Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 83

Μπάνιο και γατάκια

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Tο μπάνιο της μικρής σας γάτας δε χρειάζεται να είναι μια τραυματική εμπειρία για κανέναν από τους δυο σας. Ο φόβος του νερού και του μπάνιου είναι κάτι που αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό, αν συνηθίσετε το γατάκι σας στο μπάνιο από μικρή ηλικία.

Το γατάκι σας θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μπάνιο σαν παιχνίδι, και να επιβραβευτεί για τη συνεργασία που δείχνει ώστε να το συνδέσει με ευχάριστα συναισθήματα. Προσοχή, η γάτα είναι ένα ζώο που φροντίζει μόνο του την υγιεινή του, και το μπάνιο δεν κρίνεται απαραίτητο, αν το ζώο δεν έχει ψύλλους, αν δεν έχει λερωθεί πολύ, ή με κάποια ουσία που θα το βλάψει αν προσπαθήσει να καθαριστεί μόνο του. Το σάλιο της γάτας περιέχει κάποιες ήπιες καθαριστικές ουσίες, που της επιτρέπουν να καθαρίζει αποτελεσματικά το τρίχωμά της. Επιπλέον, το ευαίσθητο δέρμα της γάτας επικαλύπτεται από λιπίδια, τα οποία απομακρύνονται από την επιφάνειά του με το συχνό μπάνιο. Αν, παρόλα αυτά, θέλετε να επιβιώσετε από το πρώτο μπάνιο της γατούλας σας, ακολουθήστε πιστά τις παρακάτω οδηγίες.

Τι θα χρειαστείτε
Θα πρέπει να έχετε κοντά σας όλα τα πράγματα που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του μπάνιου, αλλά εκτός εμβέλειας της γάτας. Καλό είναι να έχετε μαζί σας: έναν ειδικό νυχοκόπτη για γάτες (με την προϋπόθεση να σας έχει δείξει ο κτηνίατρός σας πώς να τον χρησιμοποιείτε σωστά για να μην προκαλέσετε τραυματισμό στο ζώο), μια λεκάνη ή το νιπτήρα του μπάνιου με τάπα (αν πρόκειται για μικρό γατάκι),ή εναλλακτικά τη μπανιέρα, σαμπουάν ειδικό για γάτες (συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με το ΡΗ του δέρματος της γάτας, ή αν είναι μεγάλη ανάγκη, προτιμήστε ένα παιδικό σαμπουάν) και μία μαλακή πετσέτα. Αν έχετε να κάνετε με ιδιαίτερα φοβισμένο, ή μη εξοικειωμένο με σας ζωάκι, καλό θα ήταν να έχετε κοντά σας ακόμα μια πετσέτα και μια γατοφόρο (αν και σε αυτή την περίπτωση καλύτερο θα ήταν να αποφύγετε εντελώς το μπάνιο προς το παρόν).

Προετοιμασία
Καλό θα ήταν να κόψετε τα νύχια της γάτας πριν το μπάνιο. Αυτό θα σας γλιτώσει από πολλές νυχιές, αλλά και θα την αποτρέψει από την προσπάθεια να σκαρφαλώσει στην κουρτίνα του μπάνιου. Μιλήστε στο γατάκι απαλά λέγοντάς του το όνομά του αρκετές φορές, και ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου για το κόψιμο νυχιών.
Ανοίξτε λίγο τη βρύση σε χλιαρή θερμοκρασία(βάζοντας το χέρι σας στο νερό να σας θυμίσει θερμοκρασία σώματος ή λίγο πιο ζεστό) και αφήστε τη γάτα να εξερευνήσει το χώρο. Το πιο πιθανό είναι να θελήσει να μάθει από πού προέρχεται ο θόρυβος και να προσπαθήσει να κυνηγήσει το νερό που χάνεται στο σιφώνι, οπότε θα έχει από μόνο του και χωρίς πίεση την πρώτη επαφή με το νερό βρέχοντας τα πατουσάκια του. Αν δείτε το γατάκι με την ουρά όρθια ή γυρισμένη πάνω από την πλάτη, σημαίνει ότι το διασκεδάζει, οπότε μπορείτε να προχωρήσετε. Αν το γατάκι δείχνει πολύ φοβισμένο, καμπουριάζει τη ράχη του ή η ουρά του είναι στο σχήμα του αγγλικού ερωτηματικού, το μπάνιο σταματά εδώ. Καλύτερα να προσπαθήσετε σταδιακά κάποια άλλη στιγμή, επιβραβεύοντάς το που έφτασε έστω και ως εδώ, παρά να τρομοκρατηθεί και να γίνει το μπάνιο μια τραυματική εμπειρία.

Μπάνιο
Κλείστε με αργές κινήσεις την τάπα του νιπτήρα, ή γεμίστε με ένα δοχείο λίγο λίγο τη λεκάνη. Το νερό θα πρέπει να φτάνει μέχρι την κοιλιά του ζώου, ώστε να μην το κυριεύσει αίσθημα πνιγμού. Αν η μπανιέρα σας γλιστράει, τοποθετήστε ένα ειδικό πατάκι πριν το μπάνιο. Πολύ σημαντικό είναι το γατάκι να στέκεται σωστά, ώστε να αισθάνεται σιγουριά, και να μην κινδυνεύει να γλιστρίσει στο νερό. Πολλοί προτιμούν να συγκρατούν τα δύο μπροστινά ποδαράκια με το χέρι τους, ενώ τα δύο πίσω βρίσκονται στο νερό. Τις περισσότερες φορές, η ίδια η γάτα παίρνει αυτή τη στάση ακουμπώντας στο τοίχωμα του νιπτήρα. Αν το γατάκι σας είναι συνεργάσιμο, τοποθετήστε στην είσοδο του αυτιού ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι. Προσοχή, όχι πολύ βαθιά, και μην το επιχειρήσετε αν εκνευρίζεται. Η τοποθέτηση του βαμβακιού θα αποτρέψει το νερό από την είσοδο στο αυτί και θα περιορίσει τον κίνδυνο πιθανών μολύνσεων. Επίσης, πολλές γατούλες ηρεμούν με αυτόν τον τρόπο και συνεργάζονται στο μπάνιο, καθώς περιορίζονται οι εξωτερικοί θόρυβοι που τις τρομάζουν.
Με τη χούφτα σας, μια βρεγμένη πετσέτα, ή ένα μαλακό σφουγγάρι, αρχίστε να νοτίζετε το τρίχωμα του ζώου. Αν πλένετε το γατάκι από ψύλλους, ξεκινήστε κάνοντας έναν βρεγμένο κύκλο γύρω από το λαιμό του. Οι ψύλλοι μισούν το νερό, και αν ξεκινήσετε από το κάτω μέρος, θα ανέβουν στο πρόσωπο του ζώου. Σε καμία περίπτωση μην βρέχετε το κεφάλι, ή τα μάτια. Μπορείτε να διαλύσετε την ανάλογη ποσότητα σαμπουάν στο νερό της λεκάνης, και να συνεχίσετε να βρέχετε με το διάλυμα το γατάκι. Για περιπτώσεις που το ζωάκι είναι πολύ λερωμένο, ρίξτε μικρή ποσότητα σαμπουάν στα χέρια σας και κάντε του απαλό μασάζ. Μην επιτρέψετε στο γατάκι να γλύψει το σαμπουάν καθόλη τη διάρκεια του μπάνιου. Μην ξεχνάτε να του μιλάτε απαλά και γλυκά, και να το χαϊδεύετε.
Αφού έχετε σαπουνίσει καλά, ξεπλένετε το γατάκι. Αν τρομάζει στον ήχο της βρύσης, γεμίστε τη λεκάνη με καθαρό νερό τρεις –τέσσερις φορές διαδοχικά και ξεπλύνετέ το εκεί. Το δέρμα της γάτας απορροφά ταχύτατα χημικά, γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι έχετε ξεπλύνει εντελώς το σαμπουάν.

Στέγνωμα
Βάζετε την πετσέτα στα πόδια σας, και κρατώντας σταθερά το γατάκι, το τυλίγετε μέσα σε αυτή. Με απαλό μασάζ και τα δάχτυλά σας μέσα στην πετσέτα, απομακρύνετε την μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Μην προσπαθείτε να στεγνώσετε το ζώο με την πετσέτα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το εκνευρίσετε με το τρίψιμο. Αφού σιγουρευτείτε ότι δε στάζει νερό από το τρίχωμά του, αφήστε το σε ένα δωμάτιο με αερόθερμο ή δυνατό κλιματισμό. Μην χρησιμοποιήσετε πιστολάκι, κάνει πολύ θόρυβο και φοβίζει τα περισσότερα γατάκια, ενώ υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει εγκαύματα. Σε περίπτωση που φοβάστε ότι το γατάκι θα κρυφτεί σε σημείο όπου θα αργήσει να στεγνώσει, μπορείτε να το βάλετε στη γατοφόρο με μια πετσέτα(ιδανικό θα ήταν να είναι ζεστή) στον πάτο της, και να τοποθετήσετε κοντά του το αερόθερμο(όχι πολύ κοντά καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος). Οι γάτες στεγνώνουν μόνες τους το τρίχωμα τους, γλείφοντάς το μετά το μπάνιο. Καλό θα ήταν ένα γατάκι να παραμένει σε περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία για 12 ώρες μετά το μπάνιο. Οι γάτες είναι επιρρεπείς σε αρρώστιες των πνευμόνων, οπότε θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγονται τα ρεύματα. Αν πρόκειται για μακρύτριχο γατάκι, το χτένισμα θα πρέπει να προηγηθεί του μπάνιου, ή να γίνει αφού το ζώο στεγνώσει, καθώς οι κόμποι ξεμπλέκονται πολύ δύσκολα σε βρεγμένο τρίχωμα.
Τελειώνοντας το μπάνιο, περάστε κάποιο χρόνο με το γατάκι σας. Χαϊδεύοντας το και ίσως δίνοντάς του μια λιχουδιά, μπορείτε να το επιβραβεύσετε για την προσπάθειά του.
Συγχαρητήρια και στους δύο, μόλις αποκτήσατε ένα μυρωδάτο και χνουδωτό γατάκι!

Από το Ιατρείο Μικρών Ζώων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα πάντα για το λούσιμο
You are here