Μαξιμος Μουμουρης - Ναντια Γιαννακοπουλου

Ένας ηθοποιός μια πολιτικός

 


Πόσο καιρό γνωρίζεστε;

Μάξιμος: Γνωριζόμαστε από το σχολείο, από το Λύκειο. Μαζί είμαστε πολλά χρόνια.
Νάντια: Μου άρεσε ο Μάξιμος από την πρώτη στιγμή που τον είδα, αλλά ήρθαμε κοντά σιγά σιγά, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον όλο και καλύτερα. Νιώθω ότι η σχέση μας είναι πολύ στέρεη, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Τον ήξερα από τα 15 μου, και τίποτα δεν έγινε βιαστικά μεταξύ μας. Όταν αποφασίσαμε να παντρευτούμε, ένιωθα σίγουρη και για εκείνον και για μένα.

Γιατί ο γάμος στην Αθήνα;
Μάξιμος: Δεν το διαπραγματευόμουν! Αποφασίσαμε να γίνει ο γάμος σε πολύ στενό οικογενειακό περιβάλλον μακριά από τη δημο- σιότητα και τα φλας και έτσι έγινε. Ο γάμος είναι μία πολύ προσωπική στιγμή. Δεν καλέσαμε ούτε πολύ στενούς συγγενείς μας. Ελπίζουμε ότι η βάφτιση της κόρης μας θα γίνει στην Καλαμάτα τελικά!

Το μωρό σάς έχει αλλάξει τη ζωή;
Νάντια: Το μωρό είναι η απόλυτη ευτυχία! Αλλάζουν τα πάντα στη ζωή - ναι, όλα είναι πιο όμορφα, πιο ουσιαστικά. Νομίζω ότι ολοκληρώνεσαι ως άνθρωπος, ωριμάζεις. Είναι η πιο καλή συγκυρία για να γίνεις καλύτερος ως άνθρωπος.
Μάξιμος: Ξυπνάς διαφορετικά κάθε μέρα με το μωρό. Μεγαλώνει κάθε μέρα, παρατηρείς τις αλλαγές, σου σκάει ένα χαμόγελο και δε θέλεις τίποτα άλλο! Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.
Νάντια: Δεν είμαι εγώ το πιο σημαντικό;
Μάξιμος: (Γελάει) Κι εσύ μαζί!

Σε ποιον μοιάζει το μωρό;
Μάξιμος: Χμμ… Νομίζω πως μοιάζει στη Νάντια. Τουλάχιστον έτσι λένε οι περισσότεροι φίλοι μας.
Νάντια: Όχι απόλυτα, έχει πάρει χαρακτηριστικά και των δύο πιστεύω. Έχει, πάντως, τα δικά μου μάτια.

Πώς είναι να έχεις σύζυγο μια πολιτικό/έναν ηθοποιό;
Νάντια: Να πω εγώ πρώτη; Σίγουρα οι πολλές υποχρεώσεις και των δύο είναι πρόβλημα. Είναι αρκετά δύσκολο για μια νέα γυναίκα να προσπαθείγια το παιδί, για το σύζυγο, για το σπίτι, για την πολιτική, για τη δουλειά. Κάποιες φορές νιώθω ότι ο χρόνος δε μου αρκεί, ότι κάτι τελικά δε θα κάνω καλά. Όταν, όμως, το βράδυ συναντιόμαστε με το Μάξιμο και το μωρό, όλα αλλάζουν. Ναι, όταν έχει συνεχώς παραστάσεις και γυρίσματα μου λείπει. Αλλά πιστεύω ότι η γενιά μας, ασχέτως επαγγέλματος, τρέχει συνέχεια να προλάβει κάτι. Το συζητάω με τις φίλες μου, μας προβληματίζει. Είμαστε μια πιεσμένη γενιά που πρέπει να κάνουμε τα πάντα. Ευτυχώς, τελικά, προλαβαίνουμε… Πρέπει, επίσης, να σου πω ότι αγαπάω πολύ το σινεμά και το θέατρο, οπότε καταλαβαίνεις ότι το να είμαιστους χώρους του Μάξιμου δε μου είναι καθόλου βαρετό…Ίσα ίσα, το αντίθετο…
Μάξιμος: Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από να καθόμαστε στο σπίτι, να βλέπουμε μια ταινία και να τη σχολιάζουμε. Ή να μιλάμε για την επικαιρότητα. Όσο για αυτό που ρώτησες, χαίρομαι που είμαι με μια δυναμική γυναίκα. Με συγκινεί πολλές φορές η αγωνία της για το κοινό καλό. Για τα κοινά. Και ιδιαίτερα για τα προβλήματα του τόπου της. Πλέον τα έχω μάθει κι εγώ… Ειδικά ο δρόμος Τρίπολης - Καλαμάτας και οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προDόντων, η ακρίβεια και κυρίως η ανεργία που στην περιφέρεια είναι ακόμη χειρότερη, είναι από τα πιο συνηθισμένα θέματα που ακούω… Πάντως, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι τα προλαβαίνει όλα μια χαρά!
Νάντια: Ε, βοηθάς και εσύ πολύ!!!

Μάξιμε, εσύ από πού είσαι;Πώς σου φαίνεται η πόλη μας;
Είμαι από την Κέρκυρα. Η μητέρα μου από την Ιταλία. Η Καλαμάτα, όμως, μου αρέσει πολύ! Μου αρέσει να περπατάω στους δρόμους της, να κάνω βόλτες στη θάλασσα. Ειδικά στη Ναυαρίνου. Να χαλαρώνουμε πίνοντας καφέ στην παραλία. Επίσης, μου αρέσουν πολύ οι εκδρομές σε όλη την περιοχή. Ειδικά στους αρχαιολογικούς χώρους της. Λατρεύω την Αρχαία Μεσσήνη και έχω επισκεφθείπολλές φορές τον Επικούριο Απόλλωνα.

Θα έμενες μόνιμα εδώ;
Άνετα! Προτιμώ τα πιο μικρά μέρη από τις μεγαλουπόλεις. Ούτως ή άλλως, έρχομαι πολύ συχνά.

Πες μας λίγο την ιστορία σου ως ηθοποιός (ξεκίνημα, συνέχεια κ.λπ.)
Τελείωσα τη Σχολή Βεάκη. Έχω παίξει μέχρι σήμερα σε πάνω από 15 θεατρικές παραστάσεις και σε αρκετά τηλεοπτικά σήριαλ. Συγ- χρόνως, είμαι τελειόφοιτος στο τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο.

Είσαι της τηλεόρασης τελικά;
Από την τηλεόραση με γνώρισαν οι περισσότεροι. Περνάω πολύ καλά και στην τηλεόραση και στο θέατρο. Αν μου έλεγες, όμως, ποιο πρέπει να διαλέξω, γιατίέγινα ηθοποιός, ποιος είναι ο έρωτάς μου, θα σου έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη το θέατρο.

Εσύ με την πολιτική πώς τα πας;
Ενημερώνομαι, συζητάω, συμμετέχω όπου μπορώ. Η δημοκρατίαχρειάζεται ενεργούς πολίτες, μόνο έτσι μπορείνα λειτουργήσει σω- στά.

Ποια θεωρείς καλύτερη συνεργασία σου;
Από όλες τις συνεργασίες μου έχω αποκομίσει θετικές εμπειρίες. Έχω μάθει. Έχω γίνει καλύτερος και ως ηθοποιός και ως άνθρωπος. Σίγουρα η εμπειρία μου ως Αίγισθος στην Επίδαυρο αυτό το καλοκαίρι στον Αγαμέμνονα της Άντζελας Μπρούσκου ήταν από τις πιο εποικοδομητικές μέχρι στιγμής.

Νάντια, πώς και από τόσο μικρή στην πολιτική;
Σίγουρα οφείλεται και στο ότι με- γάλωσα σε ένα σπίτι όπου η πολιτική ήταν διάχυτη. Από το σχολείο ασχολήθηκα με τα κοινά. Στο Πανεπιστήμιο ήμουν στην ΠΑΣΠ, οι σπουδές μου έχουν την πολιτική στο επίκεντρο. Να σου πω κάτι; Νομίζω ότι δεν είναι κανείς μικρός για την πολιτική.

Τι είναι για σένα η πολιτική;
Ο τρόπος διεκδίκησης δικαιωμάτων και μιας καλύτερης ζωής. Το μέσο που μπορείνα μας οδηγήσει σε μια δίκαιη, ανθρώπινη κοινωνία. Δύσκολος δρόμος σίγουρα. Και δυστυχώς, πολλές φορές η πολιτική -ή μάλλον οι πολιτικοί- παρεκκλίνουν αυτής της πορείας. Αυτό που έχω μάθει από τον πατέρα μου, πάντως, είναι ότι η πολιτική είναι προσφορά και θυσίες. Στέρηση του προσωπικού σου, του οικογενειακού σου χρόνου για να τον αφιερώσεις στα κοινά. Όποιος μπαίνει στην πολιτική για άλλους λόγους, θα αποτύχει με σιγουριά.

Περίμενες ότι, αν και πρωτοεμφανιζόμενη, θα ερχόσουν δεύτερη σε ψήφους;
Περίμενα ότι θα πάω καλά, αλλά κάθε μέρα της προεκλογικής εκστρατείας ένιωθα και πιο δυνατή. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό που επισκέφτηκα συνάντησα ανθρώπους που μου έδειχναν την αγάπη τους. Πιστεύω ότι στο τέλος των συναντήσεων κέρδιζα και την εμπι- στοσύνη των περισσότερων. Αυτό μου έδινε δύναμη.

Πώς ένιωσες όταν τελικά είδες ότι δεν εκλέγεσαι;
Στενοχωρήθηκα είναι η αλήθεια. Όλοι πίστευαν πως το ΠΑΣΟΚ θα εξέλεγε 2 βουλευτές στη Μεσσηνία, αλλά δυστυχώς λόγω εκλογικού νόμου και για πολύ λίγες ψήφους χάσαμε την έδρα. Ειλικρινά, όμως, η στεναχώρια μου ήταν μεγαλύτερη γιατίως πολιτικός φορέας χάσαμε τις εκλογές.

Αν δεν είχες το επώνυμο του πατέρα σου, πιστεύεις ότι θα ερχόσουν και πάλι δεύτερη;
Σίγουρα με βοήθησε. Μου άνοιξε κάποιες πόρτες. Αλλά σου είπα και πριν: το σημαντικό είναι η άποψη των ανθρώπων αφού σε γνωρί- σουν, αφού συζητήσεις μαζί  τους, αφού δουν τη δράση σου. Δεν αρκεί να είσαι γιος ή κόρη βουλευτή. Πρέπει να αποδείξεις και ο ίδιος ότι το αξίζεις. Για εμένα η μεγαλύτερη χαρά είναι ότι στον τόπο μου με φωνάζουν και με ξέρουν όλοι ως Νάντια.

Κατηγορούν συγκεκριμένους βουλευτές ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους (ένα σχόλιο).
Δε θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο σε αυτό. Σίγουρα, πάντως, δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία.

Στην Καλαμάτα είσαι συχνά;
Ερχόμουν κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι να γεννήσω. Το τελευταίο διάστημα λόγω της μικρής δεν ερχόμουν όσο συχνά ήθελα. Ήδη, πάντως, έχω ξεκινήσει να κατεβαίνω με το μωρό στη Μεσσηνία, γιατ ίσυνεχίζω να τη θηλάζω και προσπαθώ να τα συνδυάσω όλα.

Θα έμενες μόνιμα εδώ;
Αν και εργάζομαι στην Αθήνα, μοιράζομαι το χρόνο μου μεταξύ των δύο τόπων. Εργάζεται ήδη εδώ η αδερφή μου και πιστεύω ότι η πόλη μας είναι το ιδανικό μέρος να μεγαλώνεις παιδιά.

Μια ευχή και από τους δύο για τους αναγνώστες του περιο- δικού μας!
Μάξιμος: Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά! Με υγεία και δημιουργικότητα. Με ειρήνη και αγάπη. Καλή συνέχεια στη διαδρομή σας ως περιοδικό.
Νάντια: Όλοι λένε ότι το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλη την υφήλιο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεραστεί γρήγορα και ανώδυνα. Ευχές για υγεία, χαρά, ειρήνη και δημοκρατία. Η τελευταία έχει πληγωθεί πολύ αυτή την περίοδο.

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

 

You are here