Φορητός ή σταθερός;

Γράφτηκε από Γιώργος Τζώρτζης
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ένα ερώτημα πολύ κοινό πλέον κι όμως τόσο δύσκολο να απαντηθεί. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τις ανάγκες σας.


Ποιο είναι το επάγγελμά σας;Χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ως εργαλείο ή για διασκέδαση; Πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε;
Τέτοια ερωτήματα μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση, αλλά στο τέλος θα βοηθήσουν να αγοράσετε τον υπολογιστή που πραγματικά θέλετε, έστω κι αν δεν είναι αυτός που σκεπτόσασταν στην αρχή!!!

Ας καταγράψουμε, λοιπόν, ορισμένα θετικά και αρνητικά στοιχεία, ώστε να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα:

 

«Όπου πας πάει…»

Αρχίζουμε με το βασικότερο θετικό ενός φορητού υπολογιστή… τι άλλο… είναι φορητός! Όπερ σημάνει ότι μπορούμε να δουλεύουμε σχεδόν παντού και σε κάθε χώρο, με ή χωρίς ρεύμα, σε γραφείο ή στα πόδια μας, ακόμα και όταν απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας στην καφετέρια.

 

«Προσοχή, εύθραυστο…»

Απ’ την άλλη, όμως, το γεγονός ότι μπορούμε να τον μεταφέρουμε παντού, σημαίνει ότι είναι συνεχώς εκτεθειμένος σε κινδύνους, όπως κλοπή (κάτι πολύ συνηθισμένο πλέον) ή καταστροφή του από κάποιο πέσιμο, τράβηγμα, σπάσιμο κ.τ.λ. (μακριά από ’μας).

 

«Τα μεταξωτά βρακιά…»

Στην άτυχη αυτή περίπτωση, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την τότε «χαμογελαστή» εταιρεία που μας πούλησε το πολυπόθητο μηχάνημα, η οποία στο άκουσμα και μόνο της λέξης «εγγύηση» σταματά να είναι «χαμογελαστή». Αν ισχύει η εγγύηση (καταστροφή χωρίς ανθρώπινο σφάλμα), θα είναι μικρή η ταλαιπωρία σας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να βάλετε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν κατά την αγορά) βαθιά το χέρι στην τσέπη για την επισκευή του, μιας και οι φορητοί υπολογιστές επισκευάζονται μόνο από την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία παρεμπιπτόντως θα τρίβει τα χέρια της. Αντίθετα, ένας σταθερός υπολογιστής μπορεί εύκολα να επισκευαστεί, ακόμα και από εσάς ή έστω από κάποιον που γνωρίζει από τεχνικά θέματα Η/Υ, με πολύ μικρότερο κόστος.

 

«Βαθιές τσέπες χωρίς καβούρια…»

Άλλο ένα μελανό σημείο των φορητών είναι η τιμή τους. Η τιμή ενός «καλού» φορητού υπολογιστή κυμαίνεται μεταξύ 800 - 1000 ευρώ, ενώ ένας αντίστοιχων χαρακτηριστικών σταθερός μεταξύ 500 ευρώ - 700 ευρώ, διαφορά καθόλου ευκαταφρόνητη.

Τώρα, αν μπούμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για υπολογιστή υψηλών δυνατοτήτων, μπορεί να αγγίξουμε οικονομικές διαφορές της τάξεως των 500 έως και 1000 ευρώ μεταξύ φορητού και σταθερού (πάντα με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά).

 

«Λίγο σπρωξιματάκι παίρνει;»

Οι περισσότεροι φορητοί έρχονται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, γεγονός που δεν επιτρέπει στο χρήστη να «αλλάξει» επιμέρους τμήματα (περιορισμένη αναβάθμιση). Άλλοι πάλι δέχονται κάποιες παρεμβάσεις, αλλά εντός ορίων και αντίστοιχου χρηματικού κόστους. Ένας φορητός δύσκολα αναβαθμίζεται, οπότε πάντα να έχετε υπ’ όψιν σας κατά την αγορά του πως «ό,τι βλέπεις παίρνεις», μην κάνετε όνειρα γιατί θα ξυπνήσετε απότομα.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο αρχικό και ίσως το μοναδικό θετικό ενός φορητού υπολογιστή, τη φορητότητα (άντε και το μέγεθος), θα πρέπει να αναλογιστείτε, επομένως, αν αξίζει το αντίστοιχο κόστος (τεχνικό & οικονομικό) ή όχι;

Επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κάτι εναντίον των φορητών, απεναντίας η εμφάνισή τους έχει εξυπηρετήσει πολλούς επαγγελματίες, σε πλείστους τομείς, καθώς και πολλούς φοιτητές, που αποτελούν την πλειονότητα χρηστών φορητών υπολογιστών. Όμως, σκοπός αυτού του άρθρου είναι η σωστή ενημέρωση και η εν μέρει λύση αυτού του διλλήματος. Η τελική απόφαση παραμένει δική σας…

 

Γιώργος Τζώρτζης

Μηχανολόγος Η/Υ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Facebook Ξεκολλήστε »
You are here