PET GROOMER

Ο Ανδρέας Τσιάμης είναι ο μοναδικός καλλωπιστής μικρών ζώων στην πόλη μας. Όταν έμαθα για αυτή την ιδιότητα, αμέσως μου τράβηξε την προσοχή και αποφάσισα να τον συναντήσω.

Καλλωπιστής μικρών ζώων ή pet groomer… τι ακριβώς κάνεις;
Καλλωπίζεις μικρά ζώα και, κυρίως, σκυλάκια.

Τι περιλαμβάνει ο καλλωπισμός;
Κούρεμα, ρετουσάρισμα, χτένισμα ή και μπάνιο.

Εσύ πώς αποφάσισες να ασχοληθείς;
Εντελώς τυχαία. Ήμουν ΕΠΟΠ στα τεθωρακισμένα, ώσπου αποφάσισα να φύγω. Έτσι βρέθηκα εδώ και έψαχνα να δω τι θα κάνω. Το μαγαζί προϋπήρχε, το είχε μια πολύ καλή φίλη, η Γεωργία Μαρίνη, η οποία ήθελε να το αφήσει για να επεκτείνει τις σπουδές της. Έτσι μου πρότεινε να το αναλάβω.

Πώς γίνεται κάποιος καλλωπιστής μικρών ζώων;
Υπάρχουν στην Αθήνα ιδιωτικές σχολές οι οποίες εκπαιδεύουν νέους groomer.

Είχες κάποια σχέση με τα ζώα εσύ πριν;
Αγαπούσα τα ζώα, κυρίως τα σκυλάκια, έτσι σκέφτηκα, γιατί όχι;

Πάντως, πολύ πιασάρικο να δηλώνεις καλλωπιστής μικρών ζώων, ε;
Είναι αρκετά, δεν μπορώ να πω, τα περισσότερα κορίτσια ενθουσιάζονται όταν το ακούν. Τελικά, όμως, στέλνουν τα ζωάκια τους με τις μητέρες τους στο μαγαζί (γέλια).

Πόσο δύσκολο είναι να καλλωπίσεις ένα σκυλί;
Εξαρτάται. Μπορεί να είναι στην αρχή έως ένα βαθμό επικίνδυνο, αλλά με τον καιρό βρίσκεις τρόπους να προσεγγίσεις τα πιο επιθετικά.

Είχες ευτράπελα μέχρι σήμερα;
Ευτράπελα; Ε, ας πούμε, θυμάμαι μια φορά ένα κανισάκι που με το που το άγγιζα, αντιδρούσε λες και το χτυπούσε ρεύμα. Έτσι δεν μπορούσα να δουλέψω. Επίσης, ένα τσόου τσόου, που ήταν φοβερά επιθετικό. Μάλιστα, με είχε δαγκώσει, αλλά για καλή μου τύχη φορούσα τα προστατευτικά γάντια.

Οπότε παίρνεις κάποιες προφυλάξεις;
Ναι, υπάρχουν τα δερμάτινα γάντια, το φίμωτρο και το λουράκι με το οποίο δένουμε τα σκυλιά. Εδώ να τονίσω ότι ποτέ ένας pet groomer δε χρησιμοποιεί νάρκωση ή ηρεμιστικά φάρμακα στο ζώο.

Υπάρχουν πελάτες που ζητούν κάτι περίεργο;
Περίεργο όχι, κάποιες φορές απλά κάτι εξειδικευμένο. Όπως το να αφήσω πυμπονάκια ή παντελονάκια σε ένα σκυλάκι ή να διαμορφώσω με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο το κεφάλι του, αλλά αυτό για μένα είναι στο πρόγραμμα.

Και πόσο κοστίζει ο καλλωπισμός;
Γύρω στα 25 ευρώ είναι το σύνηθες, αλλά εξαρτάται και από το βαθμό δυσκολίας.

Πες κάτι τελευταίο στους ιδιοκτήτες των τετράποδων φίλων;
Πολλή αγάπη, φροντίδα και όχι υπερβολές.

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

You are here