Σχέσεις Κλασσικής Μουσικής και Τζαζ στον 20ο Αιώνα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Σάββατο 12 Μαϊου 2012 και ώρα 7 το απόγευμα, ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος Φίλων της Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής, με τη στήριξη της ΦΑΡΙΣ διοργανώνει την πρώτη του εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας,

προσκαλώντας τον πολύ σημαντικό συνθέτη μουσικό και θεωρητικό Μηνά Ι. Αλεξιάδη.

Ο κ. Αλεξιάδης θα παρουσίασει σε μορφή διαδραστικής διαλεξης το θέμα “Σχέσεις Κλασσικής Μουσικής και Τζαζ στον 20ό αιώνα”. Θα  παρουσιαστούν με κείμενα, βίντεο και ηχογραφήσεις οι  επιδράσεις της τζαζ  στην νεότερη κλασσική μουσική, κυρίως  κατά τον μεσοπόλεμο, με τα πρώτα κρίσιμα  έργα που εμφανίζουν σημαντικές επιδράσεις απο την τζαζ (το μπαλέτο του  Darius Milhaud H Δημιουργία του Kόσμου/  La Création du Monde,  η όπερα Jonny spielt auf του Ernst Krenek, διάφορα έργα των Paul Hindemith, Maurice Ravel, Κurt Weill, Ervin Schulhoff κ.α). Και  επίσης  αντίστροφα:  οι επιδράσεις  της  κλασσικής μουσικής  στην τζαζ,  κυρίως μεταπολεμικά, με την Cool/ West Coast Jazz, τους σημαντικούς ενορχηστρωτές, όπως ο Gil  Evans κ.α.

Περιλάμβανται επίσης ειδικές αναφορές στον Αμερικανό Gunther Schuller (γεν.1925) ο οποίος ειδικεύτηκε στη μίξη στοιχείων της τζαζ με τεχνικές  σύνθεσης του 20ου αιώνα και δημούργησε το ιδίωμα το οποίο ονομάστηκε  Third Stream (Τρίτο Ρεύμα), ενώ θα αναλυθεί  επίσης  όλο  το  ιστορικό και θεωρητικό  πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων και  του συνδυασμού των δύο αυτών μουσικών ειδών στον 20ό αιώνα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και την “Φάρις”. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Mηνάς   I.  Aλεξιάδης

Διπλωματούχος σύνθεσης του πανεπιστημίου Robert Schumann του Nτύσσελντορφ, πτυχιούχος της Nομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Tμήματος Mουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών. Είναι αναπληρωτής καθηγητής  (Όπερα και Μουσικό Θέατρο) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών.

Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Eλλάδα, σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, Kύπρο, Γερμανία, Αγγλία, Oλλανδία, Bέλγιο, Tσεχία, Bουλγαρία, Iσραήλ, Iαπωνία, Iταλία, Aίγυπτο, Μαρόκο, Eλβετία, Aυστραλία, HΠA, Kαναδά, Κίνα, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, έχουν δισκογραφηθεί σε 22 συνολικά δίσκους βινυλίου και CD σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα διεθνώς. Έχει συνθέσει όπερες και μουσικοθεατρικά έργα, (Viva La Vida /Frida Kahlo και επίσης Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης & Το Μυστικό των Ποταμών σε δικά του κείμενα) μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για μπαλέτο, για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Aπό το 1989  εκλέγεται ως μέλος του Δ.Σ.  (τώρα  Β’ Αντιπρόεδρος) της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών. Tο 2002- 2006 ήταν  μέλος του Δ.Σ. και γενικός γραμματεύς της Eθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 1992- 1996  ήταν Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια,  άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, σε μουσικολογικές, θεατρολογικές και άλλες επιστημονικές εκδόσεις. Το 2003 εξεδόθη η μονογραφία του με τίτλο Η  Ιστορία του Στρατιώτη:  Μορφή, περιεχόμενο και ανάλυση  της μουσικής  του  Igor  Stravinsky, από τις εκδόσεις  Φ. Νάκας, και  το 2010 από τις Εκδόσεις Παπαζήση το σύγγραμμά  του  Ο Μαγικός Αυλός του Ορφέα: 10 μελετήματα  για την όπερα και το μουσικό θέατρο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παγκόσμια Ημέρα Χορού Διαδικασία του ψησίματος »
You are here