Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70

Ονυχοφαγία

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Aπό τις πιο διαδεδομένες νευρικές συνήθειες. Οι νευρικές συνήθειες είναι αυτόματες κινήσεις που δε γίνονται συνειδητές από το άτομο που τις κάνει.

 

Στις νευρικές συνήθειες συμπεριλαμβάνονται το δάγκωμα των ούλων, το τρίξιμο των δοντιών, το κούνημα του ποδιού και η τριχοτιλλομανία, που είναι το τράβηγμα και ξερίζωμα των τριχών.
Όταν το άτομο δαγκώσει τα νύχια του, μειώνεται το άγχος του. Στην πραγματικότητα, η συνήθεια το αποσπά από το στρες τη συγκεκριμένη στιγμή. Έτσι, νιώθει μια προσωρινή ανακούφιση. Αυτό το αίσθημα της ανακούφισης θα οδηγήσει το άτομο στο να επαναλάβει την πράξη.Συνήθως, η ονυχοφαγία ξεκινά στην παιδική ηλικία και πολλές φορές εγκαθίσταται. Το παιδί με ονυχοφαγία συνήθως ζει σε περιβάλλον που πυροδοτεί το άγχος του.
Όταν το άτομο δεν είναι σε ασφαλές περιβάλλον, είναι διαρκώς σε επιφυλακή. Νιώθει ότι οι άλλοι δεν το προστατεύουν κι έτσι θα πρέπει να προστατεύσει μόνο του τον εαυτό του. Αυτή η ασυνείδητη σκέψη, πολύ συχνά, οδηγεί τα άτομα να αισθάνονται ένα μόνιμο άγχος. Οι καβγάδες, για παράδειγμα, η λεκτική ή σωματική βία, προκαλούν άγχος στο άτομο, καθώς ζει μια κατάσταση που νιώθει πως δεν μπορεί να ελέγξει.
Το θέμα του ελέγχου είναι πολύ σημαντικό, γιατί, όταν το άτομο τρώει τα νύχια του, αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο του εαυτού του.
Η ονυχοφαγία αποσπά την προσοχή του από την πραγματικότητα, την οποία, προφανώς, δε βιώνει ευχάριστα.
Στις παθολογικές μορφές εκδηλωμένου άγχους μέσω της ανεξέλεγκτης ονυχοφαγίας, οι τρόποι θεραπείας έχουν να κάνουν με τη γνωστική – συμπεριφορική προσέγγιση, που εστιάζει στην αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου, αλλάζοντας τον τρόπο που αυτό σκέφτεται.
Βοηθά το άτομο να ερμηνεύει διαφορετικά τα μηνύματα που δέχεται από το περιβάλλον του.
Επίσης, η συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση βοηθά να αντικατασταθεί η προβληματική συμπεριφορά με κάποια πιο αποδοτική.

Γιώτα Παπαγεωργίου

Ψυχολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ερωτική ζήλεια Εικόνα σώματος »
You are here