουν γίνει στη συγκεκριμένη μερίδα ατόμων, δεν έχει διαπιστωθεί αν η φυσική τους ροπή οφείλεται σε κάποιο γονίδιο ή σε κάποια βιολογική διαδικασία. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου τους για τα συναισθήματα, ενώ το δεξί είναι αυτό που ελέγχει την ομιλία. Υπάρχουν, βέβαια, οι αποκλειστικοί αριστερόχειρες και ορισμένοι οι οποίοι μεταχειρίζονται και τα δύο χέρια (αμφίχειρες). Έχουν εξαιρετική αντίληψη των χρωμάτων και των ήχων και γι' αυτό οι περισσότεροι ασχολούνται με τις τέχνες. Επιπλέον, διαθέτουν δυνατή μνήμη και μαθηματική αντίληψη, ώστε να διαπρέπουν στις θετικές επιστήμες, ενώ έχουν ανεπτυγμένη διαίσθηση.

 

Στιγματισμένοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι αριστερόχειρες ζούσαν το δικό τους εφιάλτη κάνοντας καθημερινά πράγματα που για τους περισσότερους φάνταζαν απλά με περίσσια προσπάθεια. Πλέον η κατάσταση άλλαξε, με αποτέλεσμα να αναγνωριστούν οι ικανότητές τους, να παρακαμφθεί το στίγμα και, κυρίως, να διευκολυνθεί η ζωή τους, εφόσον πια στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα που απευθύνονται αποκλειστικά στους αριστερόχειρες.

 

Συνήθη προβλήματα αριστερόχειρων:

Τα βασικότερο ίσως πρόβλημα κάθε αριστερόχειρα είναι τα μουτζουρωμένα χέρια απ' το στυλό. Η κάτω μεριά του χεριού που γράφει τρίβεται πάνω στο χαρτί, με αποτέλεσμα το μελάνι να λερώνει την παλάμη. Τα στυλό με την μπίλια επιδεινώνουν το πρόβλημα των λεκέδων και δημιουργούν δυσκολία στη γραφή, όταν, αντί να σέρνεται η μύτη τους, πιέζεται παραπάνω, με αποτέλεσμα άλλα γράμματα να είναι έντονα γραμμένα και άλλα αχνά.

Πρόβλημα αποτελεί και το ντοσιέ με τους μεταλλικούς κρίκους, που αναγκάζει όσους κρατούν σημειώσεις να χωρέσουν το χέρι τους ανάμεσα στους κρίκους ή να το σηκώνουν κάθε τόσο για να διευκολυνθούν. Ομοίως και με το σπιράλ τετράδιο, που καταπονεί την πλαϊνή πλευρά του χεριού και δυσχεραίνει την κατάσταση.

Ακόμη και τα ατομικά καθίσματα των σχολών με τη μετακινούμενη επιφάνεια είναι βάσανο για τους αριστερόχειρες σπουδαστές, που στρίβουν αναγκαστικά δεξιά το σώμα τους προκειμένου να γράψουν. Αν πρόκειται για τα συνηθισμένα θρανία δύο ατόμων, τότε ο δεξιόχειρας πρέπει να καθίσει στα δεξιά και ο αριστερόχειρας στα αριστερά, ποτέ αντίστροφα για ευνόητους λόγους.

Σε πόσους δεν έχει συμβεί να παλεύουν με τις ώρες για να κόψουν με το κοινό ψαλίδι; Τι κι αν έχουν προμηθευτεί στο σπίτι το ειδικό ψαλίδι για αριστερόχειρες, στο γραφείο δε συμβαίνει το ίδιο. Κάτι παρόμοιο συναντάται με το μπρίκι και τις δοσομετρικές κούπες. Τα κοινά σκεύη έχουν την εγκοπή και τα γραμμάρια αριστερά και αυτό καθιστά εντελώς άβολη τη χρήση τους.

Ακόμη και στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή οι αριθμοί είναι τοποθετημένοι στη δεξιά μεριά, αποκλειστικά φτιαγμένοι για την πλειονότητα του πληθυσμού, όπως συμβαίνει με το ποντίκι και τα κουμπιά του. Έτσι αριθμομηχανές, ξύστρες, ανοιχτήρια, εργαλεία κηπουρικής, ρολόγια, μουσικά όργανα και χάρακες είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που τους προβληματίζουν σε μεγάλο βαθμό.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θεωρεί τα αντικείμενα που είναι κατασκευασμένα για αριστερόχειρες υπερβολικά, επειδή όλοι τους έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν τα συμβατικά. Έτσι κι αλλιώς, ο κόσμος θα συνεχίσει να γυρνά προς τα δεξιά και το να είσαι αριστερόχειρας δεν αποτελεί ούτε αναπηρία ούτε αρρώστια.

Σπουδαίοι αριστερόχειρες αλλά καθόλου άρρωστοι ή αδέξιοι υπήρξαν ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Μπετόβεν, ο Αϊνστάιν, ο Αριστοτέλης, ο Νεύτωνας και η λίστα είναι ατελείωτη.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πάμε διακοπές; Αγαπώντας τα λάθη μας »
You are here