Σφάλμα
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 70

Κρίσεις πανικού

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η λέξη «πανικός» έλκει την καταγωγή της από τα παιχνίδια που έπαιζε στους οδοιπόρους ο θεός Πάνας, όταν μεταμφιεζόταν και τους κατατρόμαζε. Όπως κάνει στις μέρες μας η «διαταραχή πανικού»

 

Η διαταραχή πανικού εντάσσεται στο πλαίσιο των αγχωδών διαταραχών. Πρόκειται για μια οξεία και αιφνίδια εμφάνιση συγκεκρι- μένων συμπτωμάτων και χαρα- κτηρίζεται από τη συχνή εμφάνιση κρίσεων πανικού.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ξαφνικό κύμα συντριπτικού φόβου, που έρχεται χωρίς προειδοποίηση και χωρίς οποιονδήποτε προφανή λόγο.
Είναι πολύ εντονότερος από το απλό και κοινό συναίσθημα του άγχους που οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν.
Η κατακλυσμιαία μορφή της κρίσης πανικού περιλαμβάνει αλλοιωμένη νοητική αντίληψη του περιβάλλοντος και μια μεγάλη σειρά από τυπικά σωματικά συμπτώματα. Μια κρίση πανικού είναι πολύ σφοδρή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• Ταχυπαλμία
• Πόνο στο στομάχι
• Ζαλάδα, ναυτία
• Δύσπνοια, αίσθηση πνιγμού
• Τρέμουλο ή μούδιασμα στα χέρια
• Εξάψεις ή ρίγη
• Παραισθήσεις ή παραμορφωμένη αντίληψη
• Τρόμο (αίσθηση ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί στο άτομο που δεν μπορεί να το αποφύγει)
• Φόβο ότι χάνει τον έλεγχο
• Φόβο ότι πεθαίνει.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαταραχή πανικού αισθάνονται ανήσυχοι για την πιθανότητα εμφάνισης ενός νέου επεισοδίου και αποφεύγουν τις καταστάσεις κατά τις οποίες πιστεύουν ότι αυτές οι κρίσεις είναι πιθανόν να εμφανιστούν.
Στη χειρότερη μορφή, οι άνθρωποι με τη διαταραχή πανικού, αν δε δεχθούν θεραπεία, αναπτύσσουν αγοραφοβία, επειδή πιστεύουν ότι με το να μείνουν μέσα μπορούν να αποφύγουν όλες τις καταστάσεις που θα προκαλέσουν μια κρίση ή επειδή θεωρούν ότι έξω δε θα είναι σε θέση να έχουν βοήθεια.
Τα συνηθέστερα μέρη που α- ποφεύγουν τα άτομα με διαταραχή πανικού και αγοραφοβία είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι πολυπληθείς συναθροίσεις, τα σουπερμάρκετ, τα εμπορικά κέντρα, τα μπαρ και τα εστιατόρια, οι ουρές και τα μποτιλιαρίσματα.
Η καλύτερη αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού είναι ένας συνδυασμός στρατηγικών αντιμετώπισης.
1. Να θυμάστε ότι παρ’ όλο που τα συναισθήματα και τα συμπτώματα σας προξενούν φόβο, δεν είναι επικίνδυνα
2. Μην αυξάνετε τον πανικό σας σκεπτόμενοι τι άλλο μπορεί να σας συμβεί. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται «τι θα γίνει αν…», διακόψτε τις αρνητικές σκέψεις, λέγοντας: «ε, και;!»
3. Συγκεντρωθείτε σε μία απλή πράξη, όπως, για παράδειγμα, να μετρήσετε αντίστροφα από το 100 ως το 0, κατεβαίνοντας ανά δύο ή ανά τρία ή επαναλαμβάνοντας μια φράση ή ένα στίχο κάποιου τραγουδιού που σας ηρεμεί.
4. Κάνετε ασκήσεις αναπνοής κατά τη διάρκεια της μέρας, δηλαδή σταματήστε ό,τι κάνετε και πάρτε βαθιές, αργές εισπνοές από τη μύτη, κατεβάζοντας χαμηλά τον αέρα (διαφραγματική αναπνοή). Εκπνεύστε αργά.

Γιώτα Παπαγεωργίου
Ψυχολόγος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στρές: τι είναι; Εξάρτηση και κάπνισμα »
You are here