Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 71

Κιλά το Πάσχα;

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ήδη οι θερμοκρασίες της άνοιξης έχουνκάνει την εμφάνισή τους και ο περισσότερος κόσμος έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να ξεφορτωθεί τα κιλά του χειμώνα Ένας πιθανός ανασταλτικός παράγοντας, όμως, αυτής της εποχής είναι το Πάσχα που πλησιάζει.


Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι συνδεδεμένη μετην αυξημένη κατανάλωση φαγητών και γλυκών και συνήθως μεαυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αν, όμως, υποκύψουμε στουςπειρασμούς και χάσουμε τον έλεγχο στην ποσότητα των μερίδων,τότε 2-3 μέρες αρκούν για να απειλήσουν την προσπάθειά μαςκαι να δυσκολέψουν την κατάσταση.Αρκετός κόσμος, στην αγωνίατου να διώξει τα κιλά πριν από τοΠάσχα, καταφεύγει σε εξαντλητικές δίαιτες εξπρές, οι οποίες είναικατά βάση στερητικές και καταπονούν τον οργανισμό. Η στέρησητης ενέργειας, όμως, από αυτέςτις «δίαιτες» οδηγεί στην ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών του οργανισμού, με αποτέλεσμα οι παρεκτροπές που ενδεχομένως συμβούν τις γιορτινές μέρες, να έχουνως συνέπεια την αυτόματη αποθήκευση λίπους στον οργανισμό καιτην επανάκτηση του βάρους ή ακόμα και περισσότερων κιλών απότην απώλεια που είχε επιτευχθεί.
Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, νακαταλήξουμε να δημιουργήσουμεμεγαλύτερο πρόβλημα παρά ναβοηθήσουμε τον οργανισμό ή τηνεμφάνισή μας, αν καταφύγουμεσε τέτοιου είδους λύσεις.Κατά συνέπεια, δε χρειάζεται ναχάνουμε την ψυχραιμίας μας.Αρκούν μερικά μόνο σημεία προσοχής για να περάσει το Πάσχαχωρίς να μας φορτώσει περιττά κιλά.
Το βράδυ της Ανάστασης επιλέγουμε ένα μόνο φαγητό και αποφεύγουμε να μπερδέψουμε πολλές διαφορετικές τροφές, που θαδυσκολέψουν τη διαδικασία τηςπέψης. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι ένα εύπεπτο πιάτο, πουπροετοιμάζει το στομάχι για τηνκατανάλωση κρέατος την επόμενημέρα.Καθώς η ώρα του δείπνου είναιπερασμένη, τρώμε μικρή μερίδαφαγητού, συνοδευόμενη από σαλάτα, ώστε να μην επιβαρύνουμεπολύ το στομάχι μας.Επίσης συγκρατημένη πρέπεινα είναι η κατανάλωση των γλυκών.
Την Κυριακή το πρωί ξεκινάμεκαταναλώνοντας πρωινό, πριν κάνουμε επιδρομή στη σούβλα. Αυτόθα μας δώσει ενέργεια και θα συγκρατήσει λίγο την πείνα μας.
Φροντίζουμε πάντα στο φαγητόνα έχουμε συνοδευτικά κάποιασαλάτα της προτίμησής μας.
Αποφεύγουμε την κατανάλωσηενός πολύ μεγάλου γεύματος καιπροσπαθούμε να μοιράσουμε λίγοκατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε το φαγητό πριν νιώσουμε ότι το στομάχι μαςέχει υπερφορτωθεί.Αφήνουμε ένα χρονικό περιθώριο πριν καταναλώσουμε το γλυκό, το οποίο πρέπει επίσης να είναι σεμέτρια ποσότητα.
Ως ενδιάμεσα σνακ προτιμάμε τα φρούτα.Προσοχή δίνουμε, επίσης, στην κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών, τα οποία προσθέτουν αρκετέςθερμίδες.Φροντίζουμε να απαλλαγούμε σύντομα από τα περισσεύματα του γιορτινού τραπεζιού, ώστε να μην επιβαρυνθούμε τις επόμενες μέρες. Προσπαθούμε,δηλαδή, από Δευτέρα ή Τρίτη να επανέλθουμε στοφυσιολογικό ρυθμό μας.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τα άτομα πουνηστεύουν. Η προσαρμογή στο φαγητό πρέπει να γίνει πολύ σταδιακά και ομαλά, ώστε να αποφευχθούνκάθε είδους διαταραχές. Δεν είναι τυχαίο ότι την Κυριακή του Πάσχα και την επόμενη μέρα πολλά άτομαυποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές, δυσφορία, καούρες και δυσπεψία.
Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες θα είναι πιο εύκολη και η προσαρμογήαυτών των ατόμων.

 

Λουκάκου Αφροδίτη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αύξηση βάρους Άυξηση της λίμπιντο »
You are here