ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ;

Αφορμή για την παρακάτω συνέντευξη αποτέλεσε η είδηση - αρβύλα για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα τις Σχολές της Καλαμάτας.

Όλα ξεκίνησαν, όταν η Πρυτανεία αποφάσισε ως μέσο πίεσης για το πρόβλημα με τους συμβασιούχους να βάλει λουκέτο στη Σύγκλητο για κάποιες μέρες.Κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή έκαναν ότι δεν το κατάλαβαν,

 

έτσι διέρρεαν ότι το Πανεπιστήμιο κλείνει και οι Σχολές της Καλαμάτας φεύγουν από την πόλη. Επειδή πολλοί φοιτητές, με mail ή στο δρόμο, ζητούσαν απαντήσεις, επικοινωνήσαμε με τον καθʼ ύλην αρμόδιο, που δεν είναι άλλος από τον πρύτανη κύριο Παπαθεοδώρου:

Κύριε Παπαθεοδώρου, εδώ και μερικές μέρες στο Πανεπιστήμιο κυκλοφορεί μια φήμη που κάνει λόγο για κλείσιμο των Σχολών της Καλαμάτας και μεταφορά τους σε συγκεκριμένες πόλεις. Τι έχετε να πείτε για αυτό;
Εντελώς ανυπόστατη αυτή η φημολογία, η οποία μόνο τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου δεν εξυπηρετεί. Αν κάποιοι επιδίδονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας σε φοιτητές, γονείς και τοπική κοινωνία, θα βρουν την πανεπιστημιακή κοινότητα απέναντί τους. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι μία μεγάλη επένδυση στη γνώση και δεν κινδυνεύει από ευφάνταστους ψευδολόγους.

Ακόμα, κυκλοφορεί μια φήμη ότι έχει κλείσει η Σχολή του Ναυπλίου
Ισχύει και εδώ η παραπάνω απάντησή μου. Με μία συμπλήρωση: Την τετάρτη 13/5 θα βρίσκομαι στο Τμήμα του Ναυπλίου για να παραστώ στη Γενική Συνέλευση και να συζητήσω με τους φοιτητές.

Έχετε μάθει πώς διέρρευσε αυτό; Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα;
Δε γνωρίζω, αλλά οι σκοπιμότητες γρήγορα πάντα έρχονται στο φως.

Είδαμε, επίσης, στις εφημερίδες σχέδιο Καλλικράτη και στην εκπαίδευση, δηλαδή μείωση σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το σχετικό άρθρο κάνει λόγο ότι θα γίνει από το 2011, έχετε να πείτε κάτι για αυτό;
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα καλέσει στις αρχές Ιουνίου τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας σε διάλογο για το νέο θεσμικό πλαίσιο. Στη Σύνοδο Πρυτάνεων, όπου έγινε σχετική μνεία, δήλωσα εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ότι θα συμμετάσχω στην Επιτροπή Πρυτάνεων που θα επεξεργαστεί τη θεματολογία του διαλόγου. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου. Τα δημοσιεύματα εφημερίδων περί «Καλλικράτη ΑΕΙ-ΤΕΙ» μάλλον εξυπηρετούν τις σκοπιμότητες αυτών που θέλουν να «στρώσουν το χαλί» στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να «διερμηνεύσουν» τις επιθυμίες της. Αυτές οι απόπειρες θα αποτύχουν. Θα είμαστε παρόντες με αγωνιστικότητα και με την πεποίθηση ότι οι αλλαγές και εξορθολογισμός της λειτουργίας των Πανεπιστημίων πρέπει να στηριχθούν στη διοικητική αυτοτέλεια, τη διαφάνεια, λογοδοσία, την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, η επένδυση στη γνώση, στην καινοτομία και την αριστεία είναι προϋπόθεση εξόδου από την κρίση.

Ένα υποθετικό σενάριο που κάνει λόγο για συγκέντρωση όλων των σχολών στην Τρίπολη πώς σας φαίνεται;
Ανεδαφικό!

Θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά σας αν υπάρξει θέμα για αλλαγή του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου όπως είναι αυτό σήμερα;
Σαφώς, αλλά δεν τίθεται θέμα αλλαγής της φυσιογνωμίας ή της δομής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα απαντήσουμε ως Πανεπιστήμιο, όταν κατατεθούν οι προτάσεις του υπουργείου. Πιστεύουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ έχει προοπτικές μεταρρύθμισης μέσα από διάλογο και με αποσαφηνισμένες τις βάσεις της συζήτησης. Η διοικητική αυτοτέλεια και η ανάπτυξη αποτελούν τέτοιες βάσεις.

Με το πρόβλημα των συμβασιούχων έχουμε κάποια εξέλιξη;
Γνωρίζετε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μας αποφασίσθηκε η σύναψη, μέσω Τακτικού Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, Συμβάσεων Ανεξάρτητων Επαγγελματικών Υπηρεσιών τρίμηνης διάρκειας (ΤΕΒΕ) για πενήντα άτομα, για να εξυπηρετηθεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.Οι εν λόγω συμβάσεις δεν μπορούν να ανανεωθούν πλέον μέσω του τακτικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, το ΑΣΕΠ απέρριψε αίτημα του Πανεπιστημίου δια έγκριση συμβάσεων έργου.Επίσης, το υπουργείο Παιδείας με το από 7/4/2010 έγγραφό του ανακοίνωσε ότι παύουν να ισχύουν όλες οι εγκριτικές αποφάσεις πλήρωσης κενών οργανικών θέσεων διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος και η πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ. Παρά ταύτα, με παραστάσεις μας στο υπουργείο ζητήσαμε διεκδικήσαμε άμεσες και λειτουργικές λύσεις στο ζήτημα των συμβασιούχων. Το Πανεπιστήμιο εξάντλησε τις δυνατότητές του. Αναμένουμε ενέργειες πλέον από πλευράς υπουργείου.

Θα θέλατε, τέλος, να μας σχολιάσετε το τραγικό γεγονός της 5ης Μαΐου στη Μarfin; Θεωρείτε ότι ήταν τυχαίο;
Πρόκειται για μία αδιανόητη εγκληματική ενέργεια, για μία τελετουργική δολοφονία. Δεν είναι τυχαίο γεγονός, όταν στο πλαίσιο μίας ειρηνικής διαδήλωσης τελούνται, σχεδόν ταυτόχρονα, εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον τριών στόχων στο κέντρο της Αθήνας. Είναι απόδειξη ότι και σχέδιο υπήρχε και δολοφονική πρόθεση, όταν ο καθένας θα μπορούσε να υποθέσει ότι στα κτήρια αυτά θα υπήρχαν εργαζόμενοι. Τα θύματα της δολοφονικής αυτής ενέργειας ήταν ακριβώς εργαζόμενοι. Στη μνήμη τους οφείλουμε να βαθύνουμε την κοινωνική ευθύνη και την εγρήγορση όλων μας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Οι δολοφονικές αυτές ενέργειες δεν έχουν σχέση με τις διαδηλώσεις. Στρέφονται εναντίον της ελληνικής κοινωνίας και του λαού που δοκιμάζεται στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Δεν αρκεί μόνο η κοινωνική καταδίκη τέτοιων πράξεων, αλλά χρειάζεται να συλληφθούν οι δράστες και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Χρειάζεται - ιδιαίτερα τώρα - να απομονωθούν όσοι πλήττουν την κοινωνική συνοχή και δημιουργούν κλίμα αποσταθεροποίησης, πριν είναι αργά. Η κοινωνική κρίση δεν πρέπει να μεταβληθεί σε ένα πόλεμο όλων εναντίων όλων.

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

You are here