Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64

Πράσινη ενέργεια

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια οικολογική επένδυση! Οι τουαλέτες στο σχολείο είναι χάλια. Παντού χαρτιά πεταμένα. «Μα πού τα πετάμε τα χαρτιά;» ρωτάει η δασκάλα με αυστηρό τόνο στη φωνή.

Η Καλλιόπη σηκώνει το χέρι της και απαντά με σιγουριά: «Στην ανακύκλωση!». Η νέα γενιά έχει οικολογική συνείδηση από κούνια, η παλιά χρειάζεται λίγο σπρώξιμο ακόμα...

 

20-20-20 φωνάζει η Ευρώπη. 20% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, 20% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και 20% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, και όλα αυτά μέχρι το 2020. Αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, γεωθερμία, φωτοβολταϊκά... μερικοί από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Μάλιστα, τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά συστήματα κάπου θα τα έχεις δει, αφού είναι οι πιο δημοφιλείς πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. Η Ελλάδα, λοιπόν, καλείται να λάβει μέρος σε έναν αγώνα δρόμου μέχρι το 2020, σε τι θέση θα τερματίσουμε άραγε;

Είμαι σίγουρη ότι μέχρι εδώ συμφωνείς και επικροτείς τη χρήση «πράσινης ενέργειας». Τι κάνεις, όμως, για αυτό; Σίγουρα το πρώτο βήμα και αυτό που οι περισσότεροι ήδη προσπαθούμε, είναι να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε. Αφού μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνουμε, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μπορούσαμε να παράγουμε και εμείς! Πώς όμως; Ο πιο άμεσος και εύκολος τρόπος είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος φωτοβολταϊκών! Ωραία μέχρι εδώ, αλλά αν είχαμε έναν οικονομολόγο στην παρέα, θα μας έλεγε ότι όλα τα παραπάνω, αν και οικολογικά σωστά, βλάπτουν σοβαρά την οικονομία μας.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται η ΔΕΗ να βοηθήσει. Αγοράζει το ρεύμα που παράγεις σε τόσο συμφέρουσα τιμή, που είναι σαν να σου πληρώνει την εγκατάσταση που έκανες στο σπίτι σου, με δόσεις. Σε 7 περίπου χρόνια θα σε έχει εξοφλήσει! Πολλά τεχνικά γραφεία που υπάρχουν και στην Καλαμάτα αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία: από τη μελέτη μέχρι την εγκατάσταση του συστήματος στο σπίτι σας. Συμβουλή μας είναι να εμπιστευτείτε κάποιον εξειδικευμένο μηχανικό, αν τελικά το αποφασίσετε. Υπάρχει και η λύση να κάνεις μια «επένδυση», όπως τη λένε, σε ένα χωράφι. Η ΔΕΗ, όμως, εκεί δε θα σου αγοράσει το ρεύμα σε τόσο καλή τιμή, κι αυτό γιατί θέλει να προωθήσει περισσότερο τη διεσπαρμένη παραγωγή ενέργειας. Προσωπική μου άποψη, άλλωστε, είναι ότι, αν μπορείς να εγκαταστήσεις το σύστημα των φωτοβολταϊκών στη στέγη σου ή στην ταράτσα σου, γιατί να δεσμεύεις γη; Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να γίνει ακόμα και σε πολυκατοικία (με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών) και αυτό μεταφράζεται σε «Διαμέρισμα χωρίς κοινόχρηστα». Το καλύτερο βέβαια είναι ότι κερδίζουμε δυο φορές, και εμείς αλλά και το περιβάλλον!

Το Must ρώτησε ό,τι απορίες είχε για την «πράσινη ενέργεια» τον Δέδε Γιώργο, μηχανικό που εξειδικεύεται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σπίτια και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, και τον ευχαριστεί πολύ για τη βοήθειά του. Για οποιαδήποτε περαιτέρω ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε και εσείς μαζί του στο τηλέφωνο: 2721022058 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή και να ενημερωθείτε μόνοι σας στο http://www.solart.gr .

You are here