ΓΙΟΓΚΑ ΓΕΛΙΟΥ

Γιόγκα Γέλιου: τι ακριβώς κάνουν αυτές οι κοπέλες; Μπορούν να μας κάνουν να γελάμε; Μας κάνουν γυμναστική; Είναι αληθινό όλο αυτό; Οι απαντήσεις, και όχι μόνο, από τις αρμόδιες… στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Γιόγκα Γέλιου, λίγο μπερδεμένος όρος,μπορείτε να μας διαφωτίσετε λίγο;
Σε μια συνάντηση γέλιου γελάμε σαν άσκηση, χωρίς χιούμορ ή ανέκδοτα. Γελάμε επειδή ξέρουμε ότι μας κάνει καλό! Μιμούμαστε καταστάσεις της καθημερινότητας, στις οποίες προσθέτουμε γέλιο, κιέτσι υποκινούμε το γέλιο σωματικά κι όχινοητικά. Ξεκινάμε προσποιητά, επειδή είμαστε σε ομάδα και διατηρούμε οπτική επαφή, σύντομα το προσποιητό γέλιο γίνεται αυθόρμητο και ξεκαρδιζόμαστε. Ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ροή στην οποία εναλλάσσονται οι ασκήσεις γέλιου,οι διαφραγματικές αναπνοές, το ρυθμικόχειροκρότημα και οι θετικές δηλώσεις, κιόλα αυτά με πολύ παιδική διάθεση! Η συνάντηση κλείνει με κάποιες τεχνικές χαλάρωσης. Ολόκληρη η μέθοδος βασίζεταισε επιστημονικά αποδεδειγμένα γεγονότακι οφέλη γύρω από το γέλιο και τις συνέπειές του στη φυσιολογία και την ψυχολογία μας.Η Γιόγκα του Γέλιου σχετίζεται με τη γνωστή Γιόγκα από πλευράς φιλοσοφίας καιδιαφραγματικών αναπνοών (τεχνικήPranayama). Ουσιαστικά, Γιόγκα (Yuj) στασανσκριτικά σημαίνει ένωση. Στη Γιόγκατου Γέλιου επιδιώκουμε να ενωθούμε μετο Πνεύμα του Γέλιου, που όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας κι έτσι να είμαστεπιο υγιείς και ευτυχισμένοι.

Πότε και πώς ξεκινάτε αυτήτην προσπάθεια; Ποιοι είστε;
Η πρώτη «γνωριμία» με τη μέθοδο έγινεμέσω ενός βίντεο στο διαδίκτυο! Η απλότητα και η αμεσότητα της μεθόδου συγκλόνισε την Ελένη, η οποία έκανε τηνπρώτη (από τις 2) εκπαίδευση κι έγινε συντονίστρια Γιόγκας του Γέλιου. Στη συνέχεια «παρέσυρε» και την αδερφή της Βασιλική και εκπαιδεύτηκαν μαζί σαν πιστοποιημένες Δασκάλες Γιόγκας του Γέλιου(η 2η εκπαίδευση) από τον ιδρυτή, δρ.Μαντάν Κατάρια, τον Οκτώβριο του 2007στην Ισπανία. Η πρακτική και ψυχολογικήπροετοιμασία για να ξεκινήσουν οι συναντήσεις γέλιου με κόσμο πήρε ένα χρόνο!Τον Οκτώβριο του 2008 ιδρύσαμε το Κλαμπ Γέλιου Αίγινας, το πρώτο του είδουςτου στην Ελλάδα, το οποίο ήταν ανοιχτόκαι δωρεάν για όλους, ενώ τον Ιανουάριοτου 2009 ιδρύσαμε τη ΜΚΟ ΧαρούμενοςΠλανήτης. Σκοπός του Χαρούμενου Πλανήτη είναι η προάσπιση του ανθρώπινουδικαιώματος στην καλής ποιότητας ζωήμέσα από δράσεις που καλλιεργούν τηχαρά στην καθημερινότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ΠαγκόσμιαΕιρήνη. Βασική δράση αυτής της περιόδου είναι η προώθηση του παγκόσμιου κινήματος της Γιόγκας του Γέλιου και τωνΚλαμπ Γέλιου στην Ελλάδα.

Τι σημασία έχει, πιστεύετε,το γέλιο στον άνθρωπο;
Το γέλιο πέρα από ένα πολύ δυνατό, πανανθρώπινο συναίσθημα, είναι κι ένα καταπληκτικό εργαλείο ενδυνάμωσης. Ένακαταφύγιο, στο οποίο μπορούμε να καταφεύγουμε για να αντιμετωπίσουμε τη ζωήκαι τις δυσκολίες της με μεγαλύτερη ισορροπία και ψυχραιμία. Πέρα από τα δεκάδες επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη που προσφέρει στο σώμα, την ψυχολογία και το πνεύμα μας, μας κάνει επιπλέοννα αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να λέμε ένα δυναμικό «ναι» στο κυνήγι των ονείρων μας. Ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα στην πραγματική, άνευ όρων χαρά, και το γέλιο σαν άσκησηείναι ένας τρόπος για να τη φέρουμε στηζωή μας και να τη βιώνουμε καθημερινά!

Λείπει από τους ανθρώπουςστις μέρες μας;
Δυστυχώς, όχι μόνο έχουμε ξεχάσει, αλλάέχουμε ενοχοποιήσει το γέλιο. Ατάκες όπως: «Γελάσαμε και σήμερα», «Σε καλό ναμας βγει», το αποδεικνύουν. Ακόμα κι εμείς οι Έλληνες, που θεωρούμαστε κι είμαστε ανοιχτόκαρδος λαός, απορροφόμαστε από τα καθημερινά άγχη και ξεχνάμε ότι, παράλληλα με τους πολλούς λόγους που υπάρχουν για κλάμα, υπάρχουνκαι δεκάδες άλλοι για γέλιο! Επιπλέον, γιανα αποκομίσει κάποιος τα πολυάριθμα οφέλη του γέλιου, χρειάζεται να το εντάξειστη ζωή του με συχνότητα και διάρκεια.Το γελάκι των δευτερολέπτων που προκαλεί ένα ανέκδοτο, φυσικά μάς κάνει καλό.Για να ξεκινήσει όμως η έκκριση των ενδορφινών και η καταπολέμηση του άγχους-μερικά μόνο από τα οφέλη του γέλιου-χρειάζεται να γελάμε εγκάρδια και μεδιάρκεια (20 λεπτών), γι' αυτό και πλέονμιλάμε για το γέλιο σαν άσκηση!

Και αυτό συνδυάζεταιμε γυμναστική;
Η Γιόγκα του Γέλιου δεν περιλαμβάνει τιςγνωστές ασάνες (στάσεις σώματος), όπως η γνωστή Γιόγκα. Είναι, όμως, μιας ήπιας μορφής σωματική άσκηση με την ανάλογη κινητικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι 2 λεπτά εγκάρδιου γέλιου ισοδυναμούν με 10 λεπτά σε μηχάνημα κωπηλασίας! Επίσης, μεταξύ άλλων, μέσω του γέ-λιου προκαλείται παλμική κίνηση στο διάφραγμα, η οποία γυμνάζει και τους κοιλιακούς μας. Οι ασκήσεις γέλιου, σε συνδυασμό με τις διαφραγματικές αναπνοές, οξυγονώνουν καλύτερα το σώμα και τον εγκέφαλο, και μας οδηγούν στο να λειτουργούμε σε υψηλότερα και πιο αποδοτικά επίπεδα ενέργειας.

Και εσείς πρέπει να τους μεταδώσετεθετική ενέργεια;
Ο ρόλος του συντονιστή μιας συνάντησηςΓιόγκας του Γέλιου είναι να επιδεικνύει τιςασκήσεις, τις αναπνοές και να φροντίζεινα υπάρχει μια ροή στη διαδικασία. Φυσικά, η δική του εγρήγορση και θετική ενέργεια μεταβιβάζεται στην ομάδα, αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι η δυναμική της ομάδας είναι τελικά εκείνη που οδηγεί σε εγκάρδιο γέλιο και ό,τι θετικό αυτό επιφέρει στους συμμετέχοντες και σε εμάς. Αυτό που συμβαίνει είναι αποτέλεσμα συλλογικής ξεκαρδιστικής διάθεσης!

Όπως όλοι οι άνθρωποι κάποιες μέρεςέχουμε τις μαύρες μας, εκείνες τις μέρες ή ώρες πώς μεταδίδετε στον άλλοτο γέλιο;
Όσο πιο πολύ γελάει κάποιος σαν άσκηση, τόσο περισσότερο έρχεται σε επαφήμε αυτό που λέμε «Πνεύμα του Γέλιου».Είναι μια ποιότητα που όλοι έχουμε μέσαμας: ανιδιοτελές, αστείρευτο γέλιο. Ακόμα κι αν έχουμε τις μαύρες μας σαν συντονίστριες, η διαδικασία της Γιόγκας τουΓέλιου σε κάνει να βρίσκεσαι αποκλειστικά στο παρόν. Δε σκέφτεσαι το πριν ή τομετά, είσαι απλά εκεί και γελάς χωρίς λόγο. Για την ακρίβεια όταν όλοι έχουμε τιςμαύρες μας είναι που έχουμε ανάγκη ναγελάσουμε περισσότερο, για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να λειτουργήσει μεπερισσότερη αισιοδοξία και να αντιμετωπίσει το εκάστοτε θέμα.

Πιστεύετε ότι είναι αληθινό;
Από τη στιγμή που θα το εξασκήσουμε καιθα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξεκινήσει να γελά, είναι αληθινό και ρέει σανποτάμι. Στην αρχή ξεκινάμε τις ασκήσειςγελώντας προσποιητά, λόγω της δυναμικής της ομάδας και της συναισθηματικήςμεταδοτικότητας, πολύ σύντομα το προσποιητό γέλιο γίνεται αυθόρμητο. Εξάλλου, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τοσώμα μας δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε προσποιητό κι αυθόρμητο γέλιο, κι έχει τις ίδιες ωφέλιμες για μας αντιδράσεις καιστις 2 περιπτώσεις.

Έχετε κάποιο χώρο; Αν ναι, πού;
Στην Αθήνα: Κάνουμε συναντήσεις Γιόγκας του Γέλιου στον Πολυχώρο SpringPeople (Αγαθάρχου 12, Ψυρρή) κάθε Τετάρτη 5.30-6.30 μ.μ.Στην Αίγινα: Το Κλαμπ Γέλιου Αίγινας συ-ναντιέται κάθε Παρασκευή, 6-7 μ.μ., στοχώρο του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας(Βασ. Γεωργίου Α'), στο κέντρο της πόλης.

Αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει,τι πρέπει να φέρει μαζί του;
Πρέπει να φέρει απλώς το σώμα του, ντυμένο με άνετα ρούχα! Ίσως και κάποιοστρωματάκι ή κουβέρτα γιατί στο τέλοςτης συνάντησης χαλαρώνουμε ξαπλώνοντας στο πάτωμα!

Εσείς βγάζετε και αλλά άτομα που διδάσκουν /μεταδίδουν την γιόγκα γέλιου;
Εμείς, ως Δασκάλες Γιόγκας του Γέλιουεκπαιδεύουμε συντονιστές Γιόγκας τουΓέλιου. Άτομα, δηλαδή, που ενδιαφέρονται να συντονίσουν οι ίδιοι συναντήσειςΓιόγκας του Γέλιου ή να εντάξουν τη Γιόγκα του Γέλιου στο ήδη υπάρχον επάγγελμά τους.

Πώς μπορεί να γίνει κάποιοςένας από εσάς;
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να γίνει Δάσκαλος Γιόγκας Γέλιου θα πρέπεινα εκπαιδευτεί από τον ιδρυτή του συστήματος δρ. Μαντάν Κατάρια, σε κάποια από τις πολλές εκπαιδεύσεις που διοργανώνει ανά τον κόσμο.Η επόμενη εκπαίδευση Συντονιστών Γιόγκας Γέλιου με Δασκάλες εμάς είναι στις17 και 18 Απριλίου 2010. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τον ιστότοπό μας: www.laughteryoga.gr.

Είναι επάγγελμα για εσάς;
Μέσα από τη Γιόγκα του Γέλιου θυμίζουμε στους ανθρώπους κάτι που έχουν ξεχάσει: το αναφαίρετο δικαίωμά τους στηχαρά. Είμαστε μοναδικά όντα και, μεταξύάλλων, έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο καιταυτόχρονα δώρο, το σώμα μας. Στη Γιόγκα του Γέλιου το χρησιμοποιούμε για νανιώσουμε τη χαρά της ζωής: είμαστε εδώ,σε αυτό το σημείο του σύμπαντος, τη Γη,και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνυπάρχουμε αρμονικά ο ένας με τον άλλο,αλλά και με τον πλανήτη ολόκληρο. Αντιλαμβανόμαστε αυτή τη διαδικασία ενθύ-μησης ως λειτούργημα, απέναντι στον εαυτό μας και σε εκείνους που ανοίγονταιστη μεταμορφωτική δύναμη του γέλιου,στα σεμινάριά και τις συναντήσεις μας.

10 λόγοι για να γελάσετε…χωρίς λόγο!
1. Το γέλιο είναι αγχολυτικό. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών άγχους, επινεφρίνη και κορτιζόλη.
2. Το γέλιο δυναμώνει το ανοσοποιητικόσύστημα και βοηθά στη διατήρηση τηςκαλής υγείας.
3. Το γέλιο είναι αντιγηραντικό. Αυξάνειτην κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο, και τρέφει το δέρμα κάνοντάς τονα λάμπει.
4. Το γέλιο είναι μία αερόβια άσκηση, ισάξια με οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση.
5. Το γέλιο αυξάνει τα επίπεδα της ενδορφίνης- το φυσικό αναλγητικό του σώμα-τος, στο αίμα.
6. Το γέλιο βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μειώνονταςτην έκκριση των στρεσογόνων ορμονών.
7. Το γέλιο βοηθά στην καταπολέμησητης κατάθλιψης, της νευρικότητας καιτων ψυχοσωματικών διαταραχών.
8. Η Γιόγκα του Γέλιου μας κάνει πιο δημιουργικούς και βελτιώνει την αίσθησητου χιούμορ μας.
9. Το γέλιο αλλάζει την αντιμετώπισή μαςγια τα καθημερινά άγχη, απομυθοποιείτον αγώνα για εξουσία και διώχνει τοθυμό με το να τον απελευθερώνει.
10. Το γέλιο μας βοηθά να αποκτήσουμεπερισσότερη αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την αυτοέκφρασή μας.

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

You are here