Εάν δε χάνουμε τόσο, σημαίνει ότι κάνουμε κάποιο λάθος ή τρώμε κάτι επιπλέον κρυφά. Δεν επιτρέπεται να βάλουμε στο στόμα μας ούτε στραγάλι…».
Η συνέχεια ήταν πολύ χειρότερη και έκανα πολλή ώρα να συνέλθω από όταν τη διάβασα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έπρεπε να ονομάζεται εβδομάδα βασανιστηρίων και όχι δίαιτα.
Αυτή λοιπόν η “δίαιτα” ανήκει στην κατηγορία που σήμερα η επιστήμη έχει ονομάσει ανορθόδοξες δίαιτες.
Δυστυχώς, τα ΜΜΕ πολύ συχνά προωθούν δίαιτες αυτού του είδους, καθώς κάθε εβδομάδα κυκλοφορούν καινούριες και θαυματουργές, με γρήγορη και εύκολη απώλεια βάρους. Οι πιο διάσημες ανορθόδοξες δίαιτες: η δίαιτα Άτκινς, η δίαιτα του Μπέβερλι Χιλς, η δίαιτα της λαχανόσουπας, η δίαιτα της πρωτεQνης, η δίαιτα με τις ομάδες αίματος, η δίαιτα του ανανά, η δίαιτα του αστροναύτη, η δίαιτα ζώνης και πολλές ακόμα φιγουράρουν συχνά σε περιοδικά (συνήθως μη αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα) και τηλεόραση ως οι αγαπημένες των διασήμων. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, πολύς κόσμος πέφτει στην παγίδα να ακολουθήσει μια τέτοια δίαιτα.
Παρ’ όλο που η κοινή λογική λέει ότι το μηλόξυδο ή η δίαιτα της λαχανόσουπας δεν είναι η λύση, η υπόσχεση για άμεσα αποτελέσματα έχει τη δύναμη να αφανίζει οποιαδήποτε κριτική σκέψη.
Πώς αναγνωρίζουμε μια ανορθόδοξη δίαιτα:
• Υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα
• Προωθεί τη μονοφαγία
• Αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και επιτρέπει απεριόριστες ποσότητες από άλλες ομάδες τροφίμων
• Παρουσιάζει συγκεκριμένα τρόφιμα ως θαυματουργά ή λιποδιαλυτικά
• Έχει μια ιδιαίτερη ανισορροπία σε μακροθρεπτικά συστατικά (συνήθως πολύ αυξημένη σε πρωτεQνη, και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες)
• Διαχωρίζει τα τρόφιμα σε καλά και κακά
• Προωθεί ή αποκλείει συγκεκριμένους συνδυασμούς τροφίμων (π.χ. απαγορεύεται κρέας με πατάτες ή μακαρόνια)
• Προωθεί συγκεκριμένα προUόντα ή συμπληρώματα διατροφής για ενίσχυση της δίαιτας
• Προωθεί την αποχή από την άσκηση για όσο διαρκεί η δίαιτα Συνήθως αυτές οι δίαιτες αναφέρονται μόνο στα «θαυματουργά» αποτελέσματα που έχουν στην εξωτερική εμφάνιση, χωρίς καμία αναφορά σε ενδεχόμενες παρενέργειες.
Αν όμως η απώλεια βάρους ήταν τόσο απλή και εύκολη διαδικασία όσο υπόσχονται αυτές οι δίαιτες, τότε η παχυσαρκία δε θα είχε φτάσει σε τόσο ανησυχητικά επίπεδα.
Οι στατιστικές αναφέρουν ότι περίπου το 60% των ατόμων που ακολούθησαν μια ανορθόδοξη δίαιτα κατέληξαν να έχουν περισσότερα κιλά από αυτά που ξεκίνησαν, λίγες μόνο εβδομάδες μετά το τέλος της δίαιτας. Επιπλέον, οι δίαιτες αυτού του είδους προκαλούν απώλεια μυUκού ι- στού και κατά συνέπεια μείωση του βασικού μεταβολισμού, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, εξάντληση, ατονίες, διαταραχές στο λιπιδαιμικό προφίλ, ενώ αν συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσλειτουργία σε διάφορα οργανικά συστήματα.
Πρέπει να είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί με την προέλευση μιας τέτοιας δίαιτας. Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε πάντα την αξιοπιστία του συγγραφέα και αν δεν είναι επιστήμονας διαιτολόγος-διατροφολόγος, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί «ειδικοί» χωρίς πτυχίο, οι οποίοι και δημιούργησαν μια ολόκληρη βιομηχανία αδυνατίσματος βασισμένοι σε τεχνικές και επινοήματα που δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα.
Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα πρόγραμμα διατροφής ή μια δίαιτα πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη με βάση την ηλικία, το φύλο, το ιστορικό, τις συνήθειες και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου.
Ακολουθώντας, λοιπόν, τη δίαιτα ενός φίλου, ενός γνωστού ή απλά μια δίαιτα που έπεσε στα χέρια μας, είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά ενδεχομένως να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον οργανισμό και στην υγεία μας.
Κατά συνέπεια, όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, απευθυνόμαστε πάντα σε επιστήμονα διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα συντάξει το κατάλληλο πρόγραμμα για τον δικό μας οργανισμό.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους είναι αυτός που συνδυάζει ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που διατηρούνται και μετά το τέλος της δίαιτας και συστηματική άσκηση.
Ο επιστήμονας διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι σε θέση να μας δώσει ασφαλείς και τεκμηριωμένες συμβουλές σχετικά με το πώς να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Μόλις πριν λίγες μέρες έπεσε στα χέρια μου μια «δίαιτα» δεκαετίας ’90,η οποία ξεκινούσε έτσι ακριβώς:«Με τη δίαιτα αυτή χάνουμε 4-5 κιλά την εβδομάδα. Οι πολύ παχύσαρκοι χάνουν περισσότερο (1 κιλό την ημέρα).
Ετικέτες