O Κύκλος με την κιμωλία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η «Θεατρική Διαδρομή»  θα παρουσιάσει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από 1-18 Μαρτίου (εκτός Δευτέρας) στις 9:00 το βράδυ,το  έργου του Μπ. Μπρεχτ «Ο Κύκλος με την Κιμωλία»

«Η δοκιμασία του κύκλου με την κιμωλία του παλιού κινέζικου μυθιστορήματος και θεατρικού έργου καθώς και το βιβλικό αντίστοιχό τους, η δοκιμασία του Σολομώντα, παραμένουν πολύτιμες σαν δοκιμασίες της μητρότητας (για την εξεύρεση της αληθινής μητρικής στοργής), ακόμα κι όταν η μητρότητα ορίζεται πια κοινωνικά αντί βιολογικά.»

Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Ο Μπρεχτ κάνει μια βασική και καθοριστική παρέμβαση. Το παιδί το παίρνει η μητέρα της «καρδιάς». Όχι αυτή που το γέννησε, αλλά αυτή που το αγάπησε. Αυτή που αγωνίστηκε για τη ζωή του.

Ο Κύκλος με την Κιμωλία είναι η ιστορία της Γρούσας, που από καλοσύνη και αφέλεια παίρνει τον μικρό πρίγκιπα μαζί της. Σώζει τη ζωή του, μιας και η μητέρα του τον αφήνει στη βιασύνη της να φύγει για να σωθεί από τα εχθρικά στρατεύματα. Η φυγή στα βουνά, οι θυσίες της, οι κίνδυνοι την δένουν με το παιδί και το καθιστούν «δικό» της. Ο Αζντάκ, ένας απογοητευμένος επαναστάτης, ένας κλεφτοκοτάς αλλά ταυτόχρονα ένας άντρας που διακατέχεται από την αλάνθαστη λαϊκή θυμοσοφία, με αγνή καρδιά, γίνεται δικαστής επειδή χωρίς να το ξέρει έσωσε τη ζωή του μεγάλου Δούκα. Και με το τέχνασμα του κύκλου με την κιμωλία αποφασίζει σε ποιάν ανήκει το παιδί. Στην πραγματική μητέρα ή στην «μητέρα» που αγωνίστηκε γι’ αυτό; Και το δίνει εκεί που υπάρχει η Αγάπη. Στη Γρούσα.

Το έργο έτσι γίνεται μια τρυφερή ιστορία μητρότητας, αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία πάνω στη δικαιοσύνη και στην εξουσία. Ένα έργο που ασκεί κριτική στους λειτουργούς των θεσμών, στους πολιτικούς, στους στρατιωτικούς, στους δικηγόρους, στους γιατρούς, στους ιερωμένους. Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ συνδυάζει τη σκληρή κριτική στην εξουσία με την ελπίδα του για τον άνθρωπο ενσωματώνοντας θαυμάσια τραγούδια, ιδιόμορφους διαλόγους, σκηνές δράσης, αλλά και βαθύτατη ευαισθησία και λυρισμό με ποιητικό οίστρο αλλά, - όπως σε όλα τα έργα του άλλωστε – με πολιτικό πυρήνα.

“Το κάθε τι πρέπει να ανήκει σ΄ εκείνον που είναι άξιος, τα παιδιά σε κείνους που με αγάπη και φροντίδα τα ανατρέφουν, τα αμάξια στους καλούς τους αμαξάδες, τα χωράφια στους καλούς τους γεωργούς που μέρα νύχτα με ιδρώτα και με μόχθο πασχίζουνε να δώσουνε γλυκούς καρπούς”

Αυτός είναι και ο επίλογος του έργου ”Ο Κύκλος με την κιμωλία”.

Σκηνοθεσία: Μαρία Κατσανδρή

Μετάφραση: Οδυσσέα Ελύτη

Μουσική: Μάνου Χατζιδάκι

Φωτισμοί: Ανδρέα Μπέλλη

Σκηνικά- Κοστούμια: Μαρία Κατσανδρή

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρένα Σαραντέα

Πιάνο: Πάρις Καρκαλούτσος

Τραγούδι: Μαρία Κρασσοπούλου

Επιμέλεια Αφίσας – Προγράμματος: Απόστολος Ασημακόπουλος, Βίλμα Ταγαρούλια

Κατασκευή Σκηνικών: Μιχάλης Ευταξόπουλος, Γιάννης Κυριακόπουλος, Χρήστος Καράμπελας, Στάθης Μητσέας, Γιώργος Τσόπελας, Στράτης Καΐκης

Ειδικές Κατασκευές: Γιάννης ΓκούζοςΚατασκευή κοστουμιών: Βούλα Σαρδέλλη, Στέλλα Τζωρτζάτου

Επεξεργασία κοστουμιών: Βίλμα Ταγαρούλια, Ματίνα Νιάρχου, Κωνσταντίνα Παπαδέα, Βίλμα Μπούζα, Ευτυχία Μουτεβελή, Στράτης Καΐκης

Φροντιστήριο - Βεστιάριο: Βίλμα Ταγαρούλια, Τζένη Μανιατέα

Μακιγιάζ: Τζένη Μανιατέα, Ευτυχία Μουτεβελή

Φωτογραφίες: Νίκος Ηλιόπουλος

Φωτιστικές Εγκαταστάσεις : Γιώργος Λαππέας

Τους ρόλους υποδύονται:

Παναγιώτης Αναστασόπουλος

Γεωργία Αναστασοπούλου

Απόστολος Ασημακόπουλος

Στράτης Καΐκης

Πάρης Καλογεράκος

Αγγελική Κανδηλιώτη

Χρήστος Καράμπελας

Αλέξης Κεχαγιόγλου

Τάκης Κληρόπουλος

Γιάννης Κυριακόπουλος

Στάθης Μητσέας

Ευτυχία Μουτεβελή

Στεφάν Μπαρθολομαί

Βίλμα Μπούζα

Ματίνα Νιάρχου

Χρήστος Νικολάου

Χριστίνα Νταή

Κωνσταντίνος Παναγόπουλος

Κωνσταντίνα Παπαδέα

Χάρης Πλεματιάς

Γιάννης Πουλάκος

Χριστιάννα Ρούπα

Ρένα Σαραντέα

Κατερίνα Σεμπέκου

Βίλμα Ταγαρούλια

Μαρία Τούμπουρου

Γιώργος Τσόπελας

Βάσω Φιλιππίδου

Νίκος Χατζηγιαννόπουλος

Και τα παιδιά

Γιώργος Ασημακόπουλος

Αδάμ Ασημακόπουλος

Εβελίνα Μητσέα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Match point Ξανά μαζί μας η "Ιοκάστη" »
You are here