Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

O φιλέλληνας Ερνέστος Τσίλλερ και η κληρονομιά της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(21 ψήφοι)

Το όνομα «Τσίλλερ» μπορεί να μη λέει πολλά στους νέους, η ζωή του όμως και το έργο του είναι απαράμιλλης αξίας.

Η ιστορία του Τσίλλερ ξεκινά στις 22 Ιουνίου 1837, στο Ομπερλόσνιτς της Σαξωνίας. Καταγόταν από την οικογένεια που είχε την κατασκευαστική εταιρεία Gebrüder Ziller. Όλα του τα αδέλφια ακολούθησαν την εργασία του πατέρα τους – ο Μόριτζ Τσίλλερ ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση και τα υπόλοιπα αδέλφια εργάστηκαν σε άλλες εταιρείες.

Ο Ερνέστος σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Βασιλική Σχολή Οικοδόμησης στη Δρέσδη και το 1868 ήρθε στην Ελλάδα μαζί με την Ελληνίδα πιανίστρια Σοφία Ντόντου. Έκαναν οικογένεια και απέκτησαν πέντε παιδιά. Όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, με τη βοήθεια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν εργάστηκε με την αστική τάξη και το 1872 έγινε καθηγητής του Πολυτεχνείου. Από το Πολυτεχνείο απολύθηκε το 1883 και ο λόγος πιο επίκαιρος από ποτέ: αρνήθηκε να συγκαλύψει τις οικονομικές καταχρήσεις που καθυστερούσαν την ανέγερση του Ζαππείου!

Περαιτέρω, ασχολήθηκε εντατικά με την Αρχαιολογία και ανακάλυψε πρώτος τη μη-γεωμετρική κατασκευή του Παρθενώνα. Έφερε στο φως το Παναθηναϊκό Στάδιο, παρακάλεσε τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ για τη χρηματοδότηση των ανασκαφών, και αργότερα ανέλαβε την ανακατασκευή του.

Στον Πειραιά κατασκεύασε τη συνοικία Τσίλλερ, με σκοπό την πώληση των ακινήτων, ενώ αργότερα ίδρυσε και μια εταιρεία κατασκευής οικοδομικών υλικών. Κατά διαστήματα τον βοηθούσαν τα αδέλφια του από τη Γερμανία ως πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες.

O Eρνέστος Τσίλλερ είναι ο αρχιτέκτονας που έφερε πρώτος στην Ελλάδα τον τεχνητό εξαερισμό και την κεντρική θέρμανση. Εκείνος που αντικατέστησε τα παντζούρια με ρολά στα μαγαζιά της Αθήνας και κόσμησε τα κτήριά του με χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα, με σχέδια εμπνευσμένα από τη μυθολογία. Ήταν, επίσης, ο πρώτος που χρησιμοποίησε σιδηρά υποστυλώματα στην οικοδομή και ο πρώτος ανασκαφέας της Τροίας.

Όσον αφορά στην πόλη μας, τρανταχτό παράδειγμα της μακροσκελούς λίστας των έργων του είναι και η επονομαζόμενη οικία «Τσίλλερ», που σήμερα ανήκει στην οικογένεια Γαϊτανάρου. Χτίστηκε λίγο πριν από το τέλος του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηρισθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο κτήριο. Η οικία «Τσίλλερ» έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς μεγάλα ονόματα του τόπου μας, όπως τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το βασιλικό ζεύγος, τον Ωνάση με την Κάλλας και πολλούς άλλους.

Επιπλέον, έχει καταχωρηθεί ως έργο του διαπρεπούς Σάξωνα αρχιτέκτονα και στη μονογραφία της Μάρως Καρδαμίτση – Αδάμη για τον Τσίλλερ.

Ο Τσίλλερ πέθανε στην Αθήνα στις 10 Νοεμβρίου του 1923, σε ηλικία 86 ετών, και έχει ταφεί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Είναι αναμφισβήτητα ο άνθρωπος εκείνος που σφράγισε το αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, με το δικό του, μοναδικό τρόπο.

Τελευταία άρθρα από τον/την Μαριλένα Γυφτέα

You are here