Νοέμβριος 2009

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μερικές σκέψεις για τα Stage:


Πριν τις εκλογές όλοι οι εργαζόμενοι έλεγαν «δουλεύουμε για ψίχουλα, είμαστε ανασφάλιστοι, να καταργηθούν». Γενικά, όλοι ήταν κατά αυτού του προγράμματος εργασίας. Μετά τις εκλογές, καταργούνται τα Stage και πάλι όλοι φωνάζουν. Αυτή τη φορά γιατί καταργήθηκαν!
Τα Stage αποτέλεσαν μια «καραμέλα» των πολιτικών, μια υποχρέωση που «πούλησαν» και ένα τέχνασμα για να φανεί ότι μειώθηκε η ανεργία, έστω και προσωρινά. Για να μπει κάποιος σε πρόγραμμα stage (κατά πλειοψηφία) χρειαζόταν πολιτικό μέσο.
Τα stage δημιουργήθηκαν για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Θεωρητικά, λοιπόν, όταν τελείωνε κάποιος, έμπαινε ο επόμενος κ.ο.κ. Στην πράξη, αυτό δε λειτούργησε, αφού οι συμβάσεις ανανεώνονταν.
Το θέμα, όμως, είναι ότι τα Stage δεν είναι στρατός, που πας είτε το θες είτε όχι. Οι όροι ήταν γνωστοί από την αρχή. Αποτέλεσαν επιλογή όσων πήγαν. Από την αρχή γνώριζαν πόσα θα πάρουν, ότι δε θα έχουν ασφάλεια και ότι κάποια στιγμή, συγκεκριμένη μάλιστα, αυτή η σύμβαση θα τέλειωνε.
Το πρόβλημα υπάρχει γιατί πολλοί πίστευαν ότι σύμβαση στη σύμβαση, κάποια στιγμή θα έρθει και η μονιμότητα. Αυτό, βέβαια, δεν είχε ειπωθεί ποτέ επίσημα. Έτσι, δεν μπορεί κανείς να ζητήσει κάτι που απλά του είχαν υποσχεθεί ή που έλπιζε ή είχε ακούσει.
Όσο για τις υπηρεσίες που προσέφεραν αυτά τα παιδιά, είναι μιαν άλλη ιστορία. Έχω γνωστές και γνωστούς που πραγματικά δούλεψαν και, μάλιστα, παραπάνω από ένα μόνιμο, γιατί είτε ο μόνιμος δεν υπήρχε καν, είτε ο μόνιμος έβρισκε το παιδί από το stage και το έχωνε κανονικά για να βγάλει τη δουλειά που έπρεπε αυτός να βγάλει.. Υπήρχαν, όμως, υπηρεσίες, φορείς και χώροι (π.χ. μουσεία) που τα άτομα των stage δεν είχαν πού να κάτσουν. Δε μιλάω για έλλειψη γραφείων, αλλά για το ότι ήταν περιττοί.
Για την περιβόητη μοριοδότηση τώρα, που μάλλον κόβεται, θα αναφέρω μόνο κάτι που μου είπε μια κοπέλα: «Εγώ, δηλαδή, που πήγα και δούλεψα σε ιδιώτη τόσα χρόνια, γιατί να μην έχω μόρια, ενώ κάποιος που “έγλειψε” για να μπει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα να αποκτά από το πουθενά μόρια; Γιατί σε ένα διαγωνισμό να με περάσει ένας που έχει τελειώσει το Λύκειο, για παράδειγμα, ενώ εγώ έχω τελειώσει τμήμα της Νομικής και έχω δύο πτυχία ξένων γλωσσών;».
Να αναφέρω, τέλος, ότι το ΑΣΕΠ χαρακτηρίζει τη μοριοδότηση των stage αντισυνταγματική.
Ίσως τελικά όλο αυτό να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να δουν οι κύριοι των υπουργείων και των κυβερνήσεων ότι τώρα που φεύγουν τα stage, υπάρχουν πραγματικά πολλές πολλές ελλείψεις σε οργανικές θέσεις και έτσι να γίνουν διαγωνισμοί. Και να μπει ο καλύτερος και να είναι πλέον ΜΟΝΙΜΟΣ…

 

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οκτώβριος 2009 Δεκέμβριος 2009-Ιανουάριος 2010 »
You are here