Κατάληψης συνέχεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε στην νέα γενική συνέλευση των φοιτητών, η κατάληψη που έχει ξεκινήσει από τις 22 Ιανουαρίου συνεχίζεται.
Στην τελευταία όλα τα πλαίσια των παρατάξεων ήταν υπέρ της κατάληψης ,

απλά διέφεραν στο ότι η ΠΚΣ ήταν μεν υπέρ
αλλά ζητούσε να καταλογιστούν ευθύνες στους υπευθύνους, ενώ της ΑΝΤΙΡΡΗΣΗΣ ήταν υπέρ και αυτό αλλά έθετε ακόμα δυο προβλήματα μαζί.
Τελικά υπερψηφίστηκε το κοινό πλαίσιο της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ  οποίο θέλει συνέχιση της κατάληψης μέχρι να γίνει κάτι σημαντικό για το πρόβλημα τους με το ΑΣΕΠ( το πρόβλημα τους είναι στο τέλος του άρθρου). Να σημειωθεί ότι την Τέταρτη έγινε πορεία των φοιτητών στο κέντρο της πόλης, με ενδιάμεσες στάσεις το δημαρχείο και την νομαρχία. Ο δήμαρχος Καλαμάτας έδειξε την συμπαράστασή του στο πρόβλημα των φοιτητών και τους ενημέρωσε ότι είναι διατεθιμένος να προβεί σε ενέργειες μαζί τους.
Στην νομαρχία οι φοιτητές συναντήθηκαν με τον Κο Σαμέλη και τον αντινομάρχη Κο Τσιμόγιαννη.
Και οι δυο τους διαβεβαίωσαν ότι είναι στο πλευρό τους και ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους.

 

Για ό,τι νέο θα σας ενημερώσουμε.


Σχετικά με το τμήμα της φιλολογίας, θα είναι και αυτό κλειστό, αφού τα δύο τμήματα έχουν κοινή γραμματεία.

 

Ας δούμε όμως τι έχει συμβεί με το ΑΣΕΠ και το συγκεκριμένο τμήμα( ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΞΑΝΘΑΚΗ-ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΣΤΟ MUST)

Τι έχει συμβεί με το ΑΣΕΠ και το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών;
Κατά έναν περίεργο τρόπο δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Από μια εντελώς τυπική προσέγγιση η Πολιτεία, επειδή δε βλέπει μόνο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, όπως ονομάζονται τα αντίστοιχα τμήματα, λέει πως πρέπει με μια νέα υπουργική απόφαση να κατοχυρώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος. Από την πλευρά μας, έχουμε εξηγήσει τα πράγματα διεξοδικά και εμπρόθεσμα, εδώ και 2 χρόνια περίπου, πολύ πριν δηλαδή ορκιστούν οι πρώτοι μας πτυχιούχοι, με πολλά έγγραφα που έχουμε αποστείλει στο υπ. Παιδείας, στο ΣΑΠΕ (Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Τα 2 τελευταία δε, που αποτελούν συμβουλευτικά όργανα του υπουργείου Παιδείας, συμφώνησαν με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και μας διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τελειώσει. Αυτό που απομένει, λοιπόν, είναι το υπουργείο Παιδείας να στείλει ένα πολυνομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή, στο οποίο για διευκόλυνση της όλης διαδικασίας να δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό με μια απλή υπουργική απόφαση να κατοχυρώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα, όχι μόνο του δικού μας τμήματος, αλλά και πολλών άλλων τμημάτων, παλαιοτέρων, στα οποία επίσης εκκρεμεί η κατοχύρωση. Υπάρχουν τέτοια τμήματα που λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια και δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι παρανοϊκό, λοιπόν, να λένε ότι παιδιά του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας δε θα πάνε στην εκπαίδευση. Μια τελευταία διοικητική υπογραφή από τον υπ. Παιδείας χρειάζεται.

Δηλαδή, μπορεί η διαδικασία να διαρκέσει και 15 χρόνια;
Επ’ ουδενί λόγο δε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το λέω απλά, για να σας δείξω ότι αυτό το πρόβλημα δε συμβαίνει μόνο εδώ στην Καλαμάτα. Πιστεύουμε πως θα λυθεί, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Είναι μια τυπική ενέργεια, μια τυπική γραφειοκρατική κίνηση, η οποία αναμένεται να γίνει από πλευράς υπ. Παιδείας. Έτσι θα τελειώσει η ταλαιπωρία των φοιτητών αλλά και η δική μας, μεγάλη στεναχώρια.

Πτυχιούχοι του Τμήματος, πάντως, δηλώνουν απογοητευμένοι με το παραπάνω ζήτημα. Τι έχετε να τους πείτε;
Δίνω δίκιο στην αγωνία των γονέων και των πτυχιούχων που θέλουν τώρα, όπως και θα ήταν λογικό να γίνει, να δώσουν εξετάσεις στο ΑΣΕΠ, αφού στο τμήμα διδάσκονται όλα τα παραδοσιακά μαθήματα των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Όμως, λόγω της πολιτισμικής διαχείρισης,δίνεται η ευκαιρία στους πτυχιούχους, όχι μόνο να κατευθυνθούν στην εκπαίδευση ή να γίνουν ιστορικοί ή αρχαιολόγοι, αλλά να πάνε σε μουσεία, σε κοινωφελείς οργανισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά σε πάσης φύσεως σωματεία και οργανισμούς.Επομένως, τους δίνουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερης επιλογής. Στο μεταξύ, απέστειλα προσωπικά έγγραφο στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ με το αίτημα να δοθεί η δυνατότητα στους πτυχιούχους του τμήματος να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, που θα γίνει λίαν προσεχώς, με την ελπίδα ότι μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα ο υπουργός Παιδείας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της κατοχύρωσης.

Αν δε συμβεί αυτό και κάποιος στο μεταξύ έχει επιτύχει στο διαγωνισμό, τι θα γίνει;
Εάν δεν το έχει κατοχυρώσει, τότε θα είναι ένα πρόβλημα, αλλά φαντάζομαι ότι σε 3 μήνες, οπότε θα βγουν τα αποτελέσματα, θα έχουν κατοχυρωθεί. Αλλιώς, θα πρέπει να ενεργήσουμε δραστικότερα.

Ποιος ευθύνεται για όλη αυτή την κατάσταση;
Τουλάχιστον από πλευράς πανεπιστημίου, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Δε θα ήθελα να ρίξω ευθύνες σε κάποιον, ίσως οι συγκυρίες, ίσως τα διάφορα θέματα που έχουν απασχολήσει την Πολιτεία δεν επέτρεψαν να ασχοληθεί πιο συστηματικά με το ζήτημα αυτό. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και ελπίζουμε να λήξει θετικά.

 

Κλείνοντας με αυτό το θέμα, σα must θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση στους φοιτητές για τον αγώνα που δίνουν.
Είναι σοβαρό το θέμα και μακάρι να λυθεί άμεσα.

You are here