ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ

Στην Καλαμάτα περνάμε σε νέα εποχή!Όπως θα έχετε παρατηρήσει, παντού στην Καλαμάτα σκάβουν για οπτικές ίνες. Τι ακριβώς, όμως, γίνεται αυτή την περίοδο στην πόλη μας; Τι είναι οι οπτικές ίνες; Τι είναι ο «Έξυπνος Οικισμός»;

Θα έχουμε παντού ασύρματο internet; Για όλα αυτά και όχι μόνο… μας απαντά ο κατάλληλος αντιδήμαρχος, Νίκος Μπασακίδης:

Όλοι ακούμε τελευταία για οπτικές ίνες. Πείτε μας με απλά λόγια τι είναι αυτές.
Στο Δήμο Καλαμάτας έχει κατασκευαστεί και είναι έτοιμο για τη λειτουργία του το ΜητροπολιτικόΔίκτυο Οπτικών Ινών, μήκους 17 χιλιομέτρων, που διασυνδέει 71 σημεία δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως σχολεία, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ και υπηρεσίες του Δημοσίου (Δήμος, Νομαρχία, ΔΟΥ, ΙΚΑ, Πυροσβεστική, Αστυνομία κ.λπ.). Σήμερα κατασκευάζονται οι επεκτάσεις του δικτύου, συνολικού μήκους 18 χλμ., που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και θα διασυνδέσουν, μέσω των κυκλωμάτων του ΟΤΕ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τονώνοντας έτσι την επιχειρηματική δραστηριότητα και αλλάζοντας τρόπους και συνήθειες γύρω απότην ψυχαγωγία και την ενημέρωση. Η διαχείριση του δικτύου θα γίνει από διαδημοτική εταιρεία Δήμων της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, που αυτή τη στιγμή συστήνεται στη βάση οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας που χρηματοδοτείται απότο Δήμο Πατρέων, και θα εκπονηθεί απότο Πανεπιστήμιο Πατρών, και η οποία προβλέπεται να θέσει σε λειτουργία το δίκτυο μέσα στο 2010. Η Διαδημοτική Εταιρεία θα έχει ως στόχο την αξιοποίηση και διαχείριση των υποδομών για λογαριασμότων φορέων του δημοσίου που διασυνδέονται πάνω στο δίκτυο, αλλά και την ενοικίαση μέρους αυτών σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ τα οποιαδήποτε έσοδα θα χρησιμοποιούνται για την επέκταση και συντήρηση του δικτύου. Με τη λειτουργία του δικτύου, θα διακινούνται μεταξύ των διασυνδεόμενων φορέων δεδομένα με μεγάλες ταχύτητες και υψηλή ασφάλεια, κάτι που θα συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να παρασχεθούν προς τους πολίτες ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους αλλά και τον τρόπο οικονομικής δραστηριότητάς τους.

Ο «Έξυπνος Οικισμός» τι ακριβώς είναι;
Έξυπνος Οικισμός είναι ένας όρος που περιγράφει τις διαδικασίες του μετασχηματισμού μιας περιοχής σε ψηφιακή κοινότητα, στην οποία οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι υπηρεσίες αυτές θα προσφέρονται πλέον με ριζικά διαφορετικότρό πο μέσω ενσύρματων και ασύρματων τηλεπικοινω- νιακών ευρυζωνικών δικτύων και θα αφορούν στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα ζουν και θα εργάζονται μέσα σε αυτότον ψηφιακό χώρο. Ο Δήμος Καλαμάτας υλοποιεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου το έργο «ΕΞΥΠΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», που χρηματοδοτείται απότο «Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας» και περιλαμβάνει την εγκατάσταση τηλεπι-κοινωνιακών ευρυζωνικών υποδομών, αλλά και την ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος για χρήση ψηφιακών υπηρεσιών. Το έργο προβλέπει τη σύνδεση με οπτική ίνα 254 κτηρίων και 330 εντός αυτών διαμερισμάτων, στην περιοχή του «Έξυπνου Οικισμού», που οριοθετείται απότις οδούς Αριστομένους – Βασ. Όλγας – Φαρών – Νικηταρά. Στην πρώτη φάση, που είναι πιλοτική, σε κάθε κτήριο θα συνδέονται από1 έως 2 διαμερίσματα, ενώ σε μελλοντική επέκταση του δικτύου θα γίνουν χωρίς μεγάλο κόστος και οι υπόλοιπες συνδέσεις.
Παράλληλα, η περιοχή που περικλείεται απότις οδούς Παλαιολόγου-Μελετίου-Υπαπαντής-Αριστομένους και Βασ. Όλγας, θα καλυφθεί απόσημεία ασύρματης πρόσβασης (WiFi HotSpots), με σκοπότην ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, κυρίως, όσων κινούνται μέσα σε αυτή τη ζώνη.

Σε ποιους απευθύνεται;
Απευθύνεται αρχικά σε νοικοκυριά και δευτερευόντως σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις της περιοχής του «Έξυπνου Οικισμού».

Οι Καλαματιανοί έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το έργο;
Αρχικά όχι όσο περιμέναμε, αλλά στη συνέχεια υπήρξε προθυμία, ώστε σήμερα να λέμε ότι στο τέλος θα γίνουν όλες οι εγκαταστάσεις που έχουν προγραμματιστεί. Άλλωστε, το κόστος εγκατάστασης είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, ενώ το μελλοντικό όφελος, μόνο με τη συμμετοχή σε δίκτυο οπτικών ινών, θα είναι πολύ μεγάλο, αφού το συγκεκριμένο έργο είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα που εγκαθιστά οπτική ίνα σε κάθε σπίτι.

Τι υπηρεσίες προσφέρονται σε κάποιον που εντάσσεται στον «Έξυπνο Οικισμό»;
Σε όλους τους χρήστες του Έξυπνου Οικισμού θα δοθεί η δυνατότητα για ένα χρόνο εντελώς ΔΩΡΕΑΝ να απολαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες, όπως πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες καθώς και υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Τηλεκπαίδευσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ηλεκτρονικής Υγείας (ehealth). Μετά τον πρώτο χρόνο η αξιοποίηση του δικτύου θα γίνει από επιχειρηματικό σχήμα που θα διαχειριστεί το δίκτυο με τρόπο κοστοστρεφή, επομένως με τέλη πολύ μικρότερα της αγοράς.

Δηλαδή, κάποιος που εντάσσεται στον «Έξυπνο Οικισμό» δε χρειάζεται πλέον να έχει σύνδεση internet από κάποιον πάροχο;
Φυσικά, όχι.

Πότε αναμένεται να μπει σε πλήρη λειτουργία;
Η ολοκλήρωση του έργου και η έναρξη της κανονικής λειτουργίας του θα γίνει στις αρχές του νέου χρόνου.

Ασύρματο δίκτυο…
Για την ξενάγηση των επισκεπτών αλλά και όσων μετακινούνται για λόγους επαγγελματικούς και ψυχαγωγικούς μέσα στην πόλη, εγκαθιστούμε σε αρκετές περιοχές σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Σε ποιες περιοχές μπήκε;
Σήμερα λειτουργεί ασύρματο δίκτυο στη μαρίνα και το Ιστορικό Κέντρο, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν καλυφθεί, μέσω του έργου «Έξυπνος Οικισμός», η περιοχή από την Παλαιολόγου έως την κεντρική πλατεία και απότην Υπαπαντής έως τη Βασ. Όλγας, ενώ μέσω του έργου «Ηλεκτρονική Ξενάγηση», σε περιοχές όπως η παραλιακή ζώνη, το ΚΤΕΛ, η Αγία Τριάδα και η Νομαρχία.

Αναμένεται να επεκταθεί σε όλη την πόλη;
Με την αξιοποίηση του δικτύου οπτικών ινών θα επεκταθεί το ασύρματο δίκτυο ώστε οι περιοχές της πόλης με μεγάλη κινητικότητα και επισκεψιμότητα να καλυφθούν πλήρως.

Ποιοι είναι οι όροι πρόσβασης και οι περιορισμοί;
Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και θα υπακούει μόνο στους κανόνες ασφαλείας που θα έχουν καθοριστεί απότις ίδιες τις εφαρμογές. Οι περιορισμοί θα αφορούν στη διακίνηση παράνομου λογισμικού, πορνογραφικού υλικού κ.ά. Μέλημά μας είναι το ασύρματο δίκτυο να χρησιμοποιείται απόό σους το έχουν ανάγκη, όλες τις ώρες της ημέρας, με τρόπο που δε θα παραβιάζονται κα- νόνες του Ποινικού Δικαίου.
Ολοκληρώνοντας τις ψηφιακές μας υποδομές, στο προσεχές μέλλον με προτάσεις προς το ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση επιδιώκουμε την ψηφιοποίηση περιεχομένου για την παροχή ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, γιατί θεωρούμε ότι η αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών είναι προυπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε δράσης τοπικής ανάπτυξης.
Στόχος μας είναι η Ευρυζωνικότητα να διεισδύσει, ως έννοια και αντίληψη, σε όλες τις δραστηριότητες της πόλης, κάτι που ως Δημοτική Αρχή προωθούμε και θα το πετύχουμε.

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

New layer...
You are here