Πυξ Λαξ. Το τέλος

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το βράδυ της 13ης Απριλίου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Τζάνειο Νοσοκομείο ο «θρύλος της ροκ» Μάνος Ξυδούς, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στο άκουσμα αυτής της είδησης πολλοί ήταν εκείνοι που έφεραν στο μυαλό τους τους Πυξ Λαξ.

 

Το όνομα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δημοφιλές ελληνικό ροκ και εναλλακτικό συγκρότημα, που αγαπήθηκε από χιλιάδες νέους τη δεκαετία του ’90 και στην αρχή της νέας χιλιετίας, καθώς υπήρξε ιδρυτικό μέλος.
Τα τραγούδια των Πυξ Λαξ μας συντρόφευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας μας, της φοιτητικής μας ζωής, αλλά και αργότερα, καθώς επένδυσαν μουσικά τα πιο ισχυρά μας συναισθήματα, τις πιο ισχυρές μας στιγμές. Όποιος έτυχε να τους απολαύσει σε συναυλία, σίγουρα θα τους έχει μείνει αξέχαστη!
Oι Πυξ Λαξ δημιουργήθηκαν το 1989, εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1990 και διαλύθηκαν το 2004, κλείνοντας την πορεία τους με περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
Βασικά μέλη του συγκροτήματος ήταν ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μπάμπης Στόκας και ο Μάνος Ξυδούς. Απλοί άνθρωποι, απλά παιδιά, μια παρέα που μεγάλωσε στα σοκάκια των Αγίων Αναργύρων. Οι παιδικές τους μνήμες είναι φορτωμένες από τη στέρηση των ανθρώπων της γειτονιάς τους και αντίστοιχα φορτισμένες από την ανατρεπτική θέρμη των ίδιων ανθρώπων. Εικόνες που υπάρχουν διάχυτες στα τραγούδια που έγραψαν και τραγούδησαν.Την μπάντα συμπλήρωναν οι Γιώργος Γιαννόπουλος, Νίκος Γιαννάτος, Δήμητρα Καραμπεροπούλου, Άλκης Παπαδόπουλος, Βασίλης Σπυρόπουλος (παλιότερα “Σπυριδούλα”) και Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Κανελλόπουλος (αργότερα “Domenica”).

ΠΡΩΤΑ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ
Ο πρώτος τους δίσκος ονομαζόταν “Τι άλλο να πεις πιο απλά” και κυκλοφόρησε το 1990. Ένα χρόνο μετά εκδίδονται οι “Ζόρικοι Καιροί” και 2 χρόνια αργότερα “Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί”. Από το δίσκο αυτό και ύστερα, το συγκρότημα άρχισε να καθιερώνεται και να γίνεται όλο και πιο γνωστό στο κοινό. Σε αυτό συνέβαλε και η συμμετοχή του Βασίλη Καρρά στον εν λόγω δίσκο με το τραγούδι «Άσ' την να λέει». Όπως αργότερα θα πει σε συνέντευξή του ο Μάνος Ξυδούς, ο Βασίλης Καρράς επιλέχθηκε για να γίνει πιο γνωστό ευρέως το συγκρότημα, όπως και έγινε.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΙ ΔΙΣΚΟΙ
Ακολουθεί το άλμπουμ «Για τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης» (1994), που γίνεται χρυσό. Το 1996 «Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες» είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που γίνεται πλατινένιο. Το 1997 εκδίδονται δύο άλμπουμ (single + LP) σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα, «Νυχτερινός περίπατος» στην Ιερά Οδό και «Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό», που έγιναν επίσης πλατινένια. «Παίξε, παλιάτσο, τα τραγούδια σου τελειώνουν» (1997) και «Η Στίλβη» το (1998) είναι τα δύο επόμενα άλμπουμ, το δεύτερο εκ των οποίων γίνεται πλατινένιο και περιέχει τραγούδια που μέχρι και σήμερα ακούγονται, όπως: «Μοναξιά μου όλα», «Μια συνουσία μυστική», «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις», «Senor». Ακολουθεί ένας διπλός δίσκος, που φέρει τον τίτλο «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;». Στο πρώτο μέρος περιέχονται καινούργια κυρίως κομμάτια (Μέλυδρον, You get in love, Πίνακας, Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ) και στο δεύτερο ηχογραφήσεις παλιότερων επιτυχιών του συγκροτήματος από ζωντανές εμφανίσεις. Ο δίσκος αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία, καθώς έγινε τριπλά πλατινένιος. Λίγο μετά, ακολουθούν δυο cd singles - συνεργασίες με τον Λάκη Παπαδόπουλο (Νετρίνο) και με I. Muvrini & Sting (Ασ' την εικόνα να μιλάει).

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Το 2003 κυκλοφορεί το νέο τους album «Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών», στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Eric Burdon (γνωστός από τους Animals), ο Gordon Gano (Violent Femmes), οι Marc Almond και Steve Wynn.

Λένε ότι οι άνθρωποι ζουν όσο τους θυμόμαστε… Σίγουρα, λοιπόν, ο Μάνος Ξυδούς θα ζει για πάντα. Γιατί, όπως να το κάνουμε, κάποιοι άνθρωποι είναι σημαντικοί και γράφουν ιστορία.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Τι άλλο να πεις πιο απλά (1990)
Ζόρικοι καιροί (1991)
Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί (1993) - (Βασίλης Καρράς)
Για τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης (1994)
Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες (1996)
Νυχτερινός περίπατος στην Ιερά Οδό (1997)
Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό (1997)
Παίξε, παλιάτσο, τα τραγούδια σου τελειώνουν (1997)
Πυξ Λαξ (1998)
Στίλβη (1998)
Άσε την εικόνα να μιλάει (1999)
Νετρίνο (1999)
Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ; (1999)
Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά (2001)
Από εδώ κι από κει (2002)
Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών (2003)
Τέλος (2004)

ΤΕΛΟΣ
Με το χαρακτηριστικό τίτλο, “ΤΕΛΟΣ”, κυκλοφορεί το cd που “ρίχνει” τη δισκογραφική αυλαία των Πυξ Λαξ και αφήνει την ελληνική μουσική σκηνή φτωχότερη, καθώς χάνει ένα συγκρότημα που έγινε σχολή. Δεν είναι τυχαίο που μετά την εμφάνιση των Πυξ Λαξ προέκυψε η φράση “Clone Πυξ Λαξ” (Κλώνοι των Πυξ Λαξ), για να χαρακτηρίσει άλλα group και τη μουσική τους!

Μαρίνα Διονυσοπούλου

Τελευταία άρθρα από τον/την Μαρίνα Διονυσοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ανασκόπηση 2009 Χριστούγεννα στη Μεσσηνία »
You are here