Ελένη Τσαλιγοπούλου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου είναι μια ερμηνεύτρια που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ξεκίνησε επαγγελματικά το τραγούδι το 1985 και από τότε μετρά μόνο επιτυχίες, ενώ πρόσφατα παρουσίασε και τις στιχουργικές της ικανότητες.

 

Μιλήσαμε μαζί της για την πολιτική, την κατάσταση της χώρας και, φυσικά, την μουσική.Σας την παρουσιάζουμε:

Τι είναι το τραγούδι για εσάς;
Είναι αυτό που με κάνει χαρούμενη, είναι αυτό που με κάνει καλύτερο άνθρωπο, είναι ο τρόπος μου να αναλύομαι, ο τρόπος μου να αγαπάω και να ονειρεύομαι.

Η περίοδος της κρίσης πώς είναι για εσάς;
Αυτό που ζούμε είναι κάτι πολύ βάρβαρο, είναι κάτι σαν πόλεμος, αλλά νομίζω ότι θα μας βγάλει κάπου καλά. Αυτή είναι η ελπίδα και νομίζω πως η ελπίδα είναι αυτή που πεθαίνει τελευταία. Αλλά επειδή βλέπω και γύρω μου, νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια ζήσαμε με μια σπατάλη υλική, αλλά και συναισθηματική. Νομίζω πως τώρα με όλα αυτά που συμβαίνουν θα ψάξουμε καλύτερα μέσα μας να βρούμε την άκρη και στο τέλος αυτής της κατάστασης μπορεί να μην είμαστε υλικά κερδισμένοι, αλλά καλύτεροι ως άνθρωποι.

Ο κόσμος έχει περιορίσει κατά πολύ τις εξόδους και την επαφή με εσάς;
Σίγουρα και έχει περιοριστεί, όμως ο κόσμος της μουσικής δεν σταματά, ούτε καν σε περιόδους πολέμου σταμάτησε. Όταν η μουσική δεν είναι είδος πολυτελείας, ο κόσμος είναι εκεί.

Επιδιώκετε να περάσετε κάποια μήνυμα μέσα από αυτή τη μεγάλη περιοδεία;
Ναι, πως η μουσική μάς κάνει καλύτερους και μας κάνει να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε. Για όλους τους λαούς ισχύει αυτό και πόσο μάλλον για τους Έλληνες, καθώς είναι κοινωνικό φαινόμενο το πόσο συνδεόμαστε με τη μουσική.

Η κίνηση του Γιώργου Νταλάρα πώς σας φάνηκε;
Νομίζω πως ο Νταλάρας, είτε συμφωνούμε μαζί του είτε όχι, είναι ένα πολιτικό πρόσωπο και το έχει αποδείξει εδώ και χρόνια. Όπως και να ʼχει, η αντίδραση του κόσμου δεν πιστεύω πως ήταν σωστή. Αν και ο ίδιος έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα πολλές φορές, παρʼ όλα αυτά θεωρώ πως κανενός είδους βία δεν είναι σωστή. Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όταν είναι για καλό σκοπό.

Εσείς με τα κοινά ασχολείστε καθόλου;
Όχι ιδιαίτερα, γιατί έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στην πολιτική και, κυρίως, στους πολιτικούς. Θεωρώ πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για τα ίδια πράγματα.

Στο παρελθόν είχατε συνεργαστεί με το Μουσικό Σχολείο, τι θυμάστε από αυτό;
Κατʼ αρχήν, το πάθος που με έκανε να θυμηθώ το λόγο που ασχολήθηκα με τη μουσική. Κοντά στους νέους κατάλαβα, επειδή έχουν όραμα μέσα τους, ότι είναι ότι πιο ωραίο να είσαι κοντά σε ένα νέο άνθρωπο. Όταν οι νέοι ασχολούνται με τη μουσική, βγαίνει κάτι καινούριο, που τους βάζει σε έναν κοντά στην ψυχή δρόμο.

Τι θα ακούσουν όσοι βρεθούν τη Δευτέρα στις Σπονδές;
Στην Καλαμάτα θα κλείσουμε την περιοδεία μας που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, με τη διαφορά ότι μετά από πολλά χρόνια έγραψα μουσικές σε στίχους πολύ σημαντικών στιχουργών, τραγουδοποιών, με μια μπάντα. Και μιλώ για μπάντα, γιατί το πιάσαμε από την αρχή όλο αυτό το πράγμα πολύ πιο θερμά και πολύ πιο παθιασμένα. Παράγουμε έναν ξεχωριστό ήχο και παίζουμε όλο αυτό το φάσμα των τραγουδιών που έχω τραγουδήσει όλα αυτά τα χρόνια και, φυσικά, τα καινούρια τραγούδια.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στη Νάουσα. Η ίδια και ο αδερφός της ακολούθησαν το μουσικό δρόμο και μαζί έστησαν το πρώτο τους πάλκο. Μέσα από αυτήν την ερασιτεχνική προσπάθεια, η Ελένη συνειδητοποιεί την ανάγκη έκφρασής της μέσα από το τραγούδι.

1985: Πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθεί μαθήματα κλασικού τραγουδιού. Τον ίδιο χειμώνα τραγουδά για πρώτη φορά επαγγελματικά στην «Όμορφη Νύχτα».

1986: Η κομπανία μεγαλώνει και στεγάζεται στο «Ποντίκι», όπου την συναντά ο Γιώργος Ζήκας και της προτείνει να ερμηνεύσει τα τραγούδια του. Η συνεργασία αυτή γίνεται δίσκος με τον τίτλο «ΣΩΠΑ ΚΙ ΑΚΟΥΣΕ», στον οποίο συμμετείχε ο Γιώργος Νταλάρας.

1987: Ο Χατζιδάκις την καλεί να εμφανιστεί στο Σείριο σαν ερμηνεύτρια του Σταμάτη Σπανουδάκη. Το καλοκαίρι συμμετέχει στη μεγάλη περιοδεία που κάνει ο Γιώργος Νταλάρας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και την Αμερική.

1989: Εμφανίζεται με την «Οπισθοδρομική Κομπανία» στο ΜΕΤΡΟ και το καλοκαίρι στις συναυλίες του Νίκου Ξυδάκη και του Γιώργου Νταλάρα.

1990: «ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ», ένας νέος δίσκος σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ανδρέου. Σε τρία τραγούδια τους στίχους έγραψε ο Θοδωρής Γκόνης και την παραγωγή επιμελήθηκε ο Νίκος Ξυδάκης.

1993: «ΜΙΣΟ ΦΕΓΓΑΡΙ». Παλιά ρεμπέτικα παραδοσιακά τραγούδια, σε ενορχήστρωση του Γιώργου Ανδρέου.

1994: «ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ». Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ερμηνεύει τραγούδια, σε μουσική και στίχους του Κώστα Καλδάρα.

Χειμώνας 1994 και 1995: Εμφανίζεται στο «Χάραμα» (το ιστορικό μαγαζί του Τσιτσάνη στο σκοπευτήριο της Καισαριανής) στο πλάι της Δήμητρας Γαλάνη μαζί με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο και Αλκίνοο Ιωαννίδη.

1995: Εμφανίζεται στα «Εννέα Όγδοα» για λίγες παραστάσεις.

1996: «ΑΡΖΕΝΤΙΝΑ». Κυκλοφορεί ο προσωπικός της δίσκος με 14 τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου. Συμμετέχουν στιχουργικά ο Γ. Αθανασόπουλος και ο Άγγελος Σφακιανάκης, ενώ παράλληλα δίνει συναυλίες μαζί με τον Γιώργο Ανδρέου σε όλη την Ελλάδα.

1998: Κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο «ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ» με τα τραγούδια από τις εμφανίσεις της Ελένης Τσαλιγοπούλου το χειμώνα '97-'98 στην Ιερά Οδό. Στο δίσκο συμμετείχε ο Γ. Νταλάρας τραγουδώντας με την Ελένη ένα παλιότερο τραγούδι και γράφοντας ένα καινούργιο για τη φωνή της. Ο δίσκος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μέσα σε λίγους μήνες ξεπέρασε τις 70.000 αντίτυπα και έγινε πλατινένιος.

1999: «ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΒΡΑΔΙΑΖΕΙ» με τραγούδια των Γιώργος Ανδρέου, Μάνου Ξυδούς, Γρηγόρη Κλιούμη (Υπόγεια Ρεύματα), Κώστα Λειβαδά,

Δημήτρη Υφαντή, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε πλατινένιος.

2000- 2001: Τραγουδάει με τον Γιάννη Κότσιρα στο «Φως». Ταυτόχρονα, κυκλοφορεί το ep «Γλυκός Πειρασμός» με το τραγούδι από την τηλεοπτική σειρά του Mega «Και Πάλι Φίλοι», σε στίχους του ποιητή Γιώργου Χρονά και μουσική του Γιώργου Ανδρέου. Το ep συμπληρώνουν τρία σπουδαία τραγούδια των Διονύση Σαββόπουλου, Γιώργου Ζήκα και Παναγιώτη Τούντα σε ενορχήστρωση Γιώργου Aνδρέου. Τραγουδά με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα και στο ΜΥΛΟ στη Θεσσαλονίκη, σ' ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και ο Γιώργος Ανδρέου. Πρόκειται για μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση.

2002: Η χειμερινή επιτυχία συνεχίζεται και στις καλοκαιρινές εμφανίσεις. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Νίκος Πορτοκάλογλου μετατρέπουν την συνεργασία τους κατά τη διάρκεια των συναυλιών τους σε όλη την Ελλάδα σε μια καλοκαιρινή γιορτή. Παράλληλα, κυκλοφορεί το πλατινένιο cd-single της Ελένης Τσαλιγοπούλου «Πέντε Τραγούδια Για Ένα Καλοκαίρι», μια πρόγευση από το album της που θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Την επιμέλεια της παραγωγής έχει ακόμη μια φορά ο τακτικός συνεργάτης της Γιώργος Ανδρέου, αλλά και ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ενώ στίχους γράφουν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Λειβαδάς και ο Νίκος Πορτoκάλογλου. Την ίδια περίοδο, στις 26 και 27 Ιουλίου πραγματοποίησε δύο σημαντικές συναυλίες στο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου.

2002-2003: Η Ελένη Τσαλιγοπούλου συναντά τον Μανώλη Λιδάκη στη «Σφεντόνα», μία από τις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της Αθήνας. Ο επιτυχημένος κύκλος των εμφανίσεών τους μεταφέρεται στο «Fix Community» της Θεσσαλονίκης γνωρίζοντας την ίδια επιτυχία, η οποία ολοκληρώνεται με μια καλοκαιρινή περιοδεία σε επιλεγμένους σταθμούς της Ελλάδας.

2004: Συμμετέχει στο αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Ό,τι Κι Αν Πω Δε Σε Ξεχνώ - 20 Χρόνια Χωρίς Τον Βασίλη Τσιτσάνη» με συν-ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Παράλληλα, ξεκινάει τις προσωπικές εμφανίσεις της στο Σταυρό του Νότου με τη συνοδεία δύο κορυφαίων σολίστ, του Βαγγέλη Μαχαίρα στο μπουζούκι και του Στέργιου Γαργάλα στο βιολί, και μια νέα ηλεκτρική μπάντα, τους «Έλυτρον», σε ένα πρόγραμμα με σύγχρονα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια, που καλύπτει απόλυτα όλες τις πτυχές του ερμηνευτικού της προφίλ. Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία της τελευταίας της δισκογραφικής δουλειάς κυκλοφορεί το νέο διπλό της cd με τίτλο «Χρώμα», συνοδευόμενο από ένα bonus DVD με video clips, συνεντεύξεις των συντελεστών του δίσκου και φωτογραφικό άλμπουμ της ερμηνεύτριας. Ο δίσκος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε χρυσός. Συμμετέχει στην καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το οποίο παρουσιάζει την παράσταση Ιφιγένεια Εν Αυλίδι. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο ρόλο της Κορυφαίας του Χορού.

2004-2005: Η Ελένη Τσαλιγοπούλου συνεργάζεται με την καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, αφιερώνοντας αποκλειστικά το πρόγραμμά της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο δημοτικό και το λαϊκό τραγούδι. Το πρόγραμμα των εμφανίσεών της στην Ακτή Πειραιώς κυκλοφόρησε τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς σε cd με τον τίτλο «Αγαπημένο μου Ημερολόγιο».

2005: Η Ελένη Τσαλιγοπούλου συναντά την Τάνια Τσανακλίδου και μαζί πραγματοποιούν ένα απόλυτα επιτυχημένο συναυλιακό ταξίδι σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα.

2005-2006: Ξεκινά τις εμφανίσεις της με την επίλεκτη τριάδα των Γιάννη Κότσιρα, Μάνου Πυροβολάκη και Ραλλίας Χρηστίδου στην «Άνοδο Πειραιώς» (Αθήνα).Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνει την ηχογράφηση και κυκλοφορεί το νέο της cd με τίτλο "Κάθε τέλος κι αρχή".

2006: Ο δίσκος της «Κάθε Τέλος κι Αρχή» κέρδισε το βραβείο του καλύτερου έντεχνου δίσκου της χρονιάς ενώ η ίδια βραβεύθηκε ως η καλύτερη έντεχνη τραγουδίστρια στην 5η απονομή των Μουσικών Βραβείων Αρίων. Κυκλοφορεί μια Special Edition του «Κάθε Τέλος κι Αρχή» με το Bonus track «Θέλω Ν' αλλάξεις Το Εισιτήριο» του Κώστα Λειβαδά και ταυτόχρονα εμφανίζεται στη μουσική σκηνή Principal στη Θεσσαλονίκη κι έπειτα στο Μετρό live στην Αθήνα. Το Νοέμβριο πραγματοποιεί σε συνεργασία με το μουσικό κανάλι mad ένα secret concert παρέα με το συγκρότημα Μίκρο.

2007: Η επιτυχημένη συνεργασία της με τους Μίκρο στο mad secret concert το Νοέμβρη του 2006 ηχογραφείται σε Cd. Με την ίδια παρέα, τους Μίκρο, η Ελένη Τσαλιγοπούλου θα περιοδεύσει σε αγαπημένους σταθμούς ανά την Ελλάδα. Το χειμώνα συνεργάζεται με την Ανδριάννα Μπάμπαλη και τη Γιώτα Νέγκα στο POLIS Stage.

2008: Κυκλοφορεί το πρώτο της Best Of με τίτλο «Σαν Ψέματα», μια συλλογή από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της που έγινε χρυσή.

2009: Η Show What διοργανώνει την επιτυχημένη καλοκαιρινή της περιοδεία, που περνάει από 32 πόλεις.

2010: Συνεργάζεται με τον Γιώργο Ανδρέου στις πειραματικές εμφανίσεις του στο «Ρυθμό» στην Ηλιούπολη και με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο στο Half Note Jazz Club.

2011: Αναμένεται η νέα δισκογραφική δουλειά της που ετοιμάζεται αυτό τον καιρό με δικές της συνθέσεις, σε στίχους των: Θοδωρή Γκόνη, Παύλου Παυλίδη, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Φοίβου Δεληβοριά, Βασιλικού, Νίκου Πορτοκάλογλου, Νίκου Ζούδιαρη και Νίκου Μωραϊτη. Ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου έκανε την ενορχήστρωση και επιμελήθηκε την παραγωγή μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

 

You are here