Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70

Εικόνα σώματος

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Είναι πολλά τα άτομα που δεν έχουν καλή εικόνα για το σώμα τους. Τώρα που καλοκαιριάζει φαίνεται πολύ έντονα ότι κάποιοι ούτε το μπάνιο τους στην παραλία δεν απολαμβάνουν, γιατί δεν αισθάνονται αρκετά όμορφοι για να κινηθούν άνετα ή για να φορέσουν μαγιό.

 

Σύμφωνα με σύγχρονους αναλυτές και συγγραφείς, αυτο-αποδοχή είναι η αποδοχή ολόκληρου του σωματικού εαυτού, διώχνοντας τις πολιτισμικές επιβολές για το τι είναι ωραίο και τι όχι, ή τουλάχιστον η ανοχή του σώματος, από τη στιγμή που δεν έχει υποστεί τις προσταγές της μόδας και των καλλυντικών.
Σίγουρα, τίποτε δεν είναι πολύ άσχημο από τη στιγμή που προήλθε από την ίδια τη φύση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει τις τρέχουσες αντιλήψεις της κοινωνίας περί ομορφιάς.
Το τι είναι όμορφο και τι όχι είναι κάτι συγκεκριμένο και προκαθορισμένο. Το όμορφο σώμα, για παράδειγμα, κάποτε έπρεπε να είναι τροφαντό, αργότερα πολύ αδύνατο και τώρα γυμνασμένο με καμπύλες. Όποιος δεν ταιριάζει στην εκάστοτε περιγραφή, είναι «καταδικασμένος» στην ασχήμια.Τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν ορισμένη μυρωδιά, βγάζουν ορισμένους ήχους και έχουν δεδομένη τριχοφυΐα.
Ωστόσο, η βιομηχανία και η κοινωνία εκπέμπουν συγκεκριμένα μηνύματα σχετικά με την ανθρώπινη σωματική κατάσταση. Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να αποδεχόμαστε τον πραγματικό μας εαυτό, αλλά να τον κρύβουμε, αν αυτό που διαθέτουμε δεν ταιριάζει στα συμφέροντα της βιομηχανίας. Κάποιοι άλλοι υπαγορεύουν το τι είναι όμορφο για τον καθέναν και τι όχι.Σίγουρα, η έγκριση των άλλων είναι κάτι το θετικό.
Παύει, όμως, να είναι θετικό, όταν γίνεται ανάγκη έγκρισης που, όταν δεν ικανοποιείται, το άτομο συντρίβεται. Κυρίως οι γυναίκες, από μικρές αισθάνονται να απορρίπτουν τον αληθινό τους εαυτό, ειδικά την εμφάνισή τους, και να εμπλέκονται καθημερινά σε συμπεριφορές που υποδηλώνουν ότι νιώθουν δυσάρεστα με το βασικό ανθρώπινο εαυτό τους. Οι κούκλες είναι πρότυπα ομορφιάς για τα μικρά κορίτσια, που απεικονίζουν ένα συγκεκριμένο σωματότυπο με συγκεκριμένες αναλογίες.
Το μήνυμα που εισπράττουν είναι ότι αν γίνουν σαν και αυτές, θα είναι όμορφες και θα αρέσουν στους άλλους.Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να καρφιτσώσουμε το εξής στο μυαλό μας: «Η αγάπη για τον εαυτό μας δεν απαιτεί την αγάπη των άλλων και η βαθύτερη αποδοχή του εαυτού δε σχετίζεται με τις απόψεις των άλλων.
Το σώμα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, κι αν το περιφρονούμε, σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας!».

Γιώτα Παπαγεωργίου

Ψυχολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ονυχοφαγία Ψυχοσωματικά »
You are here