Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70

Ψυχοσωματικά

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ :Η επιδημία της εποχής μας ;Ο όρος ψυχοσωματικά συμπτώματα αναφέρεται σε όλες τις σωματικές ενοχλήσεις που εκδηλώνονται εξαιτίας μιας ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου

και οι οποίες δε συνδέονται με οργανική παθολογία.Τα συμπτώματα, δηλαδή, είναι αποτέλεσμα της ψυχολογικής μας κατάστασης και όχι της οργανικής.

 

Ψυχοσωματικά συμπτώματα θεωρούνται οι διάφοροι σωματικοί πόνοι, η αϋπνία, η σπαστική κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι καούρες, το σφίξιμο στο στομάχι, αλλά και το τραύλισμα, η έντονη εφίδρωση, η ξηροστομία και η οσφυαλγία.
Συχνές είναι οι διαφόρων ειδών δερματίτιδες, το σφίξιμο των δοντιών – και γενικά οι διάφοροι πόνοι στα δόντια-, η συχνοουρία, ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες, τα προβλήματα μνήμης, η νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά και στους εφήβους, αλλά και οι διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η ανορεξία και η βουλιμία.
Επίσης, ψυχοσωματικά μπορεί να είναι και τα σεξουαλικά προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, η ανικανότητα, οι διαφόρων ειδών ενοχλήσεις στα γεννητικά όργανα, αλλά και τα συμπτώματα που συνδέονται με την καρδιά, όπως η ταχυκαρδία και τα τσιμπήματα στο στήθος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιθανό να υπάρχουν οργανικά αίτια ταυτόχρονα με ψυχολογικά, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα του ατόμου να επιδεινώνονται.Όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολύ συχνά εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που δημιουργούμε αυτό που ονομάζουμε «αρρώστιες του σώματός» μας.
Το σώμα μας είναι ο «καθρέφτης» των σκέψεων και των πεποιθήσεών μας.
Όταν, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος είναι διαρκώς συνοφρυωμένος, σίγουρα δεν κάνει χαρούμενες και στοργικές σκέψεις. Συνεπώς, οι σκέψεις είναι αυτές που προκαλούν σωματικά συμπτώματα, και μάλιστα κάθε αρνητική σκέψη μπορεί να επηρεάζει διαφορετικό όργανο του σώματος.
Ηθικό δίδαγμα: σπατάλη χρόνου η υπερανάλυση αρνητικών σκέψεων και αξίας ανεκτίμητης η «εμμονή» στις θετικές σκέψεις!!!

 

Παπαγεωργίου Γιώτα Ψυχολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εικόνα σώματος Αγοραφοβία »
You are here