Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 71

Άυξηση της λίμπιντο

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πόσοι, άραγε, έχουν μπει στον πειρασμό να δοκιμάσουν αν το γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή τα οστρακοειδή θα εγγυηθούν μια βελτίωση στην ερωτική τους διάθεση;


Πράγματι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι άνθρωποι έχουν αποδώσει σε συγκεκριμένες τροφές την ιδιότητα να ενισχύουν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Καμία επιστημονική έρευνα μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει και, κατά συνέπεια, δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.Ωστόσο, η λίμπιντο γνωρίζουμε ότι χτυπάει κόκκινο όταν υπάρχει καλή ψυχολογία και αυξημένη αυτοπεποίθηση. Άρα, ένα επιθυμητό σωματικό βάρος, ως αποτέλεσμα ισορροπημένης διατροφής και συστηματικής άσκησης, μπορεί να αποτελέσει ενισχυτικό παράγοντα.
Ένα τυπικό ρομαντικό πρώτο ραντεβού θα ξεκινήσει με ένα δείπνο που θα περιλαμβάνει συνήθως κρέας, κόκκινο κρασί και επιδόρπιο. Προφανώς, σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου πιστεύει ότι αυτή η μέθοδος αποτελεί μια καλή αρχή για τη βελτίωση της ερωτικής διάθεσης. Όμως, τελικά, έχει να κάνει μάλλον με τη βελτίωση της διάθεσης γενικότερα.
Το μυαλό και η φαντασία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στις λειτουργίες του σώματος. Δεν είναι τυχαίο, όμως, που οι περισσότερες ερωτικές σκηνές σε ταινίες ξεκινούν και πολλές φορές συνεχίζονται με τη συμμετοχή κάποιου εδέσματος. Σοκολάτα, σταφύλια, ξηροί καρποί, κρασί, οστρακοειδή είναι κύριοι πρωταγωνιστές σε τέτοιες περιπτώσεις, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι αυτές οι τροφές εγγυώνται μια κάποιου είδους αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης.
Αυτό που καθορίζει κατά κύριο λόγο την ερωτική διάθεση και, κατά συνέπεια, τη σεξουαλική επιθυμία είναι ο εγκέφαλος. Μπορεί, όμως, το φαγητό να επηρεάσει αυτές τις λειτουργίες; Είναι αποδεδειγμένο ότι κάποια θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Οι παραπάνω είναι κάποιες χημικές ουσίες στον οργανισμό μας, υπεύθυνες για να μεταφέρουν στον εγκέφαλο διάφορα ερεθίσματα (συμπεριλαμβανομένων και των σεξουαλικών).
Άρα, κάθε τροφή που μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργίατους, μπορεί εμμέσως να συμβάλλει και στην αύξηση της ερωτικής διέγερσης. Δίκαια το κρέας συμπεριλαμβάνεται στα περισσότερα γεύματα, όπως είπαμε. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεϊνη το καθιστά ιδιαίτερο σημαντικό, καθώς τα αμινοξέα (στα οποία διασπώνται οι πρωτεϊνες) αποτελούν τα δομικά συστατικά των νευροδιαβιβαστών.
Για τον ίδιο λόγο συχνά χρησιμοποιείται και το τυρί. Επίσης τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να είναι χρήσιμες, καθώς αυτές οι βιταμίνες επηρεάζουν τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Βασικές πηγές αυτών των βιταμινών είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά, τα ψάρια, η μπανάνα, το αβοκάντο, τα αυγά, τα ακατέργαστα δημητριακά.
Επίσης κάποιες βιταμίνες και μέταλλα επηρεάζουν τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών λόγω κάποιων ιδιοτήτων που έχουν.
Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Ε και C ως αντιοξειδωτικές προστατεύουν τους νευροδιαβιβαστές, ενώ συ- στατικά, όπως το μαγνήσιο και το σελήνιο, παίρνουν μέρος στη δια- δικασία αποκατάστασης και επιδιόρθωσής τους. Πηγές των παραπάνω συστατικών είναι οι εξής: Βιταμίνη Ε: ξηροί καρποί, θαλασσινά, αβοκάντο, ελαιόλαδο, σπαράγγια, αυγά. Βιταμίνη C: φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή, φράουλες, μάνγκο, παπάγια, πεπόνι, ακτινίδια κ.ά.), λαχανικά (μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, κ.α.), μοσχαρίσιο συκώτι, στρείδια. Μαγνήσιο: δημητριακά ολικής άλεσης, σπανάκι, μπανάνα, ξηροί καρποί, ταχίνι, όσπρια, θαλασσινά, κακάο.
Τέλος, τέτοιες ιδιότητες έχουν αποδοθεί σε τροφές που περιέχουν ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν τη δράση του νευρικού συστήματος, όπως, για παράδειγμα, φυσικές ουσίες όμοιες με τα κανναβοειδή και η φαινυλεθυλαμίνη που απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και προκαλούν ευφορία.
Η θεοβρωμίνη έχει μια μικρή διεγερτική δράση και ως συστατικό της σοκολάτας, ήταν ο κύριος λόγος που από πολύ παλιά η σοκολάτα θεωρούνταν ισχυρό αφροδισιακό. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί εξακολουθούν να είναι υπό αμφισβήτηση.
Επιλέξτε, λοιπόν, με φαντασία και κάντε δικούς σας συνδυασμούς για να διαπιστώσετε αν τελικά ο έρωτας περνάει από το στομάχι!

 

Αφροδίτη Λουκάκου
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κιλά το Πάσχα; Πάσχα και διατροφή »
You are here